Ухвала
від 01.05.2023 по справі 9901/448/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

01 травня 2023 року

м. Київ

справа №9901/448/21

адміністративне провадження №П/9901/448/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді - Калашнікової О.В.,

суддів: Мацедонської В.Е., Загороднюка А.Г., Радишевської О.Р., Соколова В.М.,

за участю секретаря судового засідання Мамчич Р.В.,

учасники справи:

представник відповідача - Мовіле О.С.

представник Служби безпеки України - Ярко О.Ю.

розглянувши у судовому засіданні клопотання представника Служби безпеки України щодо здійснення розгляду справи №9901/448/21 за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Служба безпеки України, Рада національної безпеки і оборони України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 20 серпня 2021 року №376/2021 в частині, у закритому судовому засіданні

УСТАНОВИВ:

В провадженні Верховного Суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Служба безпеки України, Рада національної безпеки і оборони України, про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 20 серпня 2021 року №376/2021 в частині.

Ухвалою Верховного Суду від 04 листопада 2021 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні.

16 серпня 2022 року представник Служби безпеки України звернувся до Верховного Суду з клопотанням про розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці.

Клопотання обґрунтоване тим, що надані Службою безпеки України окремі документальні матеріали, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій, передбачених пунктом першим частини першої статті 3 Закону України від 14 серпня 2014 року N 1644-VII «Про санкції», містять інформацію, що становить державну таємницю та мають гриф обмеження доступу «таємно». Зокрема, ними підтверджуються наявність підстав для застосування санкцій до ОСОБА_1 .

Наявність у Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю, потребує додержання вимог законодавства у сфері охорони державної таємниці, зокрема, наявність у всіх суддів колегії, які розглядають справу, допуску до державної таємниці за відповідною формою.

Зважаючи на вищевикладене, на підставі статей 10, 44, 77 КАС України, представник Служби безпеки України заявив зазначене клопотання.

Представник відповідача підтримав заявлене клопотання.

Проаналізувавши заявлене клопотання, колегія суддів вважає, що останнє підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судом, 15 серпня 2022 року відділом режимно-секретної роботи Верховного Суду отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України лист, додатком до якого є Довідка зі ступенем секретності «Цілком таємно» (вих. №5/4/2-8863цт від 30 листопада 2021 року, які наразі перебувають в секторі режимно-секретної роботи Верховного Суду (вх. Верховного Суду №55/АС-182цт від 15 серпня 2022 року).

Із зазначеними матеріалами зі ступенем секретності «Цілком таємно» ознайомлені представник відповідача, а також колегія суддів Касаційного адміністративного суду по цій справі.

Позивач та його представник дій щодо ознайомлення із вказаними таємними матеріалами не здійснюють та вважають, що справу можливо розглядати за правилами письмового провадження без залучення для ознайомлення з таємними матеріалами представника, який має відповідний допуск та доступ.

Відповідно до частини восьмої статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною дев`ятою цієї статті передбачено, що про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Оскільки до матеріалів даної справи Службою безпеки України надані документи зі ступенем секретності «Цілком таємно», з врахуванням вимог статті 10 КАС України, Верховний Суд вважає за необхідне задовольнити частково клопотання Служби безпеки України та проводити подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

Розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу є неможливим з огляду на наступне.

Згідно з частиною тринадцятою статті 10 КАС України суд під час розгляду справи в судовому засіданні здійснює повне фіксування його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу, крім випадків, визначених цим Кодексом. Порядок такого фіксування встановлюється цим Кодексом.

Використання систем відеоконференц-зв`язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускається (частина одинадцята статті 10 КАС України).

Колегія суддів зазначає про відсутність умов для фіксування судового процесу під час закритого судового засідання за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу, відсутність відповідних технічних засобів для фіксування такого процесу на час розгляду справи.

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні (частина десята статті 10 КАС України).

На підставі викладеного, керуючись статтею 10 Кодексу адміністративного судочинства України суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про розгляд справи у закритому судовому засіданні задовольнити частково.

Проводити розгляд справи №9901/448/21 у закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 01 травня 2023 року.

...........................

...........................

...........................

...........................

...........................

О.В. Калашнікова

В.Е. Мацедонська

А.Г. Загороднюк

О.Р. Радишевська

В.М. Соколов ,

Судді Верховного Суду

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110569246
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —9901/448/21

Ухвала від 24.10.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 24.10.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 08.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 26.06.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні