Рішення
від 15.04.2010 по справі 2-1282-10
ЗАМОСТЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ВІННИЦІ

Справа № 2 - 1282/2010 р.

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2010 року Замостян ський районний суд м.Вінниці

в складі: головуючого судд і Воробйова В.В,

при секретарі Романенко О. М.,

за участю сторін:

представника позивача І вачковського В.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у м. Вінниці цивільну справу з а позовом Публічного акціоне рного товариства «Універсал Банк» до ОСОБА_2 про стягн ення заборгованості за креди тним договором, -

В С Т А Н О В И В :

09.03.2010 року позивач зверну вся до суду з позовом до ОСО БА_2 про стягнення заборгов аності по кредитному договор у.

Позов мотивований тим, що 01. 02.2008 року, між позивачем - ВАТ «Ун іверсал Банк» та відповідаче м - ОСОБА_2 було укладено кредитний договір № CL16830.

Відповідно до умов вказано го договору позивачем було н адано відповідачу кредит в р озмірі 13500,00 (тринадцять тисяч п ' ятсот) гривень. Відповідач зобов' язувався погасити кр едит та сплатити відсотки за користування ним в розмірі 36 % річних. Кредит було надано до 20.01.2013 року.

Відповідно до умов договор у, повернення кредиту, сплата відсотків за його користува ння, повинно було здійснюват ись позичальником щомісячно кожного 20-го числа у розмірі 486 ,53 гривень.

Однак відповідач взяті на себе зобов' язання за вказан им кредитним договіром, в пор ушення зобов' язань, визначе них в п. 5.3, п. 7.2.1. договору належни м чином не виконує, у зв' язку з чим утворилася заборгован ість, яка станом на 14.01.2010 року ст ановить 24568 (двадцять чот ири тисячі п' ятсот шістдеся т вісім) гривень 81 коп., з яких: п рострочена заборгованість п о сумі кредиту - 2782 (дві тисячі сімсот вісімдесят дві) гривн і 86 коп.; непогашений кредит - 10717 (десять тисяч сімсот сімнад цять) гривень 14 коп.; несплачен і відсотки - 8697 (вісім тисяч ші стсот дев' яносто сім) гриве нь 01 коп.; підвищені відсотки - 2371 (дві тисячі триста сімдеся т одна) гривня 80 коп.

В зв' язку з невиконанням грошових зобов' язань з боку відповідача, йому було напра влено рекомендованим листом вимогу від 04.11.2009 року, в якій міс тилося прохання про виконанн я зобов' язань узятих ним ві дповідно до кредитного догов ору. Однак вказаний лист був п овернений позивачу за закінч енням терміну зберігання, зг ідно з довідкою Укрпошти. Це с відчить про порушення відпов ідачем п. 7.2.5 кредитного догово ру, відповідно до якого, відпо відач погодився отримувати в ід позивача інформацію про ф акти невиконання своїх зобов ' язань, про розмір існуючої заборгованості, про строки т а умови її погашення, зокрема , поштою, за адресою відповіда ча, вказаною в договорі. Тому п озивач вимушений звернутися до суду з даним позовом для за хисту своїх прав та інтересі в.

Відповідач ОСОБА_2 до су дового засідання не з'явилас ь з невідомих суду причин, хоч а про час, день та місце розгля ду справи була належним чино м повідомлена.

Представник позивача не за перечив щодо заочного розгля ду вказаної справи.

В судовому засіданні предс тавник позивача зазначив, що заявлені позовні вимоги під тримує в повному обсязі, прос ив суд задовольнити позов та стягнути з відповідача суму заборгованості, судові витр ати по справі.

Тому, суд на підставі ч. 1 ст. 2 24 ЦПК України розглянув справ у у відсутність відповідача в порядку заочного проваджен ня, оскільки в справі достатн ьо матеріалів про права та вз аємовідносини сторін.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та досліди вши матеріали справи, суд дій шов до висновку про задоволе ння позову повністю з наступ них підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 1054 ЦК Укр аїни за кредитним догов ором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зоб ов'язується надати грошові к ошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встано влених договором, а позичаль ник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти .

Відповідно до ст. 1049 ЦК Украї ни, позичальник зобов' язаний повернути позикодавц еві позику (грошові кошти у та кій самій сумі або речі, визна чені родовими ознаками, у так ій самій кількості, такого са мого роду та такої самої якос ті, що були передані позикода вцем) у строк та в порядку, що в становлені договором.

Згідно п. 9.1.1. кредитного дого вору, кредитор може достроко во витребувати погашення всі єї суми кредиту за цим догово ром, у разі настання простроч ення позичальником сплати що місячного платежу та/або йог о частини (чергового платежу за кредитом та /або процентів за користування кредитом) та /або сплати інших грошових зо бов' язань за договором, стр оком 90 календарних днів та біл ьше.

Відповідно до ст. 546 ЦК Украї ни, виконання зобов' язання може забезпечуватись неусто йкою, порукою, гарантією, заст авою, при триманням, завдатко м, або іншими видами забезпеч ення.

Пунктом 2.4. кредитного догов ору передбачено, що при поруш енні строків погашення креди ту або сплати процентів за ко ристування позиковими кошта ми, застосовується неустойка у вигляді підвищеної процен тної ставки.

Як встановлено в ході судо вого розгляду справи 01.02.2008 року, між позивачем - ВА Т «Універсал Банк» та відпов ідачем - ОСОБА_2 було укладено кредитний до говір № CL16830.

Відповідно до умов вказано го договору позивачем було н адано відповідачу кредит в р озмірі 13500,00 (тринадцять тисяч п ' ятсот) гривень. Відповідач зобов' язувався погасити кр едит та сплатити відсотки за користування ним в розмірі 36 % річних. Кредит було надано до 20.01.2013 року.

Відповідно до умов договор у, повернення кредиту, сплата відсотків за його користува ння, повинно було здійснюват ись позичальником щомісячно кожного 20-го числа у розмірі 486 ,53 гривень.

Згідно п. 1.1 Статуту Публічн ого акціонерного товариства «Універсал Банк», банк є прав онаступником усіх прав та об ов' язків Відкритого акціон ерного товариства «Універса л банк» (а. с. 29).

В свою чергу позичальник з обов' язаний повністю та сво єчасно виконувати всі свої з обов' язання за договором, в ідповідно до п. 7.2.1 кредитного д оговору (а.с. 17).

Позивачем було виконано св ої зобов' язання перед відпо відачем, шляхом відкриття йо му поточного рахунку на який було перераховано кредит, пр о що свідчить виписка з особо вого рахунку відповідача та заявою на видачу готівки (а.с. 8, 23).

Однак відповідач, в зяті на себе зобов' язання з а вказаним договором кредит у належним чином не виконав.

В зв' язку з невиконанням грошових зобов' язань з боку відповідача, йому було напра влено рекомендованим листом вимогу від 04.11.2009 року, в якій міс тилося прохання про виконанн я зобов' язань узятих ним ві дповідно до кредитного догов ору (а.с. 24). Однак вказаний лист був повернений позивачу за з акінченням терміну зберіган ня, згідно з довідкою Укрпошт и (а.с. 25). Це свідчить про поруше ння відповідачем п. 7.2.5 кредитн ого договору, відповідно до я кого, відповідач погодився о тримувати від позивача інфор мацію про факти невиконання своїх зобов' язань, про розм ір існуючої заборгованості, про строки та умови її погаше ння, зокрема, поштою, за адресо ю відповідача, вказаною в дог оворі (а.с. 17).

Так, заборгованість відпов ідача станом на 14.01.2010 року стано вить 24568 (двадцять чотири тисячі п' ятсот шістдесят в ісім) гривень 81 коп., з яких: про строчена заборгованість по с умі кредиту - 2782 (дві тисячі сі мсот вісімдесят дві) гривні 86 коп.; непогашений кредит - 1071 7 (десять тисяч сімсот сімнадц ять) гривень 14 коп.; несплачені відсотки - 8697 (вісім тисяч шіс тсот дев' яносто сім) гривен ь 01 коп.; підвищені відсотки - 2371 (дві тисячі триста сімдеся т одна) гривня 80 коп.

Згідно зі ст. 526 Цивільного к одексу України зобов'язання має виконуватись належним чи ном відповідно до умов догов ору та вимог цього кодексу.

Статтею 530 ЦК України визнач ається, що зобов'язання повин ні бути виконанні у встановл ений строк його виконання.

Стаття 1049 ЦК України закріп лює обов'язок позичальника п овернути позикодавцеві пози ку у строк та в порядку, що вст ановленні договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 ЦК Укр аїни, якщо договором встанов лений обов'язок позичальника повернути позику частинами, то в разі прострочення повер нення чергової частини позик одавець має право вимагати д острокового повернення част ини позики, що залишилася, та с плати процентів.

Згідно з вимогами ст. 88 ЦПК У країни стороні на користь як ої ухвалено рішення суд прис уджує з другої сторони понес ені нею і документально підт верджені судові витрати. Якщ о позов задоволено частково судові витрати присуджуютьс я позивачеві пропорційно до задоволених позовних вимог.

В зв' язку з цим, суд вважає обґрунтованими вимоги позив ача про стягнення на його кор исть з відповідача 120,00 грн. вит рат на інформаційно-технічн е забезпечення розгляду спра ви в суді та 245,68 грн. судового з бору.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 526, 530, 546, 549-552, 1049, 1054, ЦК України, ст.ст. 1 0, 57, 60, 88, 209, 212-215, 218, 224-227 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Публічного акціо нерного товариства «Універс ал Банк» до ОСОБА_2 про стя гнення заборгованості за кре дитним договором - задовольн ити.

Стягнути з ОСОБА_2 на ко ристь Публічного акціонерно го товариства «Універсал Бан к» суму заборгованості за кр едитним договором 24568 (двадцят ь чотири тисячі п' ятсот шіс тдесят вісім) гривень 81 коп., з я ких: прострочена заборговані сть по сумі кредиту - 2782 (дві т исячі сімсот вісімдесят дві) гривні 86 коп.; непогашений кре дит - 10717 (десять тисяч сімсот сімнадцять) гривень 14 коп.; нес плачені відсотки - 8697 (вісім т исяч шістсот дев' яносто сім ) гривень 01 коп.; підвищені відс отки - 2371 (дві тисячі триста с імдесят одна) гривня 80 коп., а та кож сплачений позивачем судо вий збір в розмірі 245 (двісті со рок п' ять) гривень 68 коп., та зб ір на інформаційно-технічне забезпечення суду в розмірі 120 (сто двадцять) гривень 00 копійок.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду Вінни цької області шляхом подачі з аяви про апеляційне ос карження протягом десяти дні в з дня проголошення рішення та апеляційної скарги протя гом двадцяти днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження, а відповідачем може бути подано заяву про перегл яд рішення Замостянським рай онним судом м.Вінниці протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії рішення суду.

Суддя

СудЗамостянський районний суд м.Вінниці
Дата ухвалення рішення15.04.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу13034821
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1282-10

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Вілюк М. П.

Рішення від 28.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 28.12.2010

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Ходоровський Б. В.

Рішення від 28.10.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Нінель Валеріївна

Рішення від 23.12.2010

Цивільне

Веселівський районний суд Запорізької області

Нагорний Анатолій Олександрович

Рішення від 15.04.2010

Цивільне

Замостянський районний суд м.Вінниці

Воробйов Володимир Володимирович

Ухвала від 13.09.2010

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк Михайло Миколайович

Рішення від 13.07.2010

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Тетяна Василівна

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Глянь Сергій Іванович

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Таранкова Ірина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні