Ухвала
від 05.06.2023 по справі 499/570/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/570/23

Провадження № 2-о/499/15/23

У Х В А Л А

Іменем України

"05" червня 2023 р. смт.Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді Погорєлова І.В. присяжних Петренко Л.М. та Петрової О.С., за участю секретаря судового засідання Дібрової О.І. розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в смт. Іванівка Березівського району Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянська сільська рада Березівського району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Іванівського районного суду Одеської області з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна. В поданій до суду заяві заявник проситьвизнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - недієздатним, встановити над ним опіку і за поданням органу опіки та піклування призначити ОСОБА_1 його опікуном.

Заявником до суду подано клопотання при витребування доказів, а саме з КНП «Іванівська ЦРЛ» історії хвороби на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Заявник в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність на задоволенні заявлених вимог наполягав.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явилися, надали клопотання про розгляд справи у їх відсутність, проти заявлених вимог не заперечують проти їх задоволення.

Вивчивши матеріали справи та письмові докази які знаходяться в ній, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення поданих клопотань виходячи з такого.

Відповідно до ч.2 ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Запитувані відомості належать до охоронюваної законом таємниці та можуть бути отримані на письмову ухвалу суду.

З огляду на зазначене та враховуючи те, що докази, про витребування яких клопоче перед судом заявник, мають істотне значення для повного та всебічного розгляду справи, та мають значення для забезпечення проведення судової експертизи, перебувають у володінні КНП «Іванівська ЦРЛ» суд вважає за необхідне витребувати історію хвороби на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до вказаного Закону виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз, тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено спеціалістам Одеській обласній клінічній психіатричній лікарні №1, що є державною спеціалізованою установою.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

За приписами п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний зазначений проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Згідно з ч. 2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. 103,104,298, ЦПК України, Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.1997 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення по справі судово-психіатричної експертизи та про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати з КНП «Іванівська ЦРЛ» історії хвороби на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для проведення судово-психіатричної експертизи. Відповідь надати до суду у п`ятиденний строк з дня отримання ухвали.

Роз`яснити, що у відповідності до ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянська сільська рада Березівського району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступне запитання:

-Чи страждає ОСОБА_2 на психічне захворювання чи на інший психічний розлад?

-Чи здатен ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити Одеській обласній клінічній психіатричній лікарні №1.

Надати експертам «Одеської обласної клінічної психіатричної лікарні №1» право дати висновок і з інших питань, що мають, на їхню думку, значення для правильного розгляду справи.

Направити експертам матеріали цивільної справи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову від дачі висновку.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

СуддяІ. В. Погорєлов

Присяжні: Л. М. Петренко

О. С. Петрова

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111402213
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —499/570/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні