Ухвала
від 18.05.2023 по справі 545/1444/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1444/20

Провадження № 2/545/24/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.05.2023 Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кіндяк І.С.,

з участі секретаря Католик Д.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Полтава матеріали цивільної справи за позовом Першого заступника керівника Полтавської місцевої прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, ОСОБА_1 , про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Полтавського районного суду Полтавської області з позовом до відповідача, про визнання незаконним та скасування наказу, припинення права приватної власності, повернення земельної ділянки.

Від відповідача до суду надійшло клопотання про зупинення провадження по справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України.

В судовому засіданні представник позивача, ОСОБА_2 заявила ряд клопотань, а саме:

- про повернення до стадії підготовчого судового провадження;

- про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Полтавську міську раду (36000, вул. Соборності, 36, м.Полтава, код ЄДРПОУ 24388285).

Також представник позивача, ОСОБА_2 заперечувала проти зупинення провадження по справі, оскільки довідка СБУ не є належною правовою підставою для застосування положень п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України.

Заслухавши представника позивача, розглянувши подані заяви та клопотання, враховуючи матеріали цивільної справи, суд приходить до такого висновку.

Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Частиною першою статті 251 ЦПК України передбачено перелік обов`язкових підстав для зупинення провадження, який є вичерпним.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 251 ЦПК Українисуд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі, перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»(із змінами), затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102/ІХ «Про Затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та Законом України від 22 травня 2022 року № 2263-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» по всій території України запроваджений воєнний стан.

В постанові Верховного Суду України 07 жовтня 2015 року у справі № 6-1367цс15 зазначено, що «зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення. Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи».

В постанові Верховного Суду України від 01 лютого 2017 року в справі № 6-1957цс16 зазначено, що «межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи. Пунктом 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та11 до Конвенції», визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі».

В ухвалі Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 29 серпня 2022 року в справі № 461/5209/19 (провадження № 61-5782св22) вказано, що: «Оскільки, позивачем надані докази його перебування у складі Збройних Сил України у військовій частині, яка переведена на воєнний стан та виконує бойові завдання у зоні бойових дій, колегія суддів вважає, що заява про зупинення провадження є обґрунтованою та підлягає задоволенню, тому необхідно зупинити провадження у справі, що переглядається, до припинення перебування позивача у складі Збройних Сил України у військовій частині, яка переведена на воєнний стан».

Звертаючись з клопотанням про зупинення провадження відповідач, ОСОБА_1 обгрунтував її тим, що він проходить військову службу в органах СБУ.

В матеріалах справи міститься довідка Управляння СБ України в Полтавській області, в якій вказано, що ОСОБА_1 дійсно проходить військову службу в Управлінні СБ України в Полтавській області.

Проте вищевказана довідка не підтверджує наявності підстав для зупинення провадження у справі, які передбачені пунктом 2 частини першої статті 251 ЦПК України.

За таких підстав у задоволенні клопотання відповідача про зупинення провадження по справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, слід відмовити.

Згідно ухвали Полтавського районного суду Полтавської області від 28.04.2023р. провадження по справі було відновлено та призначено до підготовчого розгляду на 18.04.2023р.

За таких підстав, у задоволенні клопотання представника позивача, ОСОБА_2 , про повернення до стадії підготовчого судового провадження слід відмовити за безпідставністю.

Згідно ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

В заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Суд приходить до висновку про необхідність залучення його до розгляду справи у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимоги - Полтавську міську раду (36000, вул. Соборності, 36, м.Полтава, код ЄДРПОУ 24388285), так як це необхідно для всебічного та повного з`ясування обставин по справі і рішення суду може вплинути на їх права та обов"язки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 53, 54, 84 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача, ОСОБА_2 , про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Полтавську міську раду (36000, вул. Соборності, 36, м.Полтава, код ЄДРПОУ 24388285), задовольнити.

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, -Полтавську міську раду (36000, вул. Соборності, 36, м.Полтава, код ЄДРПОУ 24388285).

Направити третій особі копію позовної заяви та запропонувати у строк до 21.06.2023р. подати письмові заперечення проти заяви та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

В задоволенні клопотання відповідача про зупинення провадження по справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, - відмовити.

В задоволенні клопотання представника позивача, ОСОБА_2 , про повернення до стадії підготовчого судового провадження, - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя

Полтавського районного суду

Полтавської області І.С. Кіндяк

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено23.05.2023
Номер документу110989354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —545/1444/20

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні