Ухвала
від 26.04.2023 по справі 162/840/19
ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 162/840/19

Провадження № 1-кп/162/19/2023

ЛЮБЕШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

26 квітня 2023 року смт Любешів

Любешівський районний суд Волинської області у складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_4 адвоката ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції),

захисника обвинуваченого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_7 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 18 грудня 2018року за № 12018030140000275 про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, 2 ст. 185, ч.2 ст. 186 Кримінального кодексу України (далі КК України), ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 186 КК України

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Любешівського районного суду Волинської області знаходиться вказанекримінальне провадження, яке на підставі ухвали Волинського апеляційного суду від 15.07.2022 року надійшло на новий судовий розгляд.

Судом разом із іншими учасниками судового провадження наперед узгоджено дати та час наступних судових засідань.

Однак, в судове засідання, призначене на 11 год 00 хв 12.04.2023 року, адвокат ОСОБА_8 не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду кримінального провадження, жодним чином не повідомивши суд про причини неприбуття.

Враховуючи позицію обвинуваченого ОСОБА_5 , який вказав, що йому невідомо якою є причина неповідомлення суду адвокатом ОСОБА_8 про причини її неприбуття, та беручи до уваги, що обвинувачений наполягав на присутності свого захисника у судовому засіданні, розгляд справи відкладено у зв`язку з неявкою адвоката. По завершенню судового засідання, об 11 год 21 хв (згідно журналу с/з а.с. 63-64 Т.5) із канцелярії суду передано клопотання, яке надійшло на електронну адресу суду об 11 год 19 хв (згідно надходження електронного документу а.с. 67 Т.5) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції адвоката ОСОБА_7 . Вказаний адвокат ніколи не захищав інтересів ОСОБА_5 у даному кримінальному провадженні, а матеріали справи не містять документів на підтвердження його повноважень.

У судовому засіданні 12.04.2023 року прокурор заявив клопотання про порушення перед органом, який уповноважений притягати до дисциплінарної відповідальності адвокатів, питання щодо застосування до адвоката ОСОБА_8 відповідних заходів реагування, у разі якщо причини неявки не будуть належним чином підтверджені для визнання їх поважними.

Адвокат ОСОБА_6 клопотання прокурора підтримав.

Відповідно до наступного судового засідання, 26.04.2023 року, від адвоката ОСОБА_8 , жодної заяви, клопотання чи повідомлення до суду не надходило.

З урахуванням зазначеного, суд доходить наступного.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура -ст. 2 КПК України.

Частиною 1 ст.6Конвенціїпрозахист правлюдиниіосновоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Аналогічні засади здійснення кримінального провадження, закріплені також і в ст.2, п. 21 ч. 1 ст.7та ч. 1ст.21 КПК України.

Відповідно до ч. 2ст. 47 КПК України, захисник зобов`язаний прибувати для участі у виконанні процесуальних дій за участю підозрюваного, обвинуваченого. У разі неможливості прибути в призначений строк захисник зобов`язаний завчасно повідомити про таку неможливість та її причини суд.

Частиною першою ст. 324 КПК України визначено, що якщо в судове засідання не прибув за повідомленням прокурор або захисник у кримінальному провадженні, де участь захисника є обов`язковою, суд відкладає судовий розгляд, визначає дату, час та місце проведення нового засідання і вживає заходів до прибуття їх до суду. Одночасно, якщо причина неприбуття є неповажною, суд порушує питання про відповідальність прокурора або адвоката, які не прибули, перед органами, що згідно із законом уповноважені притягати їх до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ч. 1 ст.4, п. 1,6ч. 1 ст.21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів. Під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов`язаний: дотримуватися присяги адвоката України та Правил адвокатської етики, виконувати інші обов`язки, передбачені законодавством та договором про надання правової допомоги.

Згідно з приписами, які містяться в п. 1 ст. 7, п. 1 ст. 8, п. 2 ст. 11, п. 1 ст. 43 Правил адвокатської етики, затверджених Установчим з`їздом адвокатів України 17 листопада 2012 року, у своїй професійній діяльності адвокат (адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язаний використовувати всі свої знання та професійну майстерність для належного захисту й представництва прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, дотримуючись чинного законодавства України, сприяти утвердженню та практичній реалізації принципів верховенства права та законності.

У межах дотримання принципу законності адвокат зобов`язаний у своїй професійній діяльності виходити з переваги інтересів клієнтів перед своїми власними інтересами, інтересами колег, партнерів, співробітників, законних представників клієнтів або їх опікунів, піклувальників та інших осіб, а також перед будь-якими іншими міркуваннями.

Адвокат зобов`язаний надавати правову допомогу клієнтам, здійснювати їх захист та представництво компетентно і добросовісно, що передбачає знання відповідних норм права, наявність необхідного досвіду їх застосування, доскональність в урахуванні всіх обставин, що стосуються доручення клієнта та можливих правових наслідків його виконання, ретельну підготовку до виконання доручення.

Представляючи інтереси клієнта або виконуючи функцію захисника в суді, адвокат зобов`язаний дотримуватися вимог чинного процесуального законодавства, законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, про судоустрій і статус суддів, іншого законодавства, що регламентує поведінку учасників судового процесу, а також вимог цих Правил, не виявляти неповаги до суду (суддів), поводитись гідно і коректно.

Неявка захисника в судове засідання вказує на невиконання ним своїх обов`язків, передбаченихст. 47 КПК України, нехтування правами інших учасників кримінального провадження, безпідставне затягування строків розгляду кримінального провадження, неповагу до суду та порушення прав і законних інтересів учасників провадження, при цьому один із обвинувачених знаходиться під вартою.

З метою якнайшвидшого розгляду цієї справи, суддею завчасно плануються дати судових засідань та, за можливості, узгоджуються з іншими учасниками кримінального провадження.

При цьому суд констатує, що адвокатом ОСОБА_8 і раніше допускалися неодноразові неявки в судове засідання у даній справі, зокрема, призначені 16 серпня 2022 року, 05 жовтня 2022 року, 22 листопада 2022 року, 16 березня 2023 року. При цьому адвокат перед судом клопотала про відкладення розгляду справи у зв`язку із зайнятістю в інших судових процесах, яким надавала перевагу, незважаючи на завчасне попереднє узгодження дати та часу судових засідань, мотивуючи це конвоюванням обвинувачених, захисником яких перебувала.

Разом з тим, суд звертає увагу, що організація одного судового засідання, в справі яка перебуває на розгляді Любешівського районного суду, вимагає дуже багато сил та часу, з огляду на кількість учасників кримінального провадження та перебування обвинуваченого ОСОБА_4 під вартою.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що адвокат ОСОБА_8 не виконує обов`язки, покладені на неї кримінальним процесуальним законодавством, що робить захист неефективним, зловживає своїми процесуальними правами, що також є проявом неповаги до суду.

Ситуація, яка склалася по даному кримінальному провадженню, в жодному разі не може свідчити про можливість додержання судом розумного строку розгляду справи, регламентованого ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод,та ст.2, п. 21 ч. 1 ст.7, ч. 1 ст.21 КПК України, в тому числі і у зв`язку з неодноразовими клопотаннями захисника обвинуваченого ОСОБА_5 - адвоката ОСОБА_8 .

Згідно ч. 3 ст.33, ч. 1, 2 ст.34 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку. Дисциплінарним проступком адвоката поміж іншого є: порушення правил адвокатської етики; невиконання або неналежне виконання своїх професійних обов`язків та порушення інших обов`язків адвоката, передбачених законом.

Дисциплінарне провадження стосовно адвоката здійснюється кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури за адресою робочого місця адвоката, зазначеною в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Статтею 36 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено право на звернення до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури із заявою (скаргою) щодо поведінки адвоката, яка може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, має кожен, кому відомі факти такої поведінки.

За таких обставин, з метою забезпечення прав учасників судового провадження, попередження зриву судових засідань, недопущення порушення розумних строків розгляду справи, враховуючи, що адвокат ОСОБА_8 , будучи належним чином повідомленою про час та місце у судове засідання 12.04.2023 року не з`явилася, що слугувало підставою для відкладення судового розгляду, та не подала в наступне засідання, яке відбулося 26.04.2023 року документів, які б підтверджували поважність її неявки, суд дійшов висновку про те, що причини неявки слід визнати неповажними, оскільки вказана дата була завчасно узгоджена суддею з усіма учасниками процесу, та порушити перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Рівненської областіпитання про відповідальність захисника у даному кримінальному провадженні - адвоката ОСОБА_8 .

Керуючись ст.2, 7, 28, 324, 372 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Порушити перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Рівненської області питання щодо притягнення адвоката ОСОБА_8 (свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серії ВА №1135, видане Радою адвокатів Волинської області 10.05.2019 року), через зловживання своїми процесуальними правами як захисника обвинуваченого ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12018030140000275 від 18 грудня 2018року про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1, 2 ст. 185, ч.2 ст. 186 Кримінального кодексу України (далі КК України), ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 186 КК України до дисциплінарної відповідальності.

Копію ухвали для виконання направити до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Рівненської області.

Про прийняте рішення та вжиті заходи реагування повідомити Любешівський районний суд Волинської області у встановлений законом строк.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Любешівського районного суду Волинської області ОСОБА_9

СудЛюбешівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110604725
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Грабіж

Судовий реєстр по справі —162/840/19

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Вирок від 12.06.2023

Кримінальне

Любешівський районний суд Волинської області

Цибень О. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Любешівський районний суд Волинської області

Цибень О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні