Ухвала
від 25.05.2023 по справі 278/1621/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №278/1621/21

У Х В А Л А

25 травня 2023 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши клопотання представника відповідача - адвоката Ясинецької Надії Михайлівни про призначення судової експертизи у цивільній справі за позовом адвоката Хільчевського С. О., який діє в інтересах ОСОБА_1 , до Приватного товариства "Глибочанське-ОСМВ" про звільнення самостійно зайнятої земельної ділянки та відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває вище вказана цивільна справа.

У процесі розгляду справи представником відповідача - адвокатом Ясинецькою Н. М. подано клопотання про призначеннясудової почеркознавчоїекспертизи (а.с. 28-31).

24.05.2023 року представником позивача подано письмові заперечення (а.с. 36-37).

У судовому засіданні представник відповідача своє клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Представник позивача заперечував з приводу задоволення клопотання з підстав, викладених у письмових запереченнях.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового засідання, дійшов таких міркувань.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Згідно ст. 103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно достатті 1 Закону України «Про судову експертизу»судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Відповідно до постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №5від 12червня 2009року «Прозастосування нормцивільного процесуальногозаконодавства,що регулюютьпровадження усправі досудового розгляду» для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Судова експертиза повинна призначатися лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять саме до предмету доказування.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку учасників, суд, враховуючи положення ст. 102 ЦПК України, дійшов висновку про відсутність підстав для призначення зазначеної експертизи.

Керуючись ст. ст.103-104,158, 160 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача - адвоката Ясинецької Надії Михайлівни про призначення судової експертизи у цивільній справі за позовом адвоката Хільчевського С. О., який діє в інтересах ОСОБА_1 , до Приватного товариства "Глибочанське-ОСМВ" про звільнення самостійно зайнятої земельної ділянки та відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяО.М. Дубовік

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111369664
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —278/1621/21

Постанова від 10.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 31.08.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Постанова від 31.08.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Трояновська Г. С.

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 07.06.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні