Ухвала
від 27.04.2023 по справі 286/2628/20
ОВРУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 286/2628/20

У Х В А Л А

27 квітня 2023 року м. Овруч

Овруцький районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Гришковець А. Л.

з секретарем Павленко Л. В.,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

представника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Овручі справу за позовом ОСОБА_1 до ДП «Овруцьке лісове господарство», ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» про визнання договорів про надання послуг трудовими договорами, зобов`язання нарахування та виплату заробітної плати , -

В С Т А Н О В И В:

09.02.2023 представником відповідача було надано заяву про залучення до участі у справі правонаступника відповідача, в якій останній просить залучити Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», як правонаступника відповідача Державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», мотивуючи тим, що згідно наказу Державного агенства лісових ресурсів України №821 від 28.10.2022 «Про припинення Державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення (із змінами, внесеними наказом від 12.12.2022 №1159) було припинено ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та визначено, що останнє є правонаступником прав та обов`язків ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство».

Відповідно до наказу Державного агенства лісових ресурсів України №54 від 05.01.2023 затверджено передавальний акт державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», і як наслідок призначено директора вказаної філії Бондарчука Руслана Петровича, якому Державним спеціалізованим господарським підприємством «Ліси України» видано довіреність від 21.12.2022, посвідченої приватним нотаріусом КМНО 21.12.2022 За реєстровим номером 2777, тому є всі підстави для залучення до участі у справі вказаного правонаступника на підставі ст. 55 ЦПК України.

Сторона позивача щодо задоволення клопотання не заперечує.

Вирішуючи вказане клопотання, суд враховує наступне.

Ухвалою Овруцького районного суду Житомирської області від 24.05.2022 було залучено до участі справі ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», яке розташоване по вул. Т. Шевченка, 3 в с. Дубовий Гай Коростенського району Житомирської області, (юридична адреса: вул. Житомирська, 35 м. Овруч Житомирська область), в якості співвідповідача.

Згідно ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. ч.1,5 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Водночас, суд звертає увагу, що при реорганізації юридичної особи шляхом злиття, приєднання та перетворення (універсальне правонаступництво) факт настання правонаступництва безпосередньо пов`язаний з моментом передання прав та обов`язків від правопопередника до правонаступника. У вирішенні питань, пов`язаних з таким правонаступництвом, необхідно здійснювати аналіз доказів переходу відповідних прав і обов`язків на майно (майнові права). Під час такої реорганізації юридичної особи передання майна, прав та обов`язків від правопопередника до правонаступника здійснюється на підставі передавального акта (іншого документу, який підтверджує передачу правонаступнику всіх активів та пасивів, прав та обов`язків). Момент переходу прав і обов`язків до правонаступника визначається днем підписання передавального акта, і тому може не співпадати у часі з моментом завершення реорганізації юридичної особи, тобто внесенням запису про припинення юридичної особи до державного реєстру. Вказаних висновків дійшов Верховний Суд у постановах, у складі Другої судової палати Касаційного цивільного суду 12 грудня 2019 року у справі № 227/1240/17 (провадження № 61-28847свп18), та у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 10 квітня 2019 року у справі № 756/8927/15-ц (провадження № 61-4299св19

Згідно наказу Державного агенства лісових ресурсів України №821 від 28.10.2022 було припинено ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» шляхом приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (а. с.89).

Пунктом 6 вказаного наказу визначено термін припинення державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» - до 20.01.2023.

Наказом Державного агенства лісових ресурсів України «Про затвердження передавального акту державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» №54 від 05.01.2023 було затверджено передавальний акт державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», яке координується Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Таким чином, враховуючи, що передавальний акт державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» затверджений 05.01.2023, тому саме з цієї дати слід вважати виникнення універсального правонаступництва Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» відносно державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство».

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а. с. 98) свідчить, що 27.12.2022 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано, як юридичну особу, відокремлений підрозділ юридичної особи: філія «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» «Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України». Код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу 44994466, місцезнаходження вул. Шевченка, 3 с. Дубовий Гай Коростенського району Житомирської області.

Тобто, саме Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», є правонаступником всіх прав та обов`язків державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство».

З Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Державне підприємство «Овруцьке лісове господарство» 22.09.2022 припинило свою діяльність.

За таких обставин, враховуючи, що наказом Державного агенства лісових ресурсів України від 28.10.2022 було припинено ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» шляхом приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України»; передавальний акт державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» затверджений 05.01.2023, відокремлений підрозділ юридичної особи Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» - філія «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» «Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» зареєстровано як юридичну особу, а ДП «Овруцьке лісове господарство» припинило свою діяльність, тому суд приходить до висновку про наявність правових підстав для залучення до участі у справі Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» в особі філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», в якості правонаступника відповідача та виключення з числа відповідачів ДП «Овруцьке лісове господарство», яке припинило свою діяльність, як юридична особа.

Керуючись ст.ст.55, 258-260 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву представника відповідача задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ДП «Овруцьке лісове господарство», ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» про визнання договорів про надання послуг трудовими договорами, зобов`язання нарахування та виплату заробітної плати Державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» в особі філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», яке знаходиться за адресою: вул. Шевченка, 3 в с. Дубовий Гай Коростенського району Житомирської області, як правонаступника відповідача.

Виключити з числа відповідачів ДП «Овруцьке лісове господарство».

Розгляд справи відкласти на 12 год. 00 хв. 18.05.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А. Л. Гришковець

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110705782
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг трудовими договорами, зобов`язання нарахування та виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —286/2628/20

Постанова від 02.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 02.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Рішення від 13.07.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Гришковець А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні