Ухвала
від 18.04.2023 по справі 341/976/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 341/976/21

Провадження № 22-ц/4808/251/23

Головуючий у 1 інстанції МЕРГЕЛЬ М. Р.

Суддя-доповідач Максюта

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі:

головуючого (суддя-доповідач) Максюти І.О.,

суддів: Василишин Л.В., Фединяка В.Д.,

секретаря Працун В.В.,

з участю особи, яка подала апеляційну скаргу, ОСОБА_1 і його представника адвоката Івасишин З.З., представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» КенюД.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» про відмову від позовних вимог в частині по справі за позовом ОСОБА_1 до центрального відділення Івано-Франківського регіонального управління філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра», виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Чернелюх Людмила Василівна, про визнання недійсним кредитного договору та скасування обтяження майна та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» про стягнення заборгованості за кредитним договором, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області, ухвалене суддею Мергелем М.Р. 21 жовтня 2022 року в м. Галич Івано-Франківської області,

в с т а н о в и в :

У червні 2021 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до центрального відділення Івано-Франківського регіонального управління філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра», виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн», третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Чернелюх Л.В. про визнання недійсним кредитного договору та скасування обтяження майна.

У червні 2021 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» звернулося із зустрічним позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 14.07.2021 року зустрічний позов об`єднано в одне провадження із первісним позовом (а.с.213, том 1).

Рішенням Галицького районного суду Івано-Франківської області від 21 жовтня 2022 року у задоволенні первісного позову відмовлено.

Зустрічний позов задоволено частково. Стягнуто із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» заборгованість за кредитним договором від 17.04.2008 року № 930/2008, яка складається із: 16 190,86 доларів США - розмір основного боргу та 16 469,41 доларів США розмір заборгованості зі сплати відсотків. Стягнуто із ОСОБА_1 на користь ТзОВ «Преміум Лігал Колекшн» судовий збір у розмірі 13 393,44 грн.

У зустрічному позові ТзОВ «Преміум Лігал Колекшн» до ОСОБА_2 , третя особа Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» про стягнення заборгованості за кредитним договором відмовлено повністю (а.с.145-150, том 3).

Не погодившись з рішенням суду, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу.

Під час розгляду справи в апеляційному порядку 14 березня 2023 року від представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» подана письмова заява про відмову від позову в частині стягнення з позичальника ОСОБА_1 10 792,28 доларів США за нарахованими відсотками та закриття провадження у справі в цій частині.

В обґрунтування зазначено, що згідно розрахунку заборгованості, виготовленого на підставі електронних платіжних доручень банку ПАТ КБ «Надра» про оплату кредиту вбачається, що загальна заборгованість за нарахованими відсотками на момент подачі позову складала 16149,79 доларів США, з яких заборгованість за відсотками за три роки, що передували подачі позову (період нарахування 78-103 Додаткової угоди) складає 5 677,13 доларів США.

Враховуючи наведене, юридична особа вважає за необхідне відмовитись від частини позовних вимог та просить закрити провадження у справі в частині стягнення з позичальника 10 792,28 доларів США за нарахованими відсотками (16469,41-5677,13=10792,28).

Вислухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи та заяву про відмову від позову (в частині), апеляційний суд приходить до такого висновку.

Пунктом 1 частини другої статті 49 ЦПК України передбачено, що крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення. У разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Згідно вимог ст. 373 ЦПК України в суді апеляційної інстанції позивач має право відмовитися від позову, а сторони - укласти мирову угоду відповідно до загальних правил про ці процесуальні дії незалежно від того, хто подав апеляційну скаргу.

Якщо заява про відмову від позову чи мирова угода сторін відповідають вимогам статей 206, 207 цього Кодексу, суд постановляє ухвалу про прийняття відмови позивача від позову або про затвердження мирової угоди сторін, якою одночасно визнає нечинним судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

З наведеного слідує, що позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» може реалізувати своє диспозитивне право щодо розпорядження своїм процесуальним способом захисту шляхом відмови від позову у апеляційному суді.

Враховуючи заяву учасника справи, колегія суддів вважає можливим прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» від позову в частині стягнення з ОСОБА_1 нарахованих процентів за кредитом в розмірі 10 792,28 доларів США, як таку, що не суперечить закону і не порушує прав; обставин, передбачених ч. 6 ст. 49, ч. 5 ст. 206 ЦПК України, які б перешкоджали приймати відмову від позову, судом апеляційної інстанції не встановлено, тому ухвалене у справі судове рішення на підставі ст. 373 ЦПК України підлягає визнанню нечинним (в частині процентів на суму ) із закриттям провадження у справі (в частині).

Керуючись ст. 206, 255, 373, 374 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» про відмову від позовних вимог в частині задовольнити.

Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» від позову в частині стягнення з ОСОБА_1 нарахованих процентів за кредитом в розмірі 10 792,28 доларів США.

Визнати нечинним рішення Галицького районного суду Івано-Франківської області від 21 жовтня 2022 року в частині стягнення з ОСОБА_1 нарахованих процентів за кредитом в розмірі 10 792,28 доларів США.

Закрити провадження у справі за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Лігал Колекшн» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» про стягнення заборгованості за кредитним договором, в частині стягнення з позичальника ОСОБА_1 10 792,28 доларів США за нарахованими процентами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий І.О. Максюта

Судді: Л.В.Василишин

В.Д. Фединяк

Повний текст ухвали складено 20 квітня 2023 року.

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено24.04.2023
Номер документу110361374
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них іпотечного кредиту

Судовий реєстр по справі —341/976/21

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Максюта І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні