Рішення
від 18.05.2023 по справі 148/1384/21
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/1384/21

Провадження №2/148/25/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

18 травня 2023 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Саламахи О.В.,

за участю секретаря Немирівської Ю.А., Григоренко В.О.,

Собко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тульчина за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області, про скасування рішення про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі та передачу земельної ділянки у власність та скасування державної реєстрації права власності на житловий будинок, за участю: позивача ОСОБА_1 ; представника відповідача ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області про скасування рішення про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі та передачу земельної ділянки у власність та скасування державної реєстрації права власності на житловий будинок. Позов мотивований тим, що на підставі свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок № НОМЕР_1 від 27.04.1988, ОСОБА_4 був головою колгоспного двору (житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами) за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішенням виконавчого комітету Тульчинської районної ради народних депутатів №179 від 27.09.1990, ОСОБА_4 надано дозвіл на будівництво нового житлового будинку замість старого, який не підлягає капітальному ремонту та відбудові, на земельній ділянці площею 0,4 га, виділеній ОСОБА_4 рішенням загальних зборів колгоспників № 2 від 28.07.1990, та на вищевказаній земельній ділянці ОСОБА_4 , у 1990 році розпочав будівництво нового житлового будинку.

Будівництво нового житлового будинку проводилось відповідно до дозволу на проведення будівельних робіт затвердженого Тульчинським районним технічним бюро від 05.10.1990.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 помер, не встигши завершити будівництво житлового будинку, та у відповідності до вимог ч. 3 ст. 1268 ЦК України, мати позивача - ОСОБА_5 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 .

У подальшому, 11.09.2014 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , склала заповіт про те, що на випадок її смерті майно, асаме житловий будинок з господарськими спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , вона заповідає своїм дітям, тобто позивачу ОСОБА_1 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у рівних долях. Даний заповіт був посвідчений секретарем Печерської сільської ради Журавель Оленою Петрівною.

Крім того, ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 померла та у подальшому позивач ОСОБА_1 , його брат ОСОБА_6 та сестра ОСОБА_7 прийняли спадщину на житловий будинок з господарськими спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 в рівних долях.

Свідоцтво про право власності в порядку спадкування на незавершене будівництво житловий будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , спадкоємці не отримали у зв`язку з відсутністю документів на вказаний житловий будинок.

На початку серпня 2018 року позивачу стало відомо, що на підставі заяви ОСОБА_2 , 30.10.2015 рішенням Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області, надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства, загальною орієнтованою площею 0,10 га.

Також, 08.12.2015 рішенням сесії Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області, погоджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), загальною площею - 0,1937 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 та передано у власність ОСОБА_2 вказану земельну ділянку.

У подальшому, 04.12.2018 отримавши витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, позивачу достеменно стало відомо, що державним реєстратором Реєстраційної служби Тульчинського районного управління юстиції у Вінницькій області Кобець Романом Олександровичем, 03.02.2016 за номером запису № 13160666 зареєстровано за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0,1937 га, кадастровий номер 0524385200:03:000:0692, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , та за номером запису №13161409 зареєстровано за ОСОБА_2 право власності нажитловий будинок загальною площею 105,9 кв.м., житловою площею 58,4 кв.м., який розташований, за адресою: АДРЕСА_2 .

Позивач вважає, що ОСОБА_2 незаконно набув прававласності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки державним реєстратором проведено реєстрацію права власності з порушенням п. 42 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127), та ст.31 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», тобто вчинено реєстраційну дію без документу, що підтверджує присвоєння об`єкту нерухомого майна адреси, тобто без рішення виконавчого комітету, а на підставі довідки, яка носить інформаційний характер.

Таким чином, ОСОБА_2 незаконно набув права власності на вищевказаний житловий будинок, чим позбавив позивача права на спадщину, передбаченого ст. 1218 ЦК України.

Щодо набуття права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 0,1937 га, кадастровий № 0524385200:03:000:0692. цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка розташована, за адресою: АДРЕСА_2 , є не законним та порушує права позивача, як спадкоємця.

Вказана земельна ділянка виділена ОСОБА_2 за рахунок зменшення площі 0,4 га, виділеній ОСОБА_4 рішенням загальних зборів колгоспників № 2 від 28.07.1990.

Рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 08.12.2015 про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), загальною площею - 0,1937 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована, за адресою: АДРЕСА_2 , винесено з порушенням Закону України «Про землеустрій», оскільки дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, яка є в користуванні ОСОБА_2 (оформлений рішенням Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 30.10.2015) виданий на 0,10 га.

Також, Печерська сільська рада приймаючи рішення про надання ОСОБА_2 дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі та погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), загальною площею - 0,1937 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , не враховано, що на цій земельній ділянці знаходиться житловий будинок, незавершеного будівництва, який ОСОБА_2 не будував, будинок йому не належить та не належав, що вказана земельна зайнята і виділена ОСОБА_4 рішенням загальних зборів колгоспників № 2 від 28.07.1990.

Тому, позивач вважає, що ОСОБА_2 реєструючи, незаконно, право власності на вищевказаний житловий будинок, безпідставно набув право власності на земельну ділянку, тому і звернувся до суду з відповідним позовом.

Позивач ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_8 у судове засідання не з`явився, однак у попередньому судовому засіданні зазначив, що позовні вимоги підтримує та просить суд задовольнити даний позов, з посиланням на те, що рішення Печерської сільської ради про надання дозволу на розробку технічної документації та погодження її, передачу у приватну власність відповідачу, прийняті з порушенням вимог законодавства, що в свою чергу стало причиною незаконній реєстрації права власності за відповідачем. При написанні заяви про надання дозволу відповідач ОСОБА_2 вказав, що земельна ділянка загальною площею 0,10 га., за адресою: АДРЕСА_3 перебуває в його користуванні, однак будь-яких підтверджуючих документів до заяви не додав. Також, відсутні будь-які рішення щодо присвоєння такої адреси, як « АДРЕСА_3 », тоді коли фактично існувала адреса « АДРЕСА_2 »,і за цією адресою виділялась земельна ділянка 0,4 га ОСОБА_4 . У подальшому Печерська селищна рада приймає рішення про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), загальною площею - 0,1937 га, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , тобто фактично незаконно вилучає земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_2 Однак, земельна ділянка за адресою АДРЕСА_2 , не вилучалась, будь-якої згоди ні покійні власники, ні спадкоємці на вилучення такої земельної ділянки у розмірі 0,1937 га не надавали.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, хоча був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, шляхом направлення судової повістки на адресу його реєстрації, відомостей про причину своєї неявки до суду не надав.

Представник Шпиківської селищної ради Магдалюк О.Г. у судовому засіданні зазначив, що при вирішення даного спору покладається на розсуд суду.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, вивчивши та оцінивши докази у справі та співставивши їх у відповідності до норм чинного законодавства, судом встановлено наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 25.03.2009 виконкомом Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Печера, Тульчинський район Вінницька область, про що зроблено відповідний актовий запис за № 14 (а.с. 15).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 16.12.2014 виконкомом Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Печера, Тульчинський район Вінницька область, про що зроблено відповідний актовий запис за № 38 (а.с. 16).

Згідно копії заповіту від 11.09.2014 посвідченого Журавель О.П. секретарем Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області, та зареєстровано у реєстрі за № 79, ОСОБА_5 заповідає своїм дітям ОСОБА_1 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в рівних долях житловий будинок з господарськими спорудами, за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 17).

Випискою з рішення № 179 від 27.09.1990 «Про дозвіл будівництва (перебудови) індивідуального житлового будинку» ОСОБА_4 дозволено будівництво індивідуального житлового будинку на 3 кімнати, житловою площею 50,32 кв.м. і господарських приміщень для особистого підсобного господарства площею 40 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці площею 0,4 га (а.с. 20).

Згідно дозволу на проведення будівельних робіт Тульчинського районного технічного бюро на основі рішення виконкому Тульчинської районної ради народних депутатів № 179 від 27.09.1990, та акту винесення в натурі границь земельної ділянки і розробки будівель наданого представником районного архітектора, якими дозволено ОСОБА_4 проведення будівельних робіт по будівництву індивідуального житлового будинку з господарськими будівлями на земельній ділянці площею 0,41 га, за адресою: АДРЕСА_1 , та строк закінчення будівництва «вересень 1993 рік» (а.с. 21).

Відповідно до проекту забудови земельної ділянки, за адресою: АДРЕСА_2 , погодженого з архітектором району, згідно якого забудовник ОСОБА_4 (а.с. 22).

Згідно копії проекту одноповерхового, одноквартирного, трьох кімнатного житлового будинку АДРЕСА_4 , забудовником зазначено ОСОБА_4 (а.с. 24).

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 23.05.2017, посвідченого державним нотаріусом Тульчинської державної нотаріальної контори Сухомлин О.А., спадкоємицею 1/3 долі спадкового майна ОСОБА_5 є ОСОБА_7 та 1/3 долі спадкового майна є ОСОБА_1 , та спадщина складається з житлового будинку, розташованого, за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 25, 28).

Відповідно до Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності № 87823195 від 23.05.2017 та №87823319 від 23.05.2017, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1255392005243, житловий будинок, за адресою: АДРЕСА_5 , загальна площа 66,7 кв.м, житлова площа 46 кв.м., на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, серія та номер 1-885 виданий 23.05.2017 та власниками майна є ОСОБА_7 та ОСОБА_1 (а.с. 26, 27, 29, 30).

Копією технічного паспорту на житловий будинок підтверджується,що будинок розташований, за адресою: АДРЕСА_2 , будувався ще 1988 році (а.с. 31-33).

Згідно копії свідоцтва № НОМЕР_1 на право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 від 27.04.1988, власником є ОСОБА_4 (а.с.34-35).

Рішенням Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області 1 сесії 7 скликання від 30.10.2015 «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (місцевості), яка є в користуванні ОСОБА_2 », надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка є в користуванні ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_2 , загальною орієнтовною площею 0,10 га (а.с. 37).

Рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області 2 сесії 7 скликання від 08.12.2015 «Про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), та передачу у власність ОСОБА_2 », погоджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), яка заходиться в користуванні ОСОБА_2 загальною площею 0,1937 га, в тому числі: 0,1937 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовані за адресою: АДРЕСА_2 та передано їх у власність ОСОБА_2 (а.с. 38).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 147962044 від 04.12.2018, житловий будинок загальною площею 105,9 кв.м., житлова площа 58.04 кв.м., що розташований, за адресою: АДРЕСА_2 , та земельна ділянка кадастровий номер 0524385200:03:000:0692, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площа 0,1937 га, за адресою: АДРЕСА_2 , належить ОСОБА_2 (а.с. 39 -41).

Рішенням виконавчого комітету Тульчинської районної ради народних депутатів №179 від 27.09.1990, ОСОБА_4 надано дозвіл на будівництво нового житлового будинку (а.с. 42, 43).

Згідно копії технічного паспорту на житловий будинок розташований, за адресою: АДРЕСА_2 , замовником якої є ОСОБА_2 (а.с. 44-48).

Згідно довідки виконкому Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 11.12.2015 вих. № 963, ОСОБА_2 дійсно є власником житлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 49).

Відповідно до довідки виконкому Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 28.12.2015 вих. № 999, згідно запису погосподарської книги за 1991-1995 роки №2, особовий рахунок № НОМЕР_4 , за адресою: АДРЕСА_2 , був зареєстрований тільки ОСОБА_2 1985 року народження (а.с. 50).

Згідно копії погосподаської книги № 2 на 2011-2015 роки, домогосподарство за адресою: АДРЕСА_2 , власником даного житлового будинку є ОСОБА_5 , загальна площа земельної ділянки 0,58 га. (а.с. 238, 239).

Відповідно до копії погосподаської книги на 2016-2020 роки том 2, домогосподарство за адресою: АДРЕСА_2 , згідно заповіту належить ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_1 , загальна площа земельної ділянки станом на 2016 рік становить - 0,58 га, а станом на 2017 рік 0,39 га, будь-які записи в книзі чи примітки на підставі чого змінилась плаща земельної ділянки відсутні (а.с. 240, 241).

Згідно копії погосподаської книги на 2016-2020 роки том 6, домогосподарство за адресою: АДРЕСА_2 , належить ОСОБА_2 , загальна площа земельної ділянки 0, 1937 га. (а.с. 242, 243).

За частиною 1 статті 16 ЦК України, частиною 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі статтями 12, 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 8 ЗУ «Про землеустрій» встановлено , що регулювання у сфері землеустрою здійснюють Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Кабінет Міністрів України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, а також центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин, центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин у межах повноважень, встановлених законом.

Відповідно до ст.19 ЗУ «Про землеустрій» до повноважень сільських, селищних, міських рад у сфері землеустрою на території сіл, селищ, міст належать:

а) організація та здійснення землеустрою, проведення інвентаризації земель та земельних ділянок усіх форм власності;

б) організація та здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у межах та порядку, встановлених законом;

в) координація здійснення землеустрою та контролю за використанням і охороною земель комунальної власності;

г) інформування населення про заходи, передбачені землеустроєм;

ґ) вирішення інших питань у сфері землеустрою відповідно до закону.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правовідносини, пов`язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та їх обтяжень врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; державний реєстр речових прав на нерухоме майно - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об`єкти та суб`єктів цих прав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державній реєстрації підлягає право власності.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі статтею 14 Конституції України право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону

Згідно ст. 55 Закону України «Про землеустрій» , встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється відповідно до відомостей Державного земельного кадастру, матеріалів Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель, матеріалів топографо-геодезичних робіт. Технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) розробляється за рішенням власника (розпорядника) земельної ділянки, землекористувача.

У разі передачі у власність та користування земельної ділянки на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування технічна документація розробляється на підставі дозволу, виданого відповідним органом (крім випадків, якщо відповідно до закону розроблення технічної документації здійснюється без надання такого дозволу).

Положеннями п. "б" частини першої статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

За змістом статті 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі: а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Відповідно до пункту "г" ч. 1 ст. 121 ЗК України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара.

Повноваження відповідних органів виконавчої влади або органу місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність встановлені статтями 118, 122 ЗК України.

Згідно зі ч. 6, 7 ст. 118 ЗК України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначенихстаттею 122цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

За вимогами ч. 1 ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. За наслідком набуття права власності на спірний об`єкт, до набувача незалежно від волі власника такої ділянки переходить право на відповідну її частину.

Протиправне набуття прав на нерухоме майно породжує протиправне набуття прав на землю, яку воно займає, що свідчить про порушення прав та законних інтересів позивача, як спадкоємця.

За наслідками досліджених доказів у судовому засіданні, судом встановлено, що рішенням Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області 1 сесії 7 скликання від 30.10.2015 «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (місцевості), яка є в користуванні ОСОБА_2 », надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою, щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка є в користуванні ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_2 , загальною орієнтовною площею 0,10 га, однак будь-яких доказів того, що дана земельна ділянка перебувала в користуванні відповідача на час надання такого дозволу суду відповідачами не надано.

Разом з тим, рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області 2 сесії 7 скликання від 08.12.2015 «Про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), та передачу у власність ОСОБА_2 », погоджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), яка заходиться в користуванні ОСОБА_2 загальною площею 0,1937 га, в тому числі: 0,1937 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовані за адресою: АДРЕСА_2 та передано їх у власність ОСОБА_2 , однак з досліджених у судовому засіданні доказів, а також погосподарських книг, а саме: погосподарська книга № 2 на 2011-2015 роки, за адресою: АДРЕСА_2 , де вказано площу земельних ділянок з 2011 по 2015 роки - 0,58 га; погосподаська книга на 2016-2020 роки том 2, за адресою: АДРЕСА_2 , де вказано площу земельних ділянок у 2016 році 0,58 га, а у 2017 році - 0,39 га; погосподаська книга на 2016-2020 роки том 6, за адресою: АДРЕСА_2 , вказаноплощу земельних ділянок у 2016 році - 0,1937 га., встановлено, що відсутні будь-які рішення органів місцевого самоврядування, заяви користувачів чи власників, земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 , які стали підставою для зміни загальної площі земельної ділянки у розмірі 0,58 га. на 0,38 га., також, у судовому засіданні представник Шпиківської ОТГ повідомив про відсутність рішень, щодо вилучення земельної ділянки, за адресо: АДРЕСА_2 розмірі 0,19 га., а також не відомо на підставі чого вносились такі зміни у погосподарську книгу, а від так суд приходить до висновку про визнання незаконними та скасування зазначених рішень Печерської сільської ради.

Також, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №147962044 від 04.12.2018, житловий будинок загальною площею 105,9 кв.м., житлова площа 58.04 кв.м., що розташований, за адресою: АДРЕСА_2 , та земельна ділянка кадастровий номер 0524385200:03:000:0692, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площа 0,1937 га, за адресою: АДРЕСА_2 , належить ОСОБА_2 , підстав виникнення права власності рішення, серія та номер:б/н виданий 08.12.2015, видавник Печерська сільська рада; довідка серія та номер:963 виданий 11.12.2015, (копія довідки, яка міститься в матеріалах справи, про те, що ОСОБА_2 дійсно є власником житлового будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 ); довідка серії та номер:999, виданий 28.12.2015 видавник виконавчий комітет Печерської сільської ради (копія довідки, яка міститься в матеріалах справи, про те, що за адресою: АДРЕСА_2 , був зареєстрований тільки ОСОБА_2 1985 року народження) та технічний паспорт на садовий житловий будинок серія та номер 02-15 виданий 08.07.2015.

Однак з врахуванням, того, що суд прийшов до висновку про незаконність та скасування рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області 2 сесії 7 скликання від 08.12.2015 «Про погодження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), та передачу у власність ОСОБА_2 », яким погоджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (місцевості), яка заходиться в користуванні ОСОБА_2 загальною площею 0,1937 га, в тому числі: 0,1937 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовані за адресою: АДРЕСА_2 та передано їх у власність ОСОБА_2 , а також того, що довідки секретаря Печерської сільської ради від 11.12.2015 за вих. № 963 та 28.12.2015 за вих. № 999, не можуть підтверджувати право власності ОСОБА_2 житлового будинку, за адресою: АДРЕСА_2 , суд вважає, що державна реєстрація права приватної власності на нерухоме майно про об`єкти нерухомого майна № 843124705243 та № 843079405243 проведена незаконно.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України«Про державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень» відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню.

У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченомупідпунктом "а"пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченомупідпунктом "а"пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цього Закону.

Ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також, скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

Державна реєстрація набуття, зміни чи припинення речових прав у разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав у випадку, передбаченомупідпунктом "а"пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, проводиться без подання відповідної заяви заявником та справляння адміністративного збору на підставі відомостей про речові права, що містилися в Державному реєстрі прав. У разі відсутності таких відомостей про речові права в Державному реєстрі прав заявник подає оригінали документів, необхідних для проведення державної реєстрації набуття, зміни чи припинення речових прав.

Разом з тим, також встановлено, що дозволу на будівництво житлового будинку відповідач не отримував, земельна ділянка для будівництва йому не виділялась, тому суд вважає, що позивачем визначено належний спосіб захисту прав та законних його інтересів, що в даному випадку є скасуванням державної реєстрації прав, та їх обтяжень від 03.02.2016, номер запису № 13160666 про реєстрацію за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0,1937 га, кадастровий номер 0524385200:03:000:0692, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка розташована, за адресою: АДРЕСА_2 та скасуванням державної реєстрації прав та їх обтяжень від 03.02.2016 за номером запису № 13161409, якою зареєстровано за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок загальною площею 105,9 кв.м., житловою площею 58,4 кв.м., який розташований, за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

Аналізуючи вищевикладене, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи із принципів розумності, виваженості, справедливості, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог позивача в заявлених ним межах та про існування правових підстав для їх задоволення.

При вирішенні питання розподілу судових витрат, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, з відповідачівв рівних частках підлягаютьвідшкодуванню позивачу понесені ним судові витрати з оплати судового збору у розмірі 2724 грн. (а.с. 1-3).

Керуючись ст. 15, 16 ЦК України, ст. 81,ч. 6 ст. 82, 141, 263-265, 280-282 ЦПК України, ст. 19 Конституції України, ст. 2, 4, 26, 27, 37 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», ст. 55 ЗУ «Про Землеустрій», ст. 120 К\Земельного Кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 30.10.2015, про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства, загального орієнтованою площею 0,10 га.

Визнати незаконним та скасувати рішення Печерської сільської ради Тульчинського району Вінницької області від 08.12.2015, про погодження технічної документації з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), загальною площею 0,1937 го, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель споруд, що розташована, за адресою: АДРЕСА_2 , яку передано у власність ОСОБА_2 .

Визнати незаконною та скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 03.02.2016, номер запису № 13160666 про реєстрацію за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0,1937 га, кадастровий номер 0524385200:03:000:0692, цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, яка розташована, за адресою: АДРЕСА_2 .

Визнати незаконною та скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 03.02.2016 за номером запису № 13161409, якою зареєстровано за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок загальною площею 105,9 кв.м., житловою площею 58,4 кв.м., який розташований, за адресою: АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_6 та з Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області, яка знаходиться, за адресою: вул. Ліпіна, 3, смт. Шпиків, Тульчинський район Вінницька область, код ЄДРПОУ 0426261 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_5 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_6 , у рівних частках судові витрати з оплати судового збору у розмірі 2724 (дві тисячі сімсот двадцять чотири) гривні.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 26.05.2023.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено02.06.2023
Номер документу111234760
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —148/1384/21

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сало Т. Б.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Рішення від 18.05.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 09.08.2021

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні