Ухвала
від 07.06.2023 по справі 638/5446/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5446/23

Провадження № 1-кс/638/1094/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду клопотання слідчого відділення №1 СВ Ізюмського районного управління поліції ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Ізюмської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні №12022221070000576від 02.09.2022року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, -

встановив:

До слідчого судді Дзержинського районного суду м.Харкова звернувся слідчий за погодженням з прокурором з клопотанням, в якому просить накласти арешт на майно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: земельну ділянку, кадастровий номер 6321055100:02:011:0020 площею 0,2329 га, земельну ділянку, кадастровий номер 6321055100:02:011:0019 площею 0,15 га та житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначає, що у провадженні СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження №12022221070000576 від 02.09.2022 року за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що окупаційними військами російської федерації з 13 квітня 2022 року окуповано територію смт.Борова Ізюмського району Харківської області, а з 14 квітня 2022 року повністю окуповано територію Борівської ОТГ. Встановлено, що громадянка України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Ізюмського району Харківської області, а саме у смт.Борова, на початку червня 2022 року, точний день та час в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел, направлений на колабораційну діяльність з країною-агресором російською федерацією, добровільно зайняла посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території, а саме посаду т.зв. «начальника отдела образования».

Так, на початку червня 2022 року, точний день та час в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, ОСОБА_5 перебуваючи у приміщенні Комунальної установи «Борівський районний будинок культури», що розташований за адресою: Харківська область, смт.Борова, вул.Миру, 19 під час проведення наради за участю працівників освіти Борівської ОТГ Ізюмського району Харківської області, оголосила про призначення себе на посаду т.зв. «начальника отдела образования», після чого остання повідомила про підготовку до початку навчального процесу за програмою рф. В подальшому ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свої злочинні дії, діючи з умислом направленим на впровадження стандартів держави-агресора забезпечувала загальне керівництво відділом освіти в окупаційній адміністрації, оформлення трудових відносин з вчителями та працівниками відділу освіти, проходження курсів підвищення кваліфікації та отримання навчальних підручників для впровадження освітньої програми держави-агресора.

14 жовтня 2022 року старшим слідчим СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області було складено повідомлення про підозру ОСОБА_5 , яке погоджено заступником керівника Ізюмської окружної прокуратури Харківської області, та розміщено в мережі Інтернет на офіційних ресурсах ГУНП в Харківській області та сайті офісу Генерального прокурора, а також розміщено повістки про виклик на ім`я ОСОБА_5 для вручення повідомлення про підозру та участі у проведенні слідчих дій у даному кримінальному провадженні в якості підозрюваної, але остання на вказані у повістках дати не з`явилась, причини неявки не повідомила, будь-який зв`язок із підозрюваною наразі відсутній.

22 жовтня 2022 року у зв`язку з тим, що місцезнаходження підозрюваної ОСОБА_5 не встановлено, остання ухиляється від явки до органу досудового розслідування, було винесено постанову про оголошення підозрюваної в розшук та зупинення кримінального провадження.

Також слідчим встановлено, що згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 09.05.2023 року, ОСОБА_5 є власником земельної ділянки кадастровий номер 6321055100:02:011:0020 площею 0,2329 га; земельної ділянки кадастровий номер 6321055100:02:011:0019 площею 0,15 га та житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 .

Слідчий зазначає, що з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання є необхідність у застосуванні арешту майна підозрюваної особи у вказаному кримінальному провадженні.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив клопотання розглянути без його участі, клопотання підтримав.

Інші учасники в судове засідання не з`явились.

У відповідності до ч.1 ст.172 КПК України неприбуття учасників кримінального провадження у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався без фіксації судового процесу технічними засобами.

Розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, слідчий суддя дійшов наступного.

Встановлено, що відділенням №1 СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що 02.09.2022 року до Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області надійшла заява про те, що громадянка України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Харківської області, а саме у смт.Борова, на початку червня 2022 року, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел, направлений на колабораційну діяльність з країною-агресором російською федерацією, добровільно зайняла посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території, а саме посаду т.зв. «начальника отдела образования».

Надані докази свідчать про обґрунтованість вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України.

Відповідно доположень статті170КПК України,арештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомзлочину,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи,для забезпеченняцивільного позову,стягнення зюридичної особиотриманої неправомірноївигоди,можливої конфіскаціїмайна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно ч.2 ст.170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.5 ст.170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Відповідно доч.1,2ст.172КПК Україниклопотання проарешт майнарозглядається слідчимсуддею,судом непізніше двохднів здня йогонадходження досуду,за участюслідчого та/абопрокурора,цивільного позивача,якщо клопотанняподано ним,підозрюваного,обвинуваченого,іншого власникамайна,і занаявності -також захисника,законного представника,представника юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження.Неприбуття цихосіб усудове засіданняне перешкоджаєрозгляду клопотання. Клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Частиною 5 статті 111-1 КК України передбачено, що добровільне зайняття громадянином України посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території - караються позбавленням волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Встановлено, що згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта від 09.05.2023 року, ОСОБА_5 є власником земельної ділянки кадастровий номер 6321055100:02:011:0020 площею 0,2329 га; земельної ділянки кадастровий номер 6321055100:02:011:0019 площею 0,15 га та житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 .

Враховуючи мотиви клопотання та обґрунтування його слідчим, склад майна, на яке слідчий просить накласти арешт, оцінивши потреби досудового розслідування, правову підставу для арешту майна, приймаючи до уваги, що не застосування арешту саме в такий спосіб, про який просить слідчий, може призвести до відчуження майна, щодо якого ставиться питання про накладення на нього арешту, та як наслідок не забезпечення його конфіскації як виду покарання у майбутньому, впевнившись, що слідчим надано достатньо доказів, які вказують на вчинення кримінального правопорушення, враховуючи наслідки арешту майна для інших осіб, виходячи із розумності та співмірності обмеження в результаті накладення арешту на майно завданням кримінального провадження, суд визнає клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

На підставівищевикладеного,керуючись ст.131,132,170-173,309КПК України,слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити.

Накласти арешт на майно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: земельну ділянку, кадастровий номер 6321055100:02:011:0020 площею 0,2329 га, земельну ділянку, кадастровий номер 6321055100:02:011:0019 площею 0,15 га та житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111371695
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —638/5446/23

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні