Ухвала
від 02.11.2023 по справі 519/787/23
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 519/787/23

Провадження № 2/375/309/23

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження та

призначення справи до судового розгляду

02 листопада 2023 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Чорненької О.І.,

за участі:

секретаря судового засідання Киричок В.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт Рокитне, без фіксування судового процесу технічними засобами, відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Енергетична Компанія України" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до Южного міського суду Одеської області з позовомпро стягнення з ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Енергетична Компанія України" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я.

Ухвалою Южного міського суду Одеської області від 12 травня 2023 року, за клопотанням позивачів, скеровано за підсудністю до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Ухвалою Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 07 червня 2023 року зазначена цивільна справа направлена до Рокитнянського районного суду Київської області, оскільки позивачі обрали підсудність позову саме за правилами загальної підсудності, тобто за місцем проживання відповідача - фізичної особи. Але, при заявленні клопотання про спрямування цивільної справи за місцем проживання відповідача, ними не було враховано законодавчу норму про ліквідацію районів.

Таким чином, оскільки зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_3 знаходиться у смт Рокитне, тобто на території колишнього Рокитнянського району Київської області, вказана справа за територіальністю підсудна Рокитнянському районному суду Київської області.

Позовні вимоги позивачами обгрунтовано тим, що 07 серпня 2021 року приблизно о 13 годині 15 хвилин на 52 км+750м автодороги М-05 сполученням Київ - Одеса з вини відповідача ОСОБА_3 мала місце дорожньо-транспортна пригода у результаті якої позивачка ОСОБА_4 отримала тілесні ушкодження, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень. у зв"язку з отриманням тілесних ушкоджень вона потребувала тривалого та вартісного лікування.

Крім того, діями відповідача ОСОБА_3 позивачам ОСОБА_4 та ОСОБА_2 завдано моральної шкоди, яка виразилась у душевних стражданнях через порушення здоров"я, втрати роботи по необхідності постійного стороннього догляду ОСОБА_4 .

Ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 01.06.2023 відкрито провадження у справі, призначено до розгляду справи у порядку загального позовного провадження.

У підготовче засідання позивачі не прибули. Натомість, через канцелярію суду надійшла спільна заява позивачів про проведення судового розгляду справи у їх відсутності. Заявлені позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгова Енергетична Компанія України", будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче судове засідання свого представника не направило та про причини його неявки суд не повідомило.

Крім того, відповідачем відзив на заявлений до нього позов не надано та будь-яким іншим чином свої позицію щодо нього не висловлено.

Відповідач, ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не прибув та про причини своєї неявки суд не повідомив.

Представник відповідача - адвокат Пшенична Л.І. у судове засідання не прибула. Натомість, на електронну адресу суду направила клопотання про відкладення підготовчого судового засідання, призначеного на 02 листопада 2023 року на іншу дату.

Своє клопотання про відкладення підготовчого судового засідання мотивувала своєю зайнятістю в іншій цивільній справі, яка розглядається Бориспільським міськрайонним судом Київської області. Також зазначила, що нею не в повному обсязі зібрані докази, які містять інформацію щодо предмета доказування, в наслідок чого вважає за потрібне просити суд відкласти підготовче засідання на іншу дату та не розглядати справу без її участі та участі відповідача.

Однак, доказів своєї зайнятості у іншому судовому засіданні адвокатом не надано.

З приводу заявленого представником відповідача клопотання про відкладення підготовчого засідання суд зазначає, що провадження у зазначеній цивільній справі відкрито ухвалою Рокитнянського районного суду Київської області від 17 липня 2023 року. Підготовче судове засідання у справі призначено на 06 вересня 2023 року.

Відповідачем ОСОБА_3 надано відзив на заявлений до нього позов, який надійшов до суду 21 серпня 2023 року.

05 вересня 2023 року на електронну адресу суду представником відповідача - адвокатом Пшеничною Л.І. направлено клопотання про відкладення підготовчого судового засідання, призначеного на 06 вересня 2023 року на іншу дату.

Своє клопотання про відкладення підготовчого судового засідання мотивувала тим, що їй необхідний час для збирання доказів, які містять інформацію щодо предмета доказування для обгрунтування своїх заперечень, внаслідок чого вважає за потрібне просити суд відкласти підготовче засідання на іншу дату та не розглядати справу без її участі та участі відповідача.

Враховуючи, що з часу призначення першого підготовчого засідання (06 вересня 2023 року) і до сьогодні (02 листопада 2023 року) минуло близько 2 місяців, з часу відкриття провадження у справі (17 липня 2023 року) - близько 3,5 місяців (107 днів), а з часу укладення відповідачем ОСОБА_3 договору про надання правової допомоги зі своїм представником (15 серпня 2023 року) - 2,5 місяці (77 днів), суд оцінює зазначений часовий проміжок між судовими засіданнями достатнім для збирання доказів щодо предмету доказування та обгрунтування своїх заперечень у справі, а тому не вважає таке клопотання представника відповідача про відкладення підготовчого засідання обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, заявлення представником відповідача клопотання про відкладення судового засідання не є поважною причиною не прибуття у судове засідання самого відповідача.

Також суд зазначає, що Рокитнянський районний суд Київської області має технічні можливості щодо проведення судових засідань у режимі відеоконференцій поза межеми приміщення суду, як із приміщень інших судів так із використанням власних технічних засобів. Про можливість участі у судових засіданнях у режимі відеоконференції сторонам було роз`яснено в ухвалі про відкриття провадження від 17 липня 2023 року.

Однак, жодна із сторін клопотання про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції не заявляла.

З огляду на викладене, суд доходить висновку, що сторони у справі мали достатньо часу для реалізації своїх прав, наданих їм процесуальним законодавством, однак таким правом не скористались та будь-яких клопотань, що стосуються підготовчих дій у цивільній справі не заявили.

Відповідно до вимог частини 1 статті 196 ЦПК України метою проведення підготовчого засідання є виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження.

В підготовчому провадженні суд встановлює порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання.

В ході підготовчого засідання, судом визначено наступний порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, шляхом надання пояснень по справі учасниками провадження та дослідження письмових доказів, що містяться у матеріалах справи.

Відповідно до частини 3 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Підстав для залишення заяви без розгляду чи закриття провадження у справі немає.

Окрім того, з урахуванням положень статтею 197 ЦПК України в підготовчому провадженні: остаточно визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; визначено обставини справи, які підлягають встановленню; відводів не заявлено; визначено порядок розгляду справи; вчинено дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з пунктом 15 частини 2 статті 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до частини 2 статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що у підготовчому засіданні вирішено питання про всі процесуальні дії, які необхідно вчинити до закриття підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті, тому підготовче засідання підлягає закриттю, а справа призначенню до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного та керуючись ст. 19 СК України, ст.ст.53-54, 76, 81, 84, 91, 179, 197-200, 261, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Закрити підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова Енергетична Компанія України" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я.

Призначити цивільну справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 13 годину 00 хвилин 04 грудня 2023 року у залі судових засідань №2 Рокитнянського районного суду Київської області за адресою: вул. Заводська, 11, смт Рокитне, Білоцерківського району, Київської області.

Про час, дату та місце судового засідання повідомити сторони у справі.

Визначити наступний порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, шляхом надання пояснень по справі сторонами провадження та дослідження письмових доказів, що містяться у матеріалах справи.

Отримати інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники справи мають можливість на офіційному веб-порталі судової влади України у мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки: https://rk.ko.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

повне найменування сторін:

позивач 1: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , ел. адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел. моб. НОМЕР_2 ;

позивач 2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ел. адреса: ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел. моб. НОМЕР_2 ;

відповідач 1: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_5 ;

представник відповідача: адвокат Пшенична Людмила Іванівна, свідоцтво про права на зайняття адвокатською діяльністю № 3498 від 30 жовтня 2008 року, адреса для листування: 02094, м. Київ, вул. Гніздовського (Магнітогорська), 1, БЦ "FIM-Center", тел. моб. НОМЕР_6 ;

відповідач 2: Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгова Енергетична Компанія України", ЄДРПОУ 39477502, юридична адреса: м.Київ, Солом"янська площа, 2, тел. 044-248-70-42, ел. пошта: tek-office@ukr.net.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено09.11.2023
Номер документу114687670
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди у зв`язку з ушкодженням здоров`я

Судовий реєстр по справі —519/787/23

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Штифорук О. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цуранов А. Ю.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Южний міський суд Одеської області

Лемець С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні