Ухвала
від 24.05.2023 по справі 499/570/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/570/23

Провадження № 2-о/499/15/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

"24" травня 2023 р. смт.Іванівка

Суддя Іванівського районного суду Одеської області Погорєлов І.В., перевіривши на виконання вимог ст. 295-297 ЦПК України заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області (вул. 30 річчя Перемоги 70, с. Конопляне, Березівського району Одеської області, 67220) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Іванівського районного суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна. В поданій до суду заяві заявник проситьвизнати її брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним. Встановити опіку та призначити заявника опікуном над недієздатним ОСОБА_1 .

Згідно з ч. 3ст.294 ЦПКсправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановленим цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст.19ЦПКцивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Станом на теперішній час заява відповідає вимогам ст.ст.293,317,318 ЦПК України, вона підсудна Іванівському районному суду Одеської області.

З огляду на матеріали справи, суддя встановив, що заяву необхідно прийняти до розгляду, слухати справу за правилами окремого провадження та відкрити провадження і призначити судове засідання.

Згідно з п. 7 ч. 2ст. 187 ЦПК Українипро прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зокрема зазначається результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом з позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Разом з заявою ОСОБА_1 надав до суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 та здатності (нездатності) усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно абз. 1 п. 4 постанови пленуму ВСУ №3 від 28.03.1972 року «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Вирішуючи клопотання заявниці про призначення судово-психіатричної експертизи, суд виходить з вимогст. 105 ЦПК України, яка встановлює, що призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Однак враховуючи ту обставину, що дана справа розглядається у складі судді та двох присяжних, вважаю за необхідне дане клопотання розглянути у судовому засіданні.

Керуючись ст. ст.19,103,187,293,317,318 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянської сільської ради Березівського району Одеської області (вул. 30 річчя Перемоги 70, с. Конопляне, Березівського району Одеської області, 67220) про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна прийняти до розгляду та відкрити провадження.

Справу розглядати за правилами окремого провадження у складі судді та двох присяжних.

Призначити судове засідання по справі на 05 червня 2023 року о 10 годині 00 хвилин.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Іванівського районного суду Одеської області (вул. Центральна 81А, смт. Іванівка Березівського району Одеської області, 67200).

Надіслати заявнику копію цієї ухвали.

Надіслати зацікавленій особі копію цієї ухвали та копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Запропонувати заінтересованій особі надати відзив на заяву та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

В судове засідання викликати сторони (їх представників).

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://iv.od.court.gov.ua/sud1509/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяІ. В. Погорєлов

Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111049387
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —499/570/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні