Рішення
від 08.05.2023 по справі 910/1955/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

08.05.2023Справа № 910/1955/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикіної С.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ДСВ Логістика" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тривіта" про стягнення 586 925,62 грн., без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2023 року позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до відповідача про стягнення 586 925,62 грн. заборгованості за договором на транспортно-експедиторське обслуговування № SC/AF-SC/AF-007851 від 13.09.2017 року на підставі ст. ст. 11, 509, 526, 625, 929 ЦК України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.02.2023 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Заперечень щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін від сторін у встановлений законом строк не надано.

16.03.2023 року відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просив відмовити в задоволенні позовних вимог, з тих підстав, що позивач, як експедитор не виконав свої зобов`язання за договором та заявками щодо належної організації перевезення та доставки вантажу до місця вивантаження та передачі вантажоотримувачу та не організував належне виконання залученими позивачем третіми особами. Крім того вказав, що при отриманні акту здачі-приймання робіт (надання послуг) № 8888 від 25.07.2022 року співробітник відповідача не звернув увагу, що до акту включена не вартість наданих послуг з організації та забезпечення перевезень, а штраф взагалі не передбачений умовами договору.

16.03.2023 року через канцелярію суду відповідач надав зустрічну позовну заяву про розірвання договору та стягнення безпідставно отриманих коштів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.04.2023 року зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Тривіта" повернуто заявнику без розгляду.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 13.09.2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "ДСВ Логістика" (експедитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Тривіта" (замовник) укладено договір на транспортно-експедиторське обслуговування № SC/AF-SC/AF-007851 (далі - договір), за умовами якого експедитор за оплату та за рахунок замовника надає замовникові комплекс послуг з організації та забезпечення перевезення імпортних, експортних, транзитних вантажів замовника (надалі іменованих "вантажі") і вантажів замовника в 20-, 40- та понад 40-футових контейнерах стандартів ISO, в тому числі й збірних вантажів (надалі іменованих "Контейнери з вантажами") від місця, зазначеного замовником, до місця призначення різними видами транспорту за обумовленим маршрутом.

Пунктом 1.4 договору визначено, що асортименти, кількість/обсяг вантажів, маршрут перевезення, способи транспортування та види транспорту, перевалки, зберігання, їх особливі умови, що вимагають більш докладної регламентації, умови фрахтування (букінгу), необхідність стафірування/ розстафірування, а також спосіб доставки вантажів до місця призначення можуть обговорюватися сторонами в письмових інструкціях замовника/Заявках або в додаткових угодах, які є невід`ємними частинами цього договору.

За умовами п. 1.5 договору замовник своєчасно та у повному обсязі оплачує експедитору вартість послуг, виконаних у межах даного договору.

Експедитор за дорученням замовника здійснює, взаєморозрахунки з усіма учасниками транспортного процесу, проводить оплату фрахту, а також мита, податків, зборів та інших обов`язкових платежів, передбачених законодавством України, а замовник зобов`язується компенсувати експедитору всі понесені у зв`язку з цим витрати.

Відповідно до п. 4.1 договору вартість, ставки та тарифи виконуваних експедитором послуг, особливі умови перевезення, залежно від виду/асортименту вантажів, обговорюються сторонами в заявках та/або додаткових угодах до цього договору. У разі, якщо вартість послуг за тонну/одиницю/куб.м. вантажу виражена в іноземній валюті, оплата здійснюється в національній грошовій одиниці України - гривні, за курсом НБУ станом на момент виставлення рахунку, якщо інше не обумовлено сторонами в Заявці та/або додатковій угоді до цього Договору.

Встановлена додатковою угодою та/або Заявкою вартість (основна ставка) включає оплату тільки обговорених сторонами послуг. Будь-які інші послуги, передбачені сторонами як додаткові, оплачуються замовником додатково до погодженої вартості (основної ставки) за тарифами, обговореними сторонами в додаткових угодах та/або Заявках до цього договору або яким-небудь іншим способом у письмовій формі. Замовник також зобов`язується компенсувати всі документально підтверджені витрати експедитора, необхідність у яких виникла в процесі надання послуг, передбачених цим Договором.

Пунктом 4.2 договору передбачено, що перелік і вартість послуг, а також ставки/розміри витрат експедитора, що пов`язані з наданням послуг та підлягають компенсації замовником, вказуються в рахунках експедитора. Сумою договору є сума всіх виставлених експедитором рахунків Замовнику.

Згідно з п. 4.3 договору (в редакції додаткової угоди № 1 від 24.04.2019 року) оплата послуг та компенсація витрат експедитора проводиться замовником протягом 14 (чотирнадцяти) календарних днів з моменту виставлення рахунку експедитором (у тому числі, його передача здійснюється за допомогою електронного зв`язку в порядку, передбаченому цим договором) на поточний рахунок останнього.

Пунктом 4.4 договору визначено, що після закінчення відвантаження партії вантажу та належного оформлення документів приймання-передачі, перевізних документів і актів на виконані додаткові послуги, експедитором складається акт прийому-передачi наданих послуг, що є фактом підтвердження, виконання послуг, їх кількості та вартості.

За умовами п. 4.5 договору замовник підписує акт прийому-передачі наданих послуг, передає його експедитору протягом 3 (трьох) календарних днів з моменту його отримання. У разі незгоди замовника з актом прийому-передачі наданих послуг, останній зобов`язаний надати експедитору обґрунтовані заперечення в такий самий термін. У разі не підписання або не повернення акту та відсутності обґрунтованих заперечень у зазначений в цьому пункті договору термін, акт вважається підписаним замовником, a відповідні послуги вважаються належним чином наданими експедитором і прийнятими замовником.

Пунктом 4.6 договору передбачено, що замовник сплачує рахунки експедитора за додаткові послуги, виконані експедитором за заявками замовника, за фактичними витратами та/або за чинними тарифами та/або калькуляціями експедитора, якщо інше не було узгоджено сторонами в письмовій формі завчасно до початку відправлення/відвантаження вантажу/контейнерів з вантажами замовника.

Пунктом 5.16 договору визначено, що експедитор має право залучати третіх осіб до виконання своїх обов`язків за цим договором та укладати з ними договори від свого імені, при цьому експедитор відповідає за їх дії як за свої власні.

Цей договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31 грудня 2017 року, але в будь-якому випадку до повного взаєморозрахунку між сторонами за надані послуги. У разі якщо жодна зі сторін за 20 календарних днів до закінчення терміну дії цього договору не заявить про намір розірвати договір, термін дії цього договору автоматично продовжується на кожний наступний календарний рік (п. 8.1 договору).

Для виконання умов договору позивач залучив третіх осіб (відповідно до п. 5.16 договору).

01.01.2022 року між DSV Air Sea SRL (експедитор 1) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДСВ Логістика" (експедитор 2) укладено договір транспортного експедирування №AF-391/22, за умовами якого експедитор 1 бере на себе зобов`язання за плату і за рахунок експедитора 2 організувати виконання визначених договором транспортно-експедиційних послуг у міжнародному сполученні будь-яким видом транспорту, пов`язаних з перевезенням вантажу та митним оформленням, а також зберіганням вантажу (далі - послуги) у відповідності з умовами, узгодженими сторонами у заявках до даного договору та/або додаткових угодах, та/або рахунках-фактурах, які є невід`ємною частиною договору, а експедитор 2 зобов`язується оплачувати надані експедитором 1 послуги.

Відповідно до умов п. 1.4 договору сторонами погоджено заявки на організацію перевезення та експедирування вантажів: № SODS0008706 від 12.06.2022 року на суму 7 424,03 EUR (контейнер MAEU4068259), № SODS0008706 від 12.06.2022 року на суму 7 919,24 EUR (контейнер MAEU4099218), № SODS0008706 від 12.06.2022 року на суму 7 024,05 EUR (контейнер MAEU4112496), № SODS0008706 від 12.06.2022 року на суму 7 424,03 EUR (контейнер MAEU4225698).

За умовами п. 4 заявок додатково відповідно до умов договору на підставі рахунків експедитора додаткові витрати сплачуються замовником у випадку їх фактичного виникнення:

4.1 догляд, зважування, рентген вантажу за вимогою державних, митних та інших органів (згідно з рахунками порту);

4.2 зберігання вантажу в порту (згідно з рахунками порту);

4.3 замовнику надається 48 годин на митне оформлення а вивантаження вантажу після прибуття вантажу до обумовленого митного терміналу. У випадку, якщо замовник не встигає вивантажити вантаж з автотранспорту замовник сплачує очікування автотранспорту (EUR 100/доба для вантажів в контейнерах, EUR 200/доба для негабаритних вантажів, якщо інше не передбачене у договорі);

4.4 у разі перевищення навантаження на осі ТЗ при перевезенні по території України (згідно з документами про сплату штрафів).

Пунктом 6 вищевказаних заявок визначено, що оплата послуг експедитора по узгодженій вартості виконується наступним шляхом: протягом 10 календарних днів з дати рахунку.

Поясненнями позивача, які викладені у позовній заяві, міжнародними товарно-транспортними накладними CMR, копії яких містяться в матеріалах справи, підтверджується факт здійснення позивачем перевезень відповідно до вищезазначених, узгоджених з відповідачем заявок на організацію перевезення та експедирування вантажів.

Відповідно до INVOISE RO322031932 на суму 21 340 USD, INVOISE RO322031262 на суму 2 030 USD, INVOISE RO322032715 на суму 9 000 USD компанія DSV Air Sea SRL нарахувала позивачу штраф за затримку та плату за простій вантажу відповідача на загальну суму 32 370 USD.

Позивач виставив відповідачу рахунок № 4866 від 25.07.2022 року на суму 1 183 725,58 грн., що на момент виставлення рахунку еквівалентно 32 370 USD (36,5686 грн. за 1 долар США станом на 25.07.2022 року; 32 370 USD х 36,5686 грн. = 1 183 725,85 грн.).

Крім того, уповноважені представники сторін підписали акт здачі-приймання робіт (наданих послуг) № 8888 від 25.07.2022 року на суму 1 183 725,58 грн., в призначенні платежу якого зазначено: "штраф за понаднормове використання обладнання".

Відповідач частково компенсував позивачу вартість зазначених витрат на суму 596 799,96 грн., що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку 361 позивача за січень 2023 року.

Отже, позивач виконав взяті на себе зобов`язання та надав комплекс послуг з організації та забезпечення перевезення вантажів відповідача, відповідно до узгоджених сторонами заявок, а відповідач не виконав належним чином свої зобов`язання з компенсації документально підтверджених витрат експедитора (позивача), необхідність у яких виникла в процесі надання послуг, передбачених договором (відповідно до умов п. 4.1 договору) та має перед позивачем заборгованість в сумі 586 925,62 грн. з урахуванням часткової оплати.

Доказів оплати вказаної заборгованості відповідачем суду не надано.

Ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Судом було надано належну оцінку доводам відповідача викладеним у відзиві на позовну заяву, проте доводи стосовного того, позивач, як експедитор не виконав свої зобов`язання за договором та заявками щодо належної організації перевезення та доставки вантажу до місця вивантаження та передачі вантажоотримувачу та не організував належне виконання залученими позивачем третіми особами є необґрунтованими та безпідставними, оскільки відповідно до умов п. 4.5 договору у разі незгоди замовника (відповідача) з актом прийому-передачі наданих послуг, останній зобов`язаний надати експедитору (позивачу) обґрунтовані заперечення, проте акт здачі-приймання робіт (наданих послуг) № 8888 від 25.07.2022 року на суму 1 183 725,58 грн. підписаний уповноваженими представниками обох сторін, що відповідно до умов п. 4.5 договору свідчить про те, що послуги належним чином надані позивачем та прийняті відповідачем.

Твердження позивача стосовно того, що при отриманні акту здачі-приймання робіт (надання послуг) № 8888 від 25.07.2022 року співробітник відповідача не звернув увагу, що до акту включена не вартість наданих послуг з організації та забезпечення перевезень, а штраф взагалі не передбачений умовами договору також є необґрунтованими, оскільки відповідно до умов п. 4.1 договору відповідач зобов`язується компенсувати всі документально підтверджені витрати експедитора, необхідність у яких виникла в процесі надання послуг, передбачених цим договором.

Крім того, акт здачі-приймання робіт (надання послуг) № 8888 від 25.07.2022 року підписаний директором відповідача та частково сплачений на суму 596 799,96 грн.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що права позивача, за захистом яких він звернувся до суду, порушено відповідачем, а тому позовні вимоги про стягнення 586 925,62 грн. заборгованості обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судовий збір відповідно до вимог ст. 129 ГПК України покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 86, 129, 232, 233, 236 - 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тривіта" (03124, м. Київ, бульвар Гавела Вацлава, буд. 4; код 33494831) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ДСВ Логістика" (03134, м. Київ, вул. Дзюби Івана, буд. 7, літера "Д"; код 38857571) 586 925 (п`ятсот вісімдесят шість тисяч дев`ятсот двадцять п`ять) грн. 62 коп. заборгованості та 8 803 (вісім тисяч вісімсот три) грн. 88 коп. судового збору.

Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню в порядку та у строк, які визначені розділом IV ГПК України.

Суддя С.О.Чебикіна

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110741862
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —910/1955/23

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Постанова від 02.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 09.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні