Ухвала
від 12.05.2023 по справі 519/787/23
ЮЖНИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 519/787/23

Провадження № 2/519/323/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.05.2023 м. Южне

Суддя Южного міського суду Одеської області Лемець С.П., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ТОВ «Торгова Енергетична Компанія України» про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я,

УСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суду з позовом про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я до ОСОБА_3 , ТОВ «Торгова Енергетична Компанія України».

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу від 04.05.2023 цивільну справу розподілено судді Лемцю С.П.

11.05.2023 до суду надійшло клопотання від позивачів про направлення матеріалів справи за підсудністю за місцем проживання відповідача ОСОБА_3 до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у зв`язку з тим, що позивачі ОСОБА_1 зареєстрована в м. Южне, а ОСОБА_2 в м. Одеса.

Вирішуючи питання щодо можливості відкриття провадження у справі, розглянувши матеріали позовної заяви та клопотання, суддя дійшов до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, ст. 27 ЦПК України встановлено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Частиною 3 ст. 28 ЦПК України передбачено, що позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Правила альтернативної підсудності не позбавляють позивача права звернутися з позовом за правилами загальної підсудності, оскільки позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленої ст. 30 ЦПК України.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач ОСОБА_3 зареєстрований в смт. Рокитне Білоцерківського району Київської області, що за територіальною підсудністю відноситься до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області .

Суддя звертає увагу позивача на те, що недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч.1ст.378 ЦПК України).

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин цивільну справу за позовом позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ТОВ «Торгова Енергетична Компанія України» про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я слід надіслати для розгляду до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Керуючись ст.ст. 30, 31, 32 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ТОВ «Торгова Енергетична Компанія України» про стягнення матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я (09107, Київська область, місто Біла Церква, вул. Павла Скоропадського, 4а).

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту, з урахуванням п.15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Суддя Сергій ЛЕМЕЦЬ

Дата ухвалення рішення12.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110877261
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я

Судовий реєстр по справі —519/787/23

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Штифорук О. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цуранов А. Ю.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні