Рішення
від 27.04.2023 по справі 684/488/22
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 684/488/22

Провадження № 2/684/25/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

27 квітня 2023 року смт Стара Синява

Старосинявський районний суд Хмельницької області в складі:

судді Гринчук С.М.

за участі секретаря судового засідання Олійник Л.М.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача ОСОБА_2 ,

відповідач ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С»,

третя особа приватний нотаріус Намистюк Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в залі суду в смт Стара Синява цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОДІЛЛЯ-АГРО С»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Любов Іванівна про розірвання договору оренди земельної ділянки та припинення речового права шляхом скасування рішення про державну реєстрацію,

УСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року позивач ОСОБА_1 через представника - адвоката Яцишина А.О. звернувся до суду із вказаним вище позовом.

В обґрунтування позову вказав, що він є власником земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, кадастровий номер 6824487000:05:026:0005, яка розташована на території бувшої Сьомаківської сільської ради. 20 грудня 2017 року між ним та ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» було укладено договір оренди вказаної земельної ділянки, строк оренди - 10 років. Речове право оренди землі зареєстроване 09 січня 2018 року; реєстрація проведена приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Л.І., номер запису 24340715.

Договором оренди землі сторони визначили плату за землю, яка становить 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та станом на 03 грудня 2022 року складає 35233 гривень 57 копійок.

Відповідач після укладення договору оренди землі та по теперішній час систематично не виконує обов?язок щодо своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку, внаслідок чого, позивач значною мірою позбавляється того, на що він розраховував при укладені договору, а саме отримання доходу від орендної плати. У зв`язку з вказаним, позивач ОСОБА_1 звернувся з зазначеним позовом та просив розірвати договір оренди землі б/н від 20 грудня 2017 року, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» щодо земельної ділянки з кадастровим номером 6824487000:05:026:0005, площею 2,0 га, для ведення особистого селянського господарства, а також припинити речове право оренди ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» вказаної земельної ділянки шляхом скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 39155169, від 11 січня 2018 року, прийнятого приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Хмельницької області Намистюк Л.І., зареєстроване в Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 09 січня 2018 року, номер запису про інше речове право 24340715, та стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати.

Відповідач не скористався правом на подання відзиву.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, 27 квітня 2023 року подав заяву, в якій просив здійснювати розгляд справи без його та позивача участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити, не заперечував проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» явку свого представника в судове засідання повторно не забезпечив, відзив на позов, заяви про розгляд справи у його відсутності чи відкладення розгляду справи суду не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином шляхом направленнясудових повістокза місцезнаходженням: АДРЕСА_1 ,які повернулисядо судуз відміткою«Адресат відсутнійза вказаною адресою».Відповідно до вимог пункту 4 частини восьмої статті 128 ЦПК України судова повістка вважається врученою відповідачу.

Третя особа приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Л.І в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Ухвалою судді Старосинявського районного суду Хмельницької області від 28 грудня 2022 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу десятиденний строк з дня вручення копії ухвали для усунення недоліків (арк.спр. 17).

04 січня 2023 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено підготовче засідання, задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (арк.спр. 23).

02 березня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті (арк.спр. 53).

30 березня 2023 року судове засідання відкладено у зв`язку з неявкою відповідача.

27 квітня 2023 року відповідач в судове засідання повторно не з`явився, повідомлений про розгляд справи належним чином, у зв`язку з чим, суд вважав за можливе провести заочний розгляд справи, про що постановив ухвалу.

Будь-які інші процесуальні дії у справі не проводилися.

З`ясувавши фактичні обставини у справі, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, дослідивши та оцінивши докази у справі, проаналізувавши норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, суд вважає, що позов слід задовольнити частково, зважаючи на таке.

Судом установлено, що 20 грудня 2017 року між ОСОБА_1 (Орендодавець) та ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» (Орендар) було укладено договір оренди землі б/н, відповідно до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 2,0 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 6824487000:05:026:0005, яка знаходиться у власності орендодавця, строк оренди - 10 років, річна орендна плата встановлюється 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка вноситься один раз на рік, не пізніше 15 грудня кожного року, що підтверджується копією договору оренди від 20 грудня 2017 року (арк.спр. 28-29).

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об?єктів нерухомого майна щодо об?єкта нерухомого майна від 19 грудня 2022 року, 09 січня 2018 року приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Л.І. на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 11 січня 2018 року, індексний номер 39155169, зареєстровано право оренди земельної ділянки (Орендар - ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С», Орендодавець ОСОБА_1 ) (арк.спр. 7).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер 6824487000:05:026:0005 станом на 03 грудня 2022 року складає 35233 гривні 57 копійок (арк.спр. 8).

Згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 12 грудня 2022 року №2216-22-01526 щодо ОСОБА_3 за період з І кварталу 2016 року по 3 квартал 2022 року доходи з надання земельної ділянки в оренду ТОВ «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» останній не отримував (арк.спр. 9-10).

До правовідносин, що виникли між сторонами, суд застосовує такі норми права.

Згідно із статтею 629ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Відповідно до частин першої та другої статті 651ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до положень статті 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першої статті 15 Закону України «Про оренду землі»(в редакції, чинній на час укладення договору оренди) істотними умовами договору оренди землі є: об`єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об`єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін, умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Частиною першою статті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати. Вказаному праву орендодавця кореспондує обов`язок орендаря сплачувати орендодавцю орендну плату за володіння і користування його земельною ділянкою.

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексомУкраїни та іншими законами України (частина перша статті 32 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно до пункту «д» частини першої статті 141ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що його земельну ділянку використовує інша особа.

Пунктами 1- 4 Договору оренди землі №б/н від 20 грудня 2017 року передбачено, що земельна ділянка передається в строкове платне користування з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

Розділом «Орендна плата» Договору оренди землі встановлено порядок здійснення такої. Пунктом 30 Договору оренди землі передбачає право Орендодавця вимагати від Орендаря, зокрема, своєчасної сплати орендної плати, а пункт 33 Договору обов`язок Орендаря своєчасно сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач посилався на те, що відповідач не сплатив йому орендну плату понад п`ять років, а саме: за період з 2017 по 2022 роки. Зазначена обставина підтверджується відомостями з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків.

Окрім того, така обставина не заперечується та не спростована стороною відповідача.

Пункт 40 Договору оренди землі визначає підстави його припинення шляхом розірвання, зокрема: за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Отже, позов ОСОБА_1 у частині вимог про розірвання договору оренди землі від 20 грудня 2017 року є обгрунтованим та підлягає до задоволення.

Щодо вимоги позивача про припинення речового права оренди земельної ділянки шляхом скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, суд зазначає таке.

Відповідно до статті п`ятої Закону України «Про оренду землі» право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Законом, який регулює реєстрацію речових прав на нерухоме майно, є Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Як було встановлено судом, право оренди належної позивачу земельної ділянки було зареєстровано за відповідачем у відповідному державному реєстрі та правомірність такої реєстрації сторонами не оспорюється.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться, зокрема, на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

В ході розгляду справи позивачем не оспорювалась дійсність договору оренди землі, як і не оспорювалась правомірність державної реєстрації права оренди на підставі вказаного договору, а тому суд не вбачає підстав для скасування рішення про державну реєстрацію права оренди.

З огляду на те, що судом встановлено підстави для задоволення позову в частині розірвання договору оренди землі, відомості про його припинення підлягають внесенню до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі судового рішення, яке набрало законної сили.

Розподіл судових витрат.

Згідно з частиною першою статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При подачі позову позивачем сплачено судовий збір в сумі 1984 гривні 80 копійок, оскільки позов задоволено частково, а саме на 50%, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в сумі 992 гривень 40 копійок (1984,8/100х50).

Керуючись статтями 12, 13, 76, 141, 263, 265, 268, 280-287 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити частково позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОДІЛЛЯ-АГРО С»</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Любов Іванівна про розірвання договору оренди земельної ділянки та припинення речового права шляхом скасування рішення про державну реєстрацію.

Розірвати договір оренди землі б/н від 20 грудня 2017 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ПОДІЛЛЯ-АГРО С» щодо земельної ділянки з кадастровим номером 6824487000:05:026:0005, площею 2,0 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства.

Відмовити у задоволенні решти позовних вимог.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ПОДІЛЛЯ-АГРО С»</a> на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 992 (дев`ятсот дев`яноста двох) гривень 40 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «ПОДІЛЛЯ-АГРО С»</a>, місцезнаходження: вул. Космонавтів, 81, м. Миколаїв, Миколаївська область, 54056, код ЄДРПОУ 41007526.

Третя особа: Приватний нотаріус Хмельницького районного нотаріального округу Намистюк Любов Ігорівна, місцезнаходження: вул. Грушевського, 52/1, смт Стара Синява, Хмельницький район, Хмельницька область, 31400.

Повне судоверішення складено27квітня 2023року.

Суддя С.М. Гринчук

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110490988
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —684/488/22

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Гринчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні