Ухвала
від 08.05.2023 по справі 754/2480/21
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/140/23

Справа № 754/2480/21

У Х В А Л А

Іменем України

08 травня 2023 року Деснянський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді Зотько Т.А.

за участю секретаря Нагорної М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва цивільну справу за заявою представника Національного університету фізичного виховання і спорту України - адвоката Рішко Н.І. про заміну сторони , -

ВСТАНОВИВ:

28.04.2023 на адресу суду від представника Національного університету фізичного виховання і спорту України - Н.Рішко надійшла заява про заміну сторони, у відповідності до якої просить замінити - Національний університет фізичного виховання і спорту України на Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України».

Представник заявника до суду не з`явився, про час та місце розгляду заяви був повідомлений належним чином.

Інші учасники судового розгляду до суду також не з`явилися, хоча належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи в суді.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що дана заява не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Рішенням Деснянського районного суду м.Києва від 08.08.2022 року було частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_1 до Національного університету фізичного виховання і спорту України про скасування наказів про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Постановою Київського апеляційного суду від 15.03.2023 року апеляційну скаргу Національного університету фізичного виховання і спорту України задоволено частково.

Рішення Деснянського районного суду м. Києва від 08.08.2022 в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу змінено, зменшено розмір середнього заробітку, який підлягає стягненню з Національного університету фізичного виховання і спорту України (код ЄДРПОУ 02928433) на користь ОСОБА_1 , за час вимушеного прогулу з 12 січня 2021 року по 26 квітня 2021 року в сумі 54 695, 52 грн.. В іншій частині залишено без змін.

Відповідно до статті 129 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9 статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду. Виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 року №18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (пункт 3 мотивувальної частини рішення «Конституційного Суду України від 25.04.2012 року №11-рп/2012); відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини право на суд, захищене статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якій зі сторін.

Вказана правова позиція викладена, зокрема, у постанові Верховного Суду від 04.12.2018 року у справі №5011-33/18786-2012, Постанові Верховного Суду від 12.12.2018 року у справі №327/378/16-ц, Постанові Верховного Суду від 25.04.2018 року у справі №2-н-148/09.

Заява Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони виконавчого провадження мотивована тим, що Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України» утримується за рахунок коштів державного бюджету України та його фінансування повністю здійснюється через головного розпорядника коштів - Міністерство освіти та науки України. Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України» не фінансується Національним університетом фізичного виховання і спорту України. ОСОБА_1 являється співробітником Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України», а отже наявні підстави для заміни Національного університету фізичного виховання і спорту України на його Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України».

Згідно з ч.1 ст. 378 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Водночас за частиною 2 статті 52 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець може звернути стягнення на кошти боржника - юридичної особи, розміщені на його рахунках і на рахунках, відкритих боржником-юридичною особою через свої філії, представництва та інші відокремлені підрозділи.

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК України).

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частина друга стаття 11 ЦК України).

Отже, за змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

За приписами статті 80, частин 1, 2 статті 96 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем в суді. Юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном.

Відповідно до частин 1 - 3 статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Таким чином, відокремлений підрозділ не є юридичною особою, однак наділяється майном юридичної особи, яка його створила, при цьому таке майно є власністю цієї юридичної особи незалежно від того, чи було воно відокремлене її структурним підрозділам, і на це майно може бути звернене стягнення як за борги філій, представництв, структурних підрозділів, так і за борги самої юридичної особи, що їх створила, враховуючи, що юридична особа відповідає за своїми зобов`язаннями усім належним їй майном.(аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 03.11.2022 у справі №910/7047/18).

Як вбачається з матеріалів справи, 01.09.2021 року в судовому засіданні було замінено первісного відповідача Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного на належного - Національний університет фізичного виховання і спорту України.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч.3 ст.12, ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Отже, структурний підрозділ хоч і наділений майном Відокремленого структурного підрозділу «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України», однак не є юридичною особою та не може вважатись боржником у виконавчому провадженні (близька за змістом позиція викладена у постанові Верховного Суду від 01.06.2018 у справі №21/295-09).

З огляду на наведене, відсутні підстави для задоволення заяви Національного університету фізичного виховання і спорту України про заміну сторони.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 378, 442 ЦПК України, ст.ст. 11, 80,95, 96, 512, 514, 515 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенені заяви представника Національного університету фізичного виховання і спорту України - Н. Рішко про заміну Національного університету фізичного виховання і спорту України на Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України» - відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет на веб- сайті суду: http://ds.ki.court.gov.ua/

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду виготовлено 16.05.2023.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110933031
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони

Судовий реєстр по справі —754/2480/21

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Постанова від 15.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 08.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Рішення від 07.08.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Рішення від 07.08.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 31.07.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні