Рішення
від 13.07.2010 по справі 2-1282-10
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ц.с. № 2-1282/10

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13 липня 2010 року Обухівський р айонний суд Київської област і в складі

головуючого - судді Проць Т. В.,

при секретарі судового зас ідання: Тітович О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні Обухівського районного с уду Київської області цивіль ну справу за позовом ОСОБА_ 1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансов а компанія «Домбуд», Закрито го акціонерного товариства « Девелоперська компанія» МС-І нвест» про визнання майнових прав на об' єкт інвестуванн я, третя особа Обухівська міс ька рада Київської області,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до су ду з даною позовною заявою, об ґрунтовуючи позовні вимоги з азначив, що між ним та відпові дачем були укладені договори згідно яких відповідач зобо в'язувався передати йому у вл асність квартиру в житловому будинку за адресою: АДРЕСА _1, а позивач зобов'язувався с плати вартість квартири. Дог овором було встановлено, що ж итловий будинок вводиться в експлуатацію в І квартал 2007 ро ку, а передача будинку під зас елення - другий квартал 2007 ро ку. Діючи відповідно до умов Д оговору, позивач свої зобов'я зання виконав своєчасно та н алежним чином, відповідач же в порушення умов Договору св ої зобов'язання не виконав і н а час звернення до суду даний будинок не ввів в експлуатац ію, не передав у власність поз ивачу визначену у Договорі к вартиру, а тому позивач проси ть в судовому порядку визнат и за ним майнові права на об'єк т інвестування.

В судовому засіданні по зивач позовні вимоги підтрим ав в повному обсязі та просив їх задовольнити з наведених у позовній заяві підстав..

Представник відповідач а ЗАТ «Девелоперська компані я МС-Інвест», будучи належним чином повідомлений про час т а місце розгляду справи, в суд ове засідання не з'явився, под ав суду заяву в якій позовні в имоги про визнання майнових прав на об' єкт інвестування визнав. Просить справу розгл ядати в їх відсутності.

Представник відповідач а ТОВ «Фінансова компанія «Д омбуд» в судове засідання на розгляд справи не з»явилась про час розгляду справи був п овідомлений належним чином, заяв, клопотань суду не подав .

Третя особа, Обухівська міс ька рада, будучи належним чин ом повідомлена про час розгл яду справи, в судове засіданн я не з'явилась.

Вислухавши позивача, до слідивши та оцінивши матеріа ли справи, суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги під лягають задоволенню з наступ них підстав.

Відповідно до статті 177 ЦК Ук раїни майнові права є одним і з видів об' єктів цивільних прав.

Згідно ст.3 Закону України « Про оцінку майна, майнових пр ав та професійну оціночну ді яльність в Україні» майнові права - це будь-які права, пов ' язані з майном, відмінні ві д права власності, у тому числ і і права, які є складовими час тинами права власності (прав о володіння, розпорядження, к ористування), а також інші спе цифічні права (права на прова дження діяльності, використа ння природних ресурсів тощо) та права вимоги.

Правовою природою виникне ння майнових прав у їх носія в важається загально прийняти й момент набуття права власн ості, визначений ст.328 ЦК Украї ни тобто право власності наб увається на підставах, що не з аборонені законом, зокрема і з правочинів. Право власност і вважається набутим правомі рно, якщо інше прямо не виплив ає із закону або незаконніст ь набуття права власності не встановлена судом.

Судом встановлено, що позив ач уклав договір про інвести ційну діяльність, за умовами якого оплатив 100% грошових кош тів вартості обумовленої цін и на об' єкт інвестування - жиле приміщення визначеного розміру, яке має бути передан о у власність інвестору післ я введення будинку в експлуа тацію, а саме трикімнатна ква ртиру АДРЕСА_1

Згідно статті 7 Закону Ук раїни "Про інвестиційну діял ьність" інвестор має право во лодіти, користуватися і розп оряджатися об'єктами та інве стицій, включаючи реінвестиц ій та торгівельні операції н а території України, відпові дно до законодавчих актів.

Інвестиціями є всі види май нових та інтелектуальних цін ностей. Такими цінностями мо жуть бути майнові права на не рухоме майно, які за ст.4 вищев казаного Закону можуть бути об' єктом інвестиційної дія льності.

Таким чином, об' єктом циві льного права за інвестиційни ми договорами є закріплені з а позивачами майнові права, о тримані в результаті інвести цій на конкретно визначену п лощу та якими позивачі в прав і володіти, користуватися і р озпоряджатися. Ці майнові пр ава є відмінні від права влас ності на майно, вони не потреб ують державної реєстрації і охороняться законом.

Відповідно до ст.3 ЦПК Украї ни кожна особа має в порядку, в становленому цим Кодексом, з вернутися до суду за захисто м свого охоронюваного законо м інтересу.

Згідно рішення Конститу ційного Суду України № 18-рп/2004 в ід 01 грудня 2004 року поняття "охо ронюваний законом інтерес", щ о вживається в частині перші й ст. 4 ЦПК України та інших зак онах України у логічно-смисл овому зв'язку з поняттям "прав а", треба розуміти як прагненн я до користування конкретним и матеріальним та/або немате ріальним благом, як зумовлен ий загальним змістом об'єкти вного і прямо не опосередков аний у суб'єктивному праві пр остий легітимний дозвіл, що є самостійним об'єктом цивіль ного захисту та інших засобі в правової охорони з метою за доволення індивідуальних і к олективних потреб, які не суп еречать Конституції і закона м України, суспільним інтере сам, справедливості, добросо вісності, розумності та інши м загально-правовим засадам.

З матеріалів справи вбачає ться, що управителем Фонду фі нансування будівництва є від повідач у справі ТОВ «Фінанс ова компанія «Домбуд» і дане товариство знаходиться в ст адії припинення підприємниц ької діяльності. Щодо генпід рядника ТОВ «Виробничо-будів ельний комбінат «Моноліт» - п орушено справу про банкрутст во.

Відповідно до умов Договор у, дата введення інвестуванн я в експлуатацію - І квартал 2007 року, передача об' єкту під заселення - ІІ квартал 2007 рок у.

Вказані обставини дають пі дстави позивачу стверджуват и про порушення відповідачам и правил фонду фінансування будівництва та умов договору .

Також зазначене дає суду пі дстави вважати, що внаслідок процедури ліквідації відпов ідача для задоволення вимог кредиторів шляхом продажу ма йна або окремої його частини позивач може позбутися свої х майнових прав, які охороняю ться законом але належним чи ном не захищені.

Згідно ст.16 ЦК України, ст.4 ЦП К України передбачено, що кож на особа має право звернутис я до суду за захистом свого ма йнового інтересу у спосіб ви знання права.

Таким чином, враховуючи ріш ення Конституційного Суду Ук раїни № 18-рп/2004 від 01 грудня 2004 рок у, інвестор в даному випадку м оже звернутись до суду з мето ю захисту охоронюваного інте ресу, захисту інвестицій, що є самостійним об' єктом цивіл ьного захисту для закріплени х майнових прав та засобом пр авової охорони таких прав су довим рішенням. що не супереч ать Конституції і законам Ук раїни, суспільним інтересам, справедливості, добросовісн ості, розумності та іншим заг ально-правовим засадам.

За таких обставин, позовні в имоги про визнання за ОСОБА _1 майнових прав на об' єкт і нвестування - трикімнатну к вартиру АДРЕСА_1 підлягаю ть задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3, 10, 15, 59, 60, 213-215 Ц ПК України, ст.47 Конституції У країни, ст.ст.7,9 Закону України "Про інвестиційну діяльніст ь", ст.ст.16, 177 ЦК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ма йнові права на об' єкт інвес тування - трикімнатну кварт иру АДРЕСА_1.

Рішення може бути оскар жено до апеляційного суду Ки ївської області через Обухів ській районний суд на протяз і двадцяти днів після поданн я заяви про апеляційне оскар ження, яка може бути подана пр отягом десяти днів з дня прог олошення рішення, або в поряд у ч.4 ст.295 ЦПК України.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно. Суддя :

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.07.2010
Оприлюднено13.09.2010
Номер документу11081055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1282-10

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 28.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 28.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 28.10.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Нінель Валеріївна

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Веселівський районний суд Запорізької області

Нагорний Анатолій Олександрович

Рішення від 15.04.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Воробйов Володимир Володимирович

Ухвала від 13.09.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Тетяна Василівна

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова Ірина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні