Ухвала
від 15.12.2023 по справі 638/5446/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5446/23

Провадження № 1-кс/638/1092/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду клопотання старшого слідчоговідділення №1СВ ІзюмськогоРУП ГУНПв Харківськійобласті ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБорівського відділуІзюмської окружноїпрокуратури Харківськоїобласті ОСОБА_4 ,про застосуваннястосовно підозрюваногозапобіжного заходуу виглядітримання підвартою у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, -

встановив:

До слідчого судді Дзержинського районного суду м.Харкова звернувся слідчий за погодженням з прокурором з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваної ОСОБА_5 .

В обґрунтування клопотання зазначає, що відділенням №1 СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02 вересня 2022 року, за підозрою, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянка України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Ізюмського району Харківської області, а саме у смт. Борова, на початку червня 2022 року, точний день та час в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел, направлений на колабораційну діяльність з країною-агресором російською федерацією, добровільно зайняла посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території, а саме посаду т.зв. «начальника отдела образования».

На початку червня 2022 року, точний день та час в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, ОСОБА_5 , перебуваючи у приміщенні Комунальної установи «Борівський районний будинок культури», що розташований за адресою: Харківська область, смт. Борова, вул. Миру 19, під час проведення наради за участю працівників освіти Борівської ОТГ Ізюмського району Харківської області, оголосила про призначення себе на посаду т.зв. «начальника отдела образования», після чого остання повідомила про підготовку до початку навчального процесу за програмою рф.

У подальшому ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати своїзлочинні дії, діючи з умислом направленим на впровадження стандартів держави - агресора забезпечувала загальне керівництво відділом освіти в окупаційній адміністрації, оформлення трудових відносин з вчителями та працівниками відділу освіти, проходження курсів підвищення кваліфікації та отримання навчальних підручників для впровадження освітньої програми держави - агресора.

14 жовтня 2022 року старший слідчим СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області ОСОБА_6 було складено повідомлення про підозру ОСОБА_5 , яке погоджено заступником керівника Ізюмської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_7

14 жовтня 2022 року, в мережі Інтернет на офіційних ресурсах ГУНП в Харківській області та сайті офісу Генерального прокурора розміщено повідомлення про підозру та повістки про виклик на ім`я ОСОБА_5 на 20 жовтня 2022 року, 21 жовтня 2022 року та 22 жовтня 2022 року для вручення повідомлення про підозру та участі у проведенні слідчих дій у даному кримінальному провадженні в якості підозрюваної, але ОСОБА_5 на вказані у повістках дати та час не з`явилась, причини не явки не повідомила. На даний час будь-який зв`язок із підозрюваною ОСОБА_5 відсутній.

В порядку ст. 40 КПК України оперативному підрозділу Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області направлено доручення на встановлення місцезнаходження та забезпечення явки ОСОБА_5 для проведення з нею слідчих дій, обрання запобіжного заходу, однак, згідно рапортів працівників СКП Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області, забезпечити її явку не надалось можливим у зв`язку з тим, що остання перебуває на території російської федерації.

22.10.2022 ОСОБА_5 оголошено у розшук тадосудове розслідування по даному кримінальному провадженню було зупинено на підставі п.2 ч.1 ст. 280 КПК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наявність ризиків, передбачених п.п.1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме необхідність запобігання подальшим спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, а також вчинити інше кримінальне правопорушення.

Слідчий, прокурор в судове засідання не з`явились.

Підозрювана в судове засідання не зявилась, приводом не доставлена.

Відповідно до ст.107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного.

Відповідно до ст.177 КПК Україниметою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави суду вважати, що обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Згідно з ч.1 та п.4 ч.2 ст.183 КПК Українитримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, до раніше не судимої особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Крім цього, згідноч.6 ст.193 КПК України, слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, слідчий суддя доходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання, оскільки підозрювана в зал судового засідання не доставлена, доказів її перебування у міжнародному розшуку суду надано не було, що унеможливлює розгляд обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.183-191, 372 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання старшогослідчого відділення№1СВ ІзюмськогоРУП ГУНПв Харківськійобласті ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБорівського відділуІзюмської окружноїпрокуратури Харківськоїобласті ОСОБА_4 ,про застосуваннястосовно підозрюваногозапобіжного заходуу виглядітримання підвартою у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115946153
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —638/5446/23

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні