Ухвала
від 23.11.2023 по справі 638/5446/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/5446/23

Провадження № 1-кс/638/2987/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором начальником Борівського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області, про тимчасовийдоступ доречей ідокументів у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, -

в с т а н о в и в:

До слідчого судді Дзержинського районного суду м.Харкова звернувся слідчий за погодженням з прокурором з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні Комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Борівської селищної ради, з можливістю їх вилучення з метою подальшого проведення експертизи.

В обґрунтування клопотання зазначає, що відділенням №1 СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02 вересня 2022 року, за підозрою, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Борівського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області. 22.09.2023 постановою заступника начальника слідчого управління ГУ НП в Харківській області змінено групу слідчих у вказаному кримінальному провадженні, до якої включено слідчих відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту СУ ГУНП в Харківській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянка України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Харківської області, а саме у смт.Борова, на початку червня 2022 року, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел, направлений на колабораційну діяльність з країною-агресором російською федерацією, добровільно зайняла посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території, а саме посаду т.зв. «начальник отдела образования».

Слідчий зазначає, що для досягнення цілей кримінального провадження органу досудового розслідування необхідно отримати оригінали документів, із вільними зразками почерку та підпису ОСОБА_4 , зокрема достовірно виконані ОСОБА_4 рукописні тексти, рукописні записи (буквені та цифрові), підписи, тексти, автобіографія, особисто заповнена анкета, заяви, згода, листи, підписи в службових документах, інші документи, із вільними зразками почерку та підпису ОСОБА_4 , які достовірно перебувають у володінні комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Борівської селищної ради ЄРДПОУ № НОМЕР_1 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та підлягає доказуванню в порядку ст. 91 КПК України. Ці відомості необхідно використати як докази в кримінальному провадженні та іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених відомостей, та у зв`язку з тим, що іншим способом неможливо отримати зазначені відомості, їх необхідно вилучити в порядку здійснення тимчасового доступу до речей і документів.

В судове засідання слідчий, прокурор не з`явились, надали суду заяву, в якій просили розглянути клопотання у їх відсутність, клопотання підтримали.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, на підставі ч.2 ст.163 КПК України, розгляд даного клопотання проведено без виклику представника Комунальної Установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Борівської селищної ради, у володінні якого знаходиться інформація, зазначена у клопотанні.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався без фіксації судового процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що слідчим відділом Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022221070000576 від 02.09.2022 року за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Борівського відділу Ізюмської окружної прокуратури Харківської області.

22.09.2023 постановою заступника начальника слідчого управління ГУ НП в Харківській області змінено групу слідчих у вказаному кримінальному провадженні, до якої включено слідчих відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту СУ ГУНП в Харківській області.

Згідно Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №12022221070000576 від 02.09.2022 року вбачається, що громадянка України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи на тимчасово окупованій території Харківської області, а саме у смт.Борова, на початку червня 2022 року, діючи умисно та свідомо, реалізуючи свій раніше виниклий злочинний умисел, направлений на колабораційну діяльність з країною-агресором російською федерацією, добровільно зайняла посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеної на тимчасово окупованій території, а саме посаду т.зв. «начальник отдела образования».

14 жовтня 2022 року старший слідчим ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 було складено повідомлення про підозру ОСОБА_4 , яке погоджено заступником керівника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_6

14 жовтня 2022 року, в мережі Інтернет на офіційних ресурсах ІНФОРМАЦІЯ_5 та сайті офісу Генерального прокурора розміщено повідомлення про підозру та повістки про виклик на ім`я ОСОБА_4 на 20 жовтня 2022 року, 21 жовтня 2022 року та 22 жовтня 2022 року для вручення повідомлення про підозру та участі у проведенні слідчих дій у даному кримінальному провадженні в якості підозрюваної, але ОСОБА_4 на вказані у повістках дати та час не з`явилась, причини не явки не повідомила. На даний час будь-який зв`язок із підозрюваною ОСОБА_4 відсутній.

В порядку ст. 40 КПК України оперативному підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_3 направлено доручення на встановлення місцезнаходження та забезпечення явки ОСОБА_4 для проведення з нею слідчих дій, обрання запобіжного заходу, однак, згідно рапортів працівників ІНФОРМАЦІЯ_3 , забезпечити її явку не надалось можливим у зв`язку з тим, що остання перебуває на території російської федерації.

22.10.2022 ОСОБА_4 оголошено у розшук тадосудове розслідування по даному кримінальному провадженню було зупинено на підставі п.2 ч.1 ст. 280 КПК України.

Постановою слідчого від 17.11.2023 року відновлено досудове розслідування кримінального провадження у зв`язку з необхідністю проведення слідчих (розшукових) дій та прийняття процесуальних рішень, не пов`язаних із встановленням місцезнаходження підозрюваної.

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадженні, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 вказаної статті передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Внесене клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про те, що інформація, яка знаходиться у володінні Комунальної Установи« ІНФОРМАЦІЯ_1 » Борівськоїселищної ради сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, про тимчасовий доступ до яких просить надати дозвіл слідчий, має суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, та іншим способом неможливо довести вказані обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, суд вважає клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 159-164, 309 КПК України, слідчий суддя -

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати старшому слідчому відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту СУ ГУ НП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документації, які перебуваютьу володінніКомунальної установи« ІНФОРМАЦІЯ_1 » Борівськоїселищної радиЄРДПОУ № НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_2 , (к.т. НОМЕР_2 ОСОБА_7 ), з можливістю їх вилучення, а саме: службової документації із рукописними текстами, рукописними записами (буквені та цифрові), листи, згоди, автобіографії, що достовірно виконані ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та містять вільні зразки почерку або підпису останньої, а саме до наступної документації на 18 аркушах: особова картка на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 за формою №П-2ДС на 1 арк.; автобіографія написана власноручно від імені ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 на 2 арк.; декларація про майно, доходи, витрати і забов`язання фінансового характеру, датована 25.09.2012 р. на 3 арк.; попередження про встановлені законодавством України обмеження, пов`язані з прийняттям на державну службу та її проходження, заповнене ОСОБА_4 , датоване 03.12.2012 р. на 1 арк.; ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця, датоване із підписом ОСОБА_4 03.12.2012 р., на 1 арк.; заява написана власноручно ОСОБА_4 , датована 10.09.2012 р., на 1 арк.; заява написана власноручно ОСОБА_4 , датована 25.09.2012 р., на 1 арк.; згода на проведення спеціальної перевірки відомостей про особу, яка претендує на зайняття посади, пов`язаної із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування заповнена ОСОБА_4 , датована 24.10.2012 р., на 1 арк.; заява про призначення на посаду головного спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_7 з 3 грудня 2012 року від імені ОСОБА_4 , на 1 арк.; присяга державного службовця заповнена ОСОБА_4 , датована 03.12.2012 р., на 1 арк.; атестаційний лист заповнений ОСОБА_4 , датований 26.11.2013 р., на 1 арк.; заява написана власноручно ОСОБА_4 , датована 2015 р., на 1 арк.; лист - засвідчувальний напис справи, що складений ОСОБА_4 на 1 арк., а також доступ до копії паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 від 28.07.2009 р. на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на 1 арк.; та копії РНОКПП на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на 1 арк..

Строк дії ухвали 1 (один) місяць із дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення23.11.2023
Оприлюднено26.04.2024
Номер документу115158171
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/5446/23

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні