Ухвала
від 25.07.2023 по справі 499/570/23
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/570/23

Провадження № 2-о/499/15/23

У Х В А Л А

Іменем України

"25" липня 2023 р. смт.Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді Погорєлова І.В. присяжних Петренко Л.М. та Петрової О.С., за участю секретаря судового засідання Дібрової О.І. розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в смт. Іванівка Березівського району Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянська сільська рада Березівського району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Іванівського районного суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна. В поданій до суду заяві заявник проситьвизнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - недієздатним, встановити над ним опіку і за поданням органу опіки та піклування призначити ОСОБА_1 його опікуном.

Заявником до суду подано клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 . Відповідно до ухвали суду від 05.06.2023 року клопотання задоволено та призначено у цивільній справі судово-психіатричну експертизу, проведення експертизи доручено Одеській обласній клінічній психіатричній лікарні №1.

З метою виконання ухвали суду цивільну справу 08.06.2023 року за вих..№499/570/23/1917/2023 направлено на адресу Одеської обласної клінічної психіатричної лікарні №1.

20.06.2023 року поштове відправлення, а саме цивільна справа повернулась до Іванівського районного суду Одеської області із відміткою «Адресат відмовився».

23.06.2023 року на адресу суду надійшов лист в.о. начальника Одеської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» в якому доводиться до відома судів, що судово-експертна діяльність, пов`язана із проведенням судово-психіатричних експертиз, здійснюється виключно державними спеціалізованими установами, якими визначено судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України (ст. 7 Закону України «Про судову експертизу»). З метою забезпечення принципу законності при проведенні судово- психіатричних експертиз, а також з метою безперервного забезпечення правосуддя висновками судово-психіатричних експертиз в Одеському регіоні, наказом Інституту від 27.12.2022р. № 83 «Про введення в дію структури» створена Одеська філія судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово- психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (скорочене найменування Філії: Одеська Філія СПЕ ДУ «ІПСПЕМН МОЗ України»). Одеська філія судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» є спеціалізованим підрозділом утвореним з метою проведення судово-психіатричних, судово-психологічних експертиз, комплексних судових експертиз.

На підставі зазначених обставин судом 18.07.2023 року відновлено провадження у справі та призначено судове засідання з повідомленням сторін.

Заявник у судове зас ідання не зявився, надав заяву просив судове засідання провести у його відстуність.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явилися, надали клопотання про розгляд справи у їх відсутність, проти заявлених вимог не заперечують.

Суд вирішуючи питання про заміну установи, щодо доручення виконання експертизи прийшов до наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Відповідно до вказаного Закону виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Враховуючи лист в.о. начальника Одеської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», суд вважає за доцільне експертизу призначену ухвалою суду від 05.06 .2023 року доручити Одеській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

За приписами п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний зазначений проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись ст. 103,104,298, ЦПК України, Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.1997 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» суд

ПОСТАНОВИВ:

Проведення експертизи призначеної ухвалою Іванівського районного суду Одеської області від 05.06.2023 року у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Коноплянська сільська рада Березівського району про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна доручити Одеській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (місцезнаходження філії: вул.Академіка Воробйова, будинок 9, м.Одеса, Одеська область, 65006)

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі в 15-ти денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

СуддяІ. В. Погорєлов

Присяжні Л.М. Петренко

О.С. Петрова

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112386603
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —499/570/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні