Ухвала
від 04.05.2023 по справі 754/1435/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/754/1963/23

Справа № 754/1435/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді - Лісовської О.В.

за участю секретаря - Грей О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника відповідача про відвід судді Лісовської О.В. та секретарю судового засідання Грей О.П. у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури про стягнення заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до відповідача Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури про стягнення заробітної плати.

03.05.2023 року до суду надійшла заява представника відповідача Андріїва С.Я. про відвід судді Лісовської О.В. та секретаря судового засідання Грей О.П. у вищевказаній цивільній справі. Заява мотивована тим, що позивачем були подані заяви та клопотання на електронну адресу суду, не скріплені електронним підписом, що свідчить про неналежне оформлення даних документів, але суддею дані документи були прийняті до розгляду. Вказані обставини свідчать про певну особисту зацікавленість судді у результаті розгляду справи на користь позивачки і обґрунтовано викликають сумнів в неупередженості та об`єктивності судді. Крім того, при ознайомленні із матеріалами справи стороною відповідача було встановлено порушення секретарем судового засідання вимог Інструкції з діловодства при оформленні справи. На підставі викладеного представник відповідача заявляє судді та секретарю судового засідання відвід у даній справі.

У судове засідання позивачка не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про причини неявки не повідомила.

Представники відповідача у судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, подали до суду клопотання про розгляд справи в їх відсутність.

Зваживши доводи заяви, суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з письмових матеріалів справи, позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до відповідача Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури про стягнення заробітної плати.

03.05.2023 року до суду надійшла заява представника відповідача про відвід судді Лісовської О.В. та секретаря судового засідання Грей О.П. з підстав, викладених у ній.

Статтею 36 ЦПК України визначено підстави для відводу (самовідводу) судді, а саме: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Як вбачається з поданої заяви про відвід, вона надійшла до суду 03.05.2023 року, судове засідання у даній справі призначено на 04.05.2023 року, тобто заява подана пізніше, ніж за 3 дні до судового засідання.

Що стосується обґрунтованості заяви про відвід, то слід зазначити, що наведені представником відповідача підстави для відводу судді не знайшли свого підтвердження, не відповідають дійсності.

Дійсно, позивачкою було подано до суду клопотання та заяви, що надійшли на електронну адресу суду. У судовому засіданні 24.04.2023 року частина заяв була прийнята, при цьому заява про збільшення позовних вимог була повернута позивача для виконання вимог цивільно-процесуального законодавства.

Стаття 6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини гарантує кожному право на справедливий суд. Відповідно до п. 1 зазначеної статті кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, установленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 09 листопада 2006 року по справі «Білуха проти України» зазначено, що відповідно до усталеної практики Суду наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного (рішення ЄСПЛ у справі «Ветштайн проти Швейцарії», пункт 43).

У відповідності з практикою Європейського суду з прав людини наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції з прав людини та основоположних свобод повинна визначатись суб`єктивними та об`єктивними критеріями.

Відповідно до статті 15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Згідно положень Кодексу суддівської етики, суддя повинен взяти самовідвід від участі в будь-якому процесі, коли для нього неможливе винесення неупередженого рішення у справі або коли сторонньому спостерігачеві може видатись, що суддя не здатен винести неупередженого рішення.

Неупередженість є необхідною умовою належного виконання суддею своїх обов`язків, яка виявляється у змісті судових рішень та під час судового процесу і суддя має дбати про те, щоб його поведінка сприяла збереженню і поглибленню переконання суспільства у неупередженості судді при здійсненні ним своїх професійних обов`язків.

Обґрунтований самовідвід свідчить про сумлінне виконання суддею своїх обов`язків. Обґрунтування самовідводу не може піддаватися сумніву.

Пунктом 2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів (схвалені резолюцією 2006/23 від 27 липня 2006 року) визначено, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього є неможливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості.

Відповідно до статті 8 Загальної Декларації прав людини, кожна людина має право на ефективне поновлення у правах компетентними національними судами в разі порушення її основних прав, наданих їй Конституцією або законом.

Частиною першою статті шостої Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків.

Згідно пункту 12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Європи «Про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів» - незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів.

Так, при винесенні судових рішень у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від любих зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що можуть впливати на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватись довірою не тільки з боку сторін в конкретному розгляді, але й з боку суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. В іншому випадку довіра до незалежності судової влади буде підірвана.

Слід зазначити, що вказані вище принципи дотримуються суддею, у тому числі і при розгляді даної цивільної справи, жодних порушень діючого процесуального законодавства допущено не було, розгляд клопотань було здійснено у строки та у порядку, визначеному цивільно-процесуальним законодавством, а тому доводи представника відповідача, наведені у заяві про відвід, є надуманими та такими, що не відповідають дійсним обставинам.

Що стосується відводу секретарю, то слід зазначити наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 38 ЦПК України секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач не можуть брати участі у розгляді справи та підлягають відводу (самовідводу) з підстав, зазначених у статті 36 цього Кодексу.

Як підстави для відводу секретаря представник відповідача зазначає неналежне оформлення матеріалів цивільної справи.

Але при цьому слід зазначити, що матеріали справи оформлені відповідно до вимог діючого законодавства, а тому твердження представника відповідача безпідставні.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, встановлені при розгляді заяви обставини, письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про безпідставність та необґрунтованість поданої заяви, а тому про необхідність відмовити в її задоволенні.

На підставі викладеного, керуючись ст. 33, 36, 37, 40 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити представнику відповідача Андріїву С.Я. у задоволенні заяви про відвід судді Лісовської О.В. та секретаря судового засідання Грей О.П.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлений 04 травня 2023 року.

Суддя О.В.Лісовська

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110671123
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —754/1435/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні