Постанова
від 06.09.2010 по справі б-48/152-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про затвердження ліквідац ійного балансу

"06" вересня 2010 р. Справ а № Б-48/152-07

вх. № 10311/2-48

Колегія суддів у склад і:

головуючий суддя Швидкін А .О.

судді: Плахов О.В.

Тихий П.В.

при секретарі Трофименко С .В.

за участю:

ліквідатора - Кононен ка Є.С.

По справі за заявою ФОП О СОБА_1, м. Харків

до ДП "Дослідний завод Держа вного наукового центру лікар ських засобів" ДАК "Укрмедпро м", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою госп одарського суду Харківської області від 30.11.2007 року Дочірнє підприємство «Дослідний зав од Державного наукового цент ру лікарських засобів» Держа вної акціонерної компанії «У крмедпром» (надалі - ДП «ДЗ ДНЦ ЛЗ» ДАК «Укрмедпром») визнан о банкрутом, відкрито ліквід аційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного к еруючого Гур' янова С.Б.

Ухвалою господарсько го суду Харківської області від 25.12.2007 року затверджено нада ний ліквідатором до суду зві т про виконану роботу і лікві даційний баланс та припинено провадження у справі.

Постановою Вищого го сподарського суду України ві д 09.04.2009 року по справі № Б-48/152-07 каса ційну скаргу ДАК «Укрмедпром » задоволено частково, ухвал у господарського суду від 25.12.20 07 року скасовано, справу напра влено на новий розгляд до гос подарського суду Харківсько ї області.

Ухвалою господарсько го суду Харківської області від 13.01.2010 року за клопотанням ко мітету кредиторів усунуто ві д виконання обов' язків лікв ідатора ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Ук рмедпром» арбітражного керу ючого Гур' янова С.Б., при значено ліквідатором арбітр ажного керуючого Кононенк а Є.С. (ліцензія АВ № 347274 від 22.10.200 7 року), зобов'язано ліквідатор а надати суду звіт про викона ну роботу.

Ухвалами господарськ ого суду від 15.03.2010 року та від 02.06.2 010 року розгляд звіту відклада вся у зв' язку з незавершенн ям ліквідатором ліквідаційн ої процедури у повному обсяз і.

Ухвалою господарсько го суду від 02.06.2010 року розгляд з віту ліквідатора був признач ений на 06.09.2010 року.

03.09.2010 року через канцеля рію господарського суду лікв ідатор ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укр медпром» Кононенко Є.С. на дав звіт про виконану роботу з ліквідації банкрута, лікві даційний баланс і документи, що свідчать про завершення л іквідаційної процедури банк рута.

Присутній у судовому засіданні ліквідатор поясни в, що після призначення його л іквідатором банкрута ним бул и здійснені заходи щодо лікв ідації банкрута, в тому числі надано комітету кредиторів звіт про здійснену роботу.

Представники комітет у кредиторів в судове засіда ння не з' явились, надавши 03.09.2 010 року через канцелярію госпо дарського суду спільне клопо тання про подальший розгляд справи № Б-48/152-07 без їх участі у з в' язку з тим, що ліквідаційн а процедура завершена, на зас іданні комітету кредиторів 0 2.09.2010 року ними розглянуто та за тверджено звіт ліквідатора п ро виконану роботу та ліквід аційний баланс.

Розглянувши наданий суду звіт ліквідатора про ви конану роботу з ліквідації б анкрута, документи, що свідча ть про виконання ліквідаційн ої процедури, вислухавши поя снення ліквідатора, суд вста новив наступне.

Скасовуючи ухвалу го сподарського суду від 25.12.2007 рок у Вищий господарський суд Ук раїни в постанові від 09.04.2009 року зазначив:

- судом першої інстанції, вс упереч вимогам ст. 43 ГПК Украї ни, при винесенні оскаржуван ої постанови не було перевір ено наявність передбачених с т. 5 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом» умов його застосуванн я, не з'ясовано правовий стату с боржника;

- судом першої інстанції не було з' ясовано правовий реж им майна та підстави його пер ебування у боржника, а тому су д передчасно зробив висновок про наявність у ліквідатора достатніх повноважень та пр авомірність реалізації майн а банкрута під час ліквідаці йної процедури.

Згідно приписів ч.1 ст. 111-12 ГПК України вказівки, що містять ся у постанові касаційної ін станції, є обов'язковими для с уду першої інстанції під час нового розгляду справи.

Згідно ч.5 ст. 5 Закону Ук раїни «Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом» полож ення цього Закону застосовую ться до юридичних осіб - підпр иємств, що є об'єктами права де ржавної власності, які не під лягають приватизації, в част ині санації чи ліквідації пі сля виключення їх у встановл еному порядку з переліку так их об'єктів.

Відповідно до Закону Украї ни «Про перелік об' єктів пр ава державної власності, що н е підлягають приватизації» д о переліку об' єктів права д ержавної власності, що не під лягають приватизації, у 1999 роц і було включене, зокрема, Держ авне підприємство «Дослідни й завод ДНЦЛЗ».

У 2000 році на виконання постан ови КМУ № 897 від 05.06.2000 «Про реорга нізацію медичної та мікробіо логічної промисловості» все майно Державного підприємст ва «Дослідний завод ДНЦЛЗ» б уло внесено до статутного фо нду ДАК «Укрмедпром». При цьо му суд зазначає, що внесення м айна до статутного фонду гос подарського товариства не є приватизацією державного ма йна в розумінні Закону Украї ни «Про приватизацію державн ого майна». Тобто держава в ос обі КМУ, МОЗ України, Фонду дер жмайна України розпорядилас я державним майном шляхом йо го внесення до статутного фо нду ДАК «Укрмедпром», в резул ьтаті чого ДАК «Укрмедпром» стало власником цього майна, а держава набула право власн ості на 100% акцій компанії.

ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмедпр ом» було створено на виконан ня наказу МОЗ України № 213 від 08 .09.2000 року «Про реорганізацію д ержавних підприємств та пере дачу їх майна до статутного к апіталу ДАК «Укрмедпром» шля хом реорганізації Державног о підприємства «Дослідний за вод ДНЦЛЗ» у дочірнє підприє мство ДАК «Укрмедпром».

Все майно Державного підпр иємства «Дослідний завод ДНЦ ЛЗ», яке увійшло до статутног о фонду ДАК «Укрмедпром», бул о передане ДАК «Укрмедпром» до статутного фону ДП «ДЗ ДНЦ ЛЗ» як до дочірнього підприє мства Компанії, тобто статут ний фонд ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Ук рмедпром» сформовано за раху нок майна ДАК «Укрмедпром». Д аний висновок відповідає поз иції Вищого господарського с уду України, викладеній у пос танові від 09.04.2009 по даній справі (стор. 4 абз. 4).

Згідно матеріалів сп рави організаційно-правовою формою господарювання підпр иємства-банкрута є дочірнє п ідприємство.

Відповідно до п.3.1.4 Держ авного класифікатору Україн и «Класифікація організацій но-правових форм господарюва ння» ДК 002:2004 державним підприє мством визнається підприємс тво, що діє на основі державно ї форми власності.

Відповідно до п.3.1.7 Державног о класифікатору України «Кла сифікація організаційно-пра вових форм господарювання» Д К 002:2004 дочірнім підприємством є підприємство, єдиним засно вником якого є інше підприєм ство.

Отже державне підприємств о та дочірнє підприємство є р ізними організаційно-правов ими формами господарювання.

Таким чином, суд прихо дить до висновку, що до перелі ку об' єктів державної власн ості, що не підлягають приват изації, включено саме Держав не підприємство «Дослідний з авод ДНЦЛЗ», а не ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» як дочірнє підприємство ДАК «Укрмедпром», а тому положен ня ч.5 ст. 5 Закону України «Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом» не розповсюджую ться на правовідносини банкр утства ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укр медпром».

Суд також звертає увагу на н аступне.

Згідно постанови Вищого го сподарського суду України ві д 09.04.2009 набуття права власності на майно, передане засновник ами до статутного фонду, відб увається у разі волевиявленн я засновників на передачу ць ого майна саме у власність; на явність такого волевиявленн я презюмується у цивільних п равовідносинах, якщо інше не встановлено законом чи уста новчими документами.

На момент створення ДАК «Ук рмедпром» та ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДА К «Укрмедпром» не існувало з акону, відповідно до якого бу ло би встановлено, що товарис тво не набуває права власнос ті на майно, передане до його с татутного фонду засновникам и.

Крім того, згідно наявних в матеріалах справи засвідчен их копій рішення господарськ ого суду Харківської області від 11.06.2007 року у справі № 29/267-07 та п останови господарського суд у Харківської області від 09.02.20 07 року і ухвали Харківського а пеляційного господарського суду від 18.06.2007 року по справі № А С-40/34-07, встановлено:

- ДП «ДЗ «ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмед пром» належить до суб' єктів приватного права та здійсню є свою діяльність на базі май на приватної форми власності ;

- ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмедп ром» є власником всього майн а, що було передане ДАК «Укрме дпром» до його статутного ка піталу;

- є недійсними положення ста туту ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрме дпром» в частині визначення, що майно, яке було передане до його статутного капіталу ві д ДАК «Укрмедпром», закріплю ється на праві повного госпо дарського відання.

Згідно ст. 35 ГПК України факт и, встановлені рішенням госп одарського суду під час розг ляду однієї справи, не доводя ться знову при вирішенні інш их спорів, в яких беруть участ ь ті самі сторони.

З огляду на викладене суд приходить до висновку пр о те, що все майно, яке було пер едане ДАК «Укрмедпром» до ст атутного фонду ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмедпром», а також буд ь-яке інше майно, що було набут е ним у процесі фінансово-гос подарської діяльності, є при ватною власністю ДП «ДЗ ДНЦЛ З» ДАК «Укрмедпром» як суб' єкта приватної власності.

Отже, у ліквідатора Гур' янова С.Б. під час здійсненн я ним ліквідаційної процедур и у грудні 2007 року були достатн і повноваження на реалізацію майна банкрута.

Після визнання ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмедпром» бан крутом та відкриття ліквідац ійної процедури згідно поста нови господарського суду від 30.11.2007 року ліквідатором Гур' яновим С.Б. було фактично зд ійснено весь комплекс дій що до ліквідації банкрута, зокр ема: проведено розшук та інве нтаризацію майна банкрута; з вільнено всіх працівників ба нкрута; все виявлене майно ба нкрута було реалізоване, а от римані кошти були направлені на погашення вимог кредитор ів; закрито всі рахунки банкр ута; документи, що підлягають зберіганню, передано на збер ігання до архівної установи; знищено печатки і штампи бан крута.

Під час здійснення лі квідаційної процедури лікві датором Кононенко Є.С. бул о досліджено питання щодо вс тановлення правового режиму майна боржника та підстави й ого перебування у боржника, а також було здійснено заходи щодо виявлення майна банкру та.

В ході ліквідаційної процедури Кононенко Є.С. не було виявлено будь-якого м айна, належного ДП «ДЗ ДНЦЛЗ» ДАК «Укрмедпром», у зв' язку з чим кредиторські вимоги, що залишились непогашеними піс ля здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором Гу р' яновим С.Б., також погаше ні не були.

Вимоги кредиторів згідно ч .6 ст. 31 Закону України «Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом», не задоволені за не достатністю майна банкрута, вважаються погашеними.

Кононенко Є.С. також не бул о виявлено документації, яка відповідно до законодавства підлягала би передачі до збе рігання до архівної установи , ліквідаційний рахунок в уст ановах банків не відкривався , печатки та штами не відновлю вались у зв' язку з відсутні стю нагальної потреби.

На засіданні комітету кред иторів 02.09.2010 року (Протокол № 9) бу ло затверджено звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс.

Зауважень до проведеної лі квідатором роботи ані від кр едиторів, ані від інших учасн иків справи про банкрутство не надходило.

На підставі викладен ого, враховуючи, що ліквідато р Кононенко Є.С. під час но вого розгляду справи здійсни в всі заходи з ліквідації бан крута, що суду надані докумен ти, що свідчать про завершенн я ліквідаційної процедури та про неможливість погасити к редиторські вимоги в повному обсязі, суд вважає за необхід не затвердити звіт ліквідато ра і ліквідаційний баланс, лі квідувати банкрута та припин ити провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 32, п.6 ст . 40 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом», ст. 39 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців», ст. 86 ГПК Україн и, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити наданий с уду звіт ліквідатора і лікві даційний баланс.

2. Ліквідувати юридичн у особу - Дочірнє підприємс тво «Дослідний завод Державн ого наукового центру лікарсь ких засобів» Державної акціо нерної компанії «Укрмедпром » (код ЄДРПОУ 00481235, зареєстрован е Виконавчим комітетом Харкі вської міської ради, рішення № 14801200000000511 від 19.01.2000 року, місцезнах одження: 61057, м. Харків, вул. Вороб йова, буд. 8).

3. Провадження у справі припинити.

4. Припинити дію морато рію на задоволення вимог кре диторів.

5.Ухвалу направити лі квідатору, ДАК «Укрмедпром», комітету кредиторів, держав ному реєстратору, прокуратур і Харківської області, Управ лінню з питань банкрутства у Харківській області Державн ого департаменту з питань ба нкрутства.

Головуючий Суддя Швидкін А.О.

Суддя О.В. Плахов

Суддя П.В . Тихий

Дата ухвалення рішення06.09.2010
Оприлюднено10.09.2010
Номер документу11078081
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-48/152-07

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Постанова від 06.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 13.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 09.04.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О.С.

Постанова від 25.12.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Крестьянінов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні