Ухвала
від 10.05.2023 по справі 2-284/11
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-284/11

УХВАЛА

10 травня 2023 року м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Балан М.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Урсул Г.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кілія цивільну справу за позовною заявою

ОСОБА_1

до

ОСОБА_2 та Приватного підприємства «Рембудсервіс»

про

стягнення завданої матеріальної та моральної шкоди, а також судових витрат, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Кілійського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та Приватного підприємства «Рембудсервіс» про стягнення завданої матеріальної та моральної шкоди, а також судових витрат.

10.05.2023 року за вх.. № 3731/23 від Ізмаїльського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області надійшла відповідь на судовий запит № 284/2566/2023 від 13.04.2023 року, відповідно до якої встановлено, що позивач по справі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіює актового запису про смерть № 107 від 23.09.2020 року.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з відсутністю всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно копії актового запису про смерть № 107 складеного 23.09.2020 року Виконавчим комітетом Вилківської міської ради Кілійського району Одеської області та наданого Ізмаїльським відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Ізмаїльському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка в провадженні є стороною або третьою особою, до іншої у зв`язку з переходом до неї матеріальних прав. Процесуальне правонаступництво тісно пов`язане з матеріальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони, зокрема, внаслідок смерті, зі спірних чи встановлених судом правовідносин майнового характеру. Смерть фізичної особи як підстава для процесуального правонаступництва має універсальний характер. Але при цьому необхідно враховувати, що в тих випадках, коли матеріальне правовідношення тісно пов`язане з особою суб`єкта, правонаступництва матеріального, а відтак і процесуального бути не може.

Зокрема, відповідно до ст. 1219 ЦК України не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: 1) особисті немайнові права; 2) право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; 3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; 5) права та обов`язки особи як кредитора або боржника, які випливають із зобов`язання, що пов`язане з його особою і у зв`язку з цим не може бути виконане іншою особою.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 1230 ЦК України до спадкоємця переходить право на відшкодування моральної шкоди, яке було присуджено судом спадкодавцеві за його життя. Слід зазначити, що право на відшкодування моральної шкоди є особистим немайновим правом особи і нерозривно пов`язане з особою позивача. Це право не входить до складу спадщини. Зазначене кореспондується з правовою позицією, викладеною в пункті 27 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 1 від 27.02.2009 року, відповідно до якої процесуальне правонаступництво у справах за позовами про відшкодування моральної шкоди не допускається.

Таким чином, вимоги, які випливають з даної категорії правовідносин, процесуального правонаступництва не допускають.

З огляду на зазначене, судом встановлено, що позовні вимоги позивача про відшкодування моральної шкоди не допускають процесуального правонаступництва, а зобов`язання щодо відшкодування моральної шкоди особі припиняються з її смертю.

Враховуючи викладене та той факт, що в даному випадку правовідносини нерозривно пов`язані із позивачем та не передбачають правонаступництва, суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає закриттю у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_1 .

Керуючись п. 7 ч. 1 ст. 255, ст. 260, 261 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та Приватного підприємства «Рембудсервіс» про стягнення завданої матеріальної та моральної шкоди, а також судових витрат - закрити, у зв`язку зі смертю фізичної особи, яка була однією із сторін у справі.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення.

Суддя Кілійського районного суду М. В. Балан

СудКілійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110752184
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-284/11

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Постанова від 28.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Заїкін А. П.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Желіховський В. М.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Балан М. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Бездрабко В. О.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Бездрабко В. О.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Бондар В. Я.

Ухвала від 18.03.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

СОБКО В.

Ухвала від 19.05.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні