Ухвала
від 19.04.2023 по справі 333/2985/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2985/23

Провадження №1-кс/333/1240/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Запоріжжя клопотання слідчого СВ відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №12023082040000428 від 15.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання слідчого СВ відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №12023082040000428 від 15.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

Дане клопотання слідчого про проведення обшуку обґрунтоване наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 15.03.2023 до ВП №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області надійшов рапорт від начальника СВ ВП№4 ЗРУП ГУНП в Запорізькі області про те, невідома особа на території м.Запоріжжя здійснює торгівлю незаконно виготовлених алкогольних напоїв без марок акцизного податку.

Відомості за даним повідомленням внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023082040000428 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України.

Працівникам СКП ВП №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області надано доручення в порядку ст.40 КПК України встановити та допитати в якості свідків щодо відомих їм обставин вчинення кримінального правопорушення, осіб, які володіють інформацією з приводу незаконного виготовлення спиртовмісних напоїв, його продажу, встановити осіб, які здійснюють реалізацію спиртних напоїв без марок акцизного податку на території Комунарського району м.Запоріжжя.

В ході виконання доручення встановлено, що незаконну реалізацію спиртовмісних напоїв без марок акцизного податку здійснюється у приміщенні, що знаходиться за адресою:за адресою: АДРЕСА_1 , магазин-кафе.Господарська діяльність здійснюється ТОВ «Герпіон 2019», юридичною особою є - ОСОБА_5 , а безпосередній продаж алкогольних напоїв здійснює продавець - ОСОБА_6 .

18.03.2023 до ВП №4 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області надійшла заява, у якій особа просить провести перевірку щодо незаконної реалізації спиртовмісних напоїв.

Під час досудового розслідування допитано свідка, який не хоче, щоб його дані були розголошеними, пояснив, що 18.03.2023, знаходячись за адресою: АДРЕСА_2, на території «Космічного» ринку вирішив вжити спиртний напій. Так, він побачив заклад під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_1». Зайшовши до закладу, свідок замовив 100 г горілки, яку продавець налив з полімерної пляшки, об`ємом 5-6 літрів, без марки акцизного податку. Далі, свідок замовив ще 400 г горілки, яку налили з тієї ж полімерної пляшки у порожню пляшку коричневого кольору. Вартість горілки у вказаному закладі - 17 гривень за 100 г. Після чого, свідок вийшов з приміщення. Приблизно через 20 хв., після того як свідок вийшов з приміщення закладу його стан різко погіршився, почала сильно боліти голова, з`явилася нудота.

Інший свідок пояснив, що йому відомо про те, що на території «Космічного» ринку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, в кафе «ІНФОРМАЦІЯ_1» здійснюється продаж спиртовмісний напоїв, на пляшках яких немає жодних маркувань, написів, марок акцизного податку, так як неодноразово відвідував цей заклад. Крім цього, свідок додав, що одразу після вживання спиртних напоїв у вказаному закладі самочуття погіршується.

У свідка було вилучено невідому речовину з характерним запахом спирту та направлено до ДНДЕКЦ для проведення судово-хімічної експертизи спиртовмісних сумішей.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що зразок рідини - є спиртовмісною сумішшю (розчином) міцністю 33,5% об. - який за вмістом етилового спирту відноситься до міцних алкогольних напоїв.

Зразок рідини не відповідає вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови» за органолептичними показниками, міцності (38,5% об.; знижена на 1,7% об.), лужності (4,2 см3; завищена), масової концентрацією альдегідів (8,4мг/дм3; завищена), масової концентрацією сивушного масла 4,5 мг/дм3 завищена), масової концентрацією етерів (10,8мг/дм3; завищена), об`ємній частки метанолу (більше 0,03% об.; завищена).

Зразок рідини виготовлений саморобним способом - шляхом розбавлення етилового спирту непідготовленою водою з порушенням технології виробництва лікеро-горілчаних виробів.

Відповідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 22.08.2029 року, керівник ТОВ «Гіперіон 2019» - ОСОБА_5 .

Згідно з ліцензією на право роздрібної торгівлі алкогольних напоїв №08270308202201268 від 22.09.2022, суб`єктом господарювання за адресою: АДРЕСА_1 , магазин-кафе є - ТОВ «Гіперіон 2019».

Відповідно до Договору оренди нерухомого майна від 01.09.2021 року, ПП «Кобза», код ЄДРПОУ - 30055153 в особі ОСОБА_7 , який діє на підставі виписки з Держ.реєстру, передає в оренду ОСОБА_8 в строкове платне користування нерухоме майно: МАФ №б/н, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 розміщення продовольчої крамниці.

Виходячи з вищевикладеного орган досудового розслідування приходить до висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення а саме : горілчаних виробів та спиртовмісних напоїв, необхідно провести обшук приміщення 1020-1026, магазин-кафе (МАФ №б./н), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

При цьому власник нерухомого майна не допитаний в якості свідків у зв`язку з тим, що може бути використана вказана інформація, що не надасть результативності вказаній слідчій дії.

Виходячи вищевикладеного слідство приходить до висновку, що ТОВ «Гіперіон 2019» здійснює реалізацію алкогольних напоїв без марок акцизного податку тим самим вчиняє злочин передбачений ст. 204 КК України крім того ухиляється від сплати податків під час воєнного стану.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання слідів злочинної діяльності, а саме виявлення та вилучення знаряддя кримінального правопорушення а саме : горілчаних виробів та спиртовмісних напоїв, також речі, предмети та документи, які містять на собі сліди кримінального правопорушення та є речовими доказами у зазначеному кримінальному провадженні, інших предметів виключених законом з обігу, необхідно провести обшук приміщення 1020-1026, магазин-кафе (МАФ №б./н), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , так як будь-яким іншим шляхом виявлення слідів злочинної діяльності не надається можливим.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою всебічного, повного і об`єктивного розслідування обставин цього кримінального провадження, слідчий звернулася із вищевикладеним клопотанням.

Слідчий ОСОБА_3 в судовому засіданні наполягала на задоволенні клопотання на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні пояснив, що вирішив вжити спиртний напій у заклад під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_1», що розташований в районі Космічного ринку. Зайшовши до закладу, свідок замовив 100 г горілки, яку продавець налив з полімерної пляшки, об`ємом 5-6 літрів, без марки акцизного податку. Далі, свідок замовив ще 500г. горілки, яку налили з тієї ж полімерної пляшки у порожню пляшку коричневого кольору. Вартість горілки у вказаному закладі - 17 гривень за 100г. Після чого, свідок вийшов з приміщення. Коли вийшов з приміщення його стан різко погіршився, почала сильно боліти голова, з`явилася нудота, втратив свідомість, було викликано швидку та поліцію. Поліції видав пляшку з грілкою, якою отруївся.

Вислухавши доводи та пояснення слідчого, пояснення свідка, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали у їх сукупності, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення зазначеного клопотання з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб (ч. 1). Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч. 2). У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання (ч. 3). Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора (ч. 4).

Статтею 235 КПК України визначено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Судом встановлено, що 15.03.2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 204 КК України (кримінальне провадження №12023082040000428).

Заявлене клопотання слідчого СВ відділу поліції № 4 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 .

До матеріалів клопотання додані копії документів, оригінали яких оглянуті у судовому засіданні, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а саме: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінальних проваджень, доручення про проведення досудового розслідування, висновок експерта № 261-23 від 23.03.2023 року, протокол огляду речей від 18.03.2023 року з фотознімками, рапорти, протоколи допиту свідка від 18.03.2023 року.

Таким чином, заявлене клопотання про проведення обшуку складено у відповідності до норм ч. 3 ст. 234 КПК України.

Оскільки, в ході розгляду клопотання слідчого про дозвіл на проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №12023082040000428 від 15.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, а відшукані речі мають значення для досудового розслідування та можуть бути речовими доказами під час судового розгляду, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити заявлене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку приміщення 1020-1026, магазин-кафе (МАФ №б./н), розташованого за адресою: АДРЕСА_1.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 98, 131-132, 233-235, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на проведення обшуку в межах досудового розслідування кримінального провадження №12023082040000428 від 15.03.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.204 КК України, - задовольнити.

Надати дозвіл начальнику слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_10 , заступнику начальника слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області підполковнику поліції ОСОБА_11 , слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_12 , старшому слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_13 , слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанту поліції ОСОБА_15 , слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_16 , слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділення відділу поліції №4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_17 , іншому слідчому, який входить до складу слідчої групи та оперуповноважених СКП ВП №4 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області на проведення обшуку приміщення 1020-1026, магазин-кафе (МАФ №б./н), розташованого за адресою: АДРЕСА_1, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання слідів злочинної діяльності, а саме виявлення та вилучення знаряддя кримінального правопорушення а саме: алкогольних напоїв, незаконно виготовленого спирту етилового, спиртовмісних дистилятів без марок акцизного податку, також речі, предмети та документи, які містять на собі сліди кримінального правопорушення та є речовими доказами у зазначеному кримінальному провадженні, інших предметів виключених законом з обігу.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - до 19 травня 2023 року (включно).

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Повний текст ухвали складений та оголошений о 10 год. 30 хв. 21 квітня 2023 року.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу110366816
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —333/2985/23

Ухвала від 18.06.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні