Ухвала
від 29.05.2023 по справі 712/5251/21
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/5251/21

Провадження 1-кп/712/231/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого: судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю: прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

особи, відносно якої розглядається питання

про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5

законного представника ОСОБА_6

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси кримінальне провадження відносно ОСОБА_7 по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 за ознаками суспільно небезпечних діянь, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України, - ВСТАНОВИВ:

В провадженні Соснівського районного суду м. Черкаси перебуває кримінальне провадження відносно ОСОБА_7 по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_5 за ознаками суспільно небезпечних діянь, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про продовження запобіжного заходу відносно ОСОБА_5 у вигляді поміщення до психіатричного закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на 60 днів.

Захисник ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечувала проти продовження запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу з надання психіатричної допомоги в умовах.

Законний представник ОСОБА_6 в судовому засіданні підтримала думку захисника.

Особа, відносно якої розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_5 підтримав думку захисника ОСОБА_4 .

Вирішуючи питання стосовно продовження запобіжного заходу ОСОБА_5 суд виходить з наступного.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 30.03.2023 року ОСОБА_5 змінено запобіжний захід з тримання під вартою на запобіжний захід у виді поміщення до закладу з наданням психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку, строком на 60 діб.

Відповідно до ч. 1ст. 508 КПК Українидо особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, може бути застосовано судом запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Згідно з ч. 3 ст. 508 КПК України, застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 508 КПК України, передбачені частиною першою цієї статті запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби.

На всіх етапах судового провадження строк дії запобіжного заходу у виді поміщення особи до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, повинен перебувати під контролем суду.

Періодичний судовий контроль (у порядкуст. 331КПК України) забезпечує дотримання прав обвинуваченого чи особи, яка бере участь у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру, згідно зі ст. 5 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в частині реалізації права на забезпечення періодичного контролю за законністю застосування запобіжного заходу в судовому провадженні.

Статтею 177КПК України визначено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Розглядаючи заявлене клопотання, суд, відповідно до ст. 178 КПК України, крім наявності обставин, передбачених ст. 177 КПК України, а саме те, що ОСОБА_5 може: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати на потерпілого, свідків, спеціаліста у цьому кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше суспільно небезпечне діяння, повинен врахувати тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні яких обвинувачується особа та особисті обставини життя особи, які можуть свідчити на користь збільшення (зменшення) ризику переховування від правосуддя чи інших способів неналежної процесуальної поведінки.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 331 КПК України, встановлено, що під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого, а вирішення питання щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

Судом установлено, що строк дії запобіжного заходу у вигляді поміщення ОСОБА_5 до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку закінчується 29 травня 2023 року.

Враховуючи, що мета, підстави, що стали обставиною для обрання та продовження особі, відносно якої розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру, запобіжного заходу у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку й надалі є актуальним, суд приходить до висновку про необхідність продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді поміщення ОСОБА_5 до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на шістдесят днів, встановленого КПК України.

Заслухавши думку учасників процесу, суд дійшов висновку продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді поміщення ОСОБА_5 до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку строком на шістдесят днів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 194, 331, 395, 508 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Продовжити ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, а саме до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають небезпечну поведінку, з утриманням у КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» спеціальний підрозділ з надання психіатричної допомоги, (Київська область, Фастівський район, смт Глеваха, вул. Павлова, 7), строком на 60 діб до 29 липня 2023 року включно.

Копію ухвали направити для виконання до КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» спеціальний підрозділ з надання психіатричної допомоги, (Київська область, Фастівський район, смт Глеваха, вул. Павлова, 7).

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом 7 діб з дня проголошення.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено30.05.2023
Номер документу111146724
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —712/5251/21

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Белах А. В.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Белах А. В.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Вирок від 24.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 28.07.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Бащенко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні