Рішення
від 02.02.2023 по справі 210/3877/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/3877/21

Провадження № 2/210/60/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02 лютого 2023 року

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

Головуючого судді Сільченко В. Є.

секретаря судового засідання Яблочна А.О., Петрик Є.О., Печарник В.О. за участі:

представника позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представника позивача ОСОБА_3

представника позивача ОСОБА_4

представника відповідача Худик І.О.

представника відповідача Толмаченко М.М.

представника третьої особи Гапон С.Г.

представника третьої особи Яводчак О.В., Стадник Я.В.

розглянувши цивільну справу за позовом за позовом Незалежної первинної профспілкової організації Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинної профспілкової організації «Територія захисту» Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг» до Первинної організації профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Публічне акціонерне товариство «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинна профспілкова організація Незалежної профспілки гірників України Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинна профспілкова організація Незалежна профспілка трудящих ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів: Первинна профспілкова організація Регіональної профспілки робітничої молоді ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів або відповідачів: Первинна профспілкова організація Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг»,Первинна профспілкова організація Криворізької міської профспілки працівників промисловості ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинна профспілкова організація Незалежної профспілки Криворіжжя ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинна профспілкова організація Всеукраїнської професійної спілки «Свобода Праці» Публічного акціонерного товариства «АрселорМіттал Кривий Ріг», Первинна професійна спілка виробництва та транспорту «ЩИТ», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Публічне акціонерне товариство «АрселорМіттал Кривий Ріг» про визнання незаконним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулися до суду з позовом, у якому просили визнати незаконним та скасувати рішення, прийняте 12 травня 2021 року на засіданні спільного представницького органу з розгляду другого питання порядку денного щодо обрання головою спільного представницького органу Маринюк Н.М., заступником голови спільного представницького органу Галинського Є.М. та секретарем спільного представницького органу Пріцкау Т.А., яке оформлено протоколом №2 засідання спільного представницького органу найманих працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» для ведення переговорів і укладення колективного договору від 12.05.2021 року.

В судове засідання представник позивача 2 не з`явився. Надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представники відповідачів та третіх осіб частково в судові засідання з`являлись, надавали заяви по суті справи, заяви про розгляд справи за їх відсутності, тощо.

В судовому засіданні представник позивача 1 позов підтримав та пояснив, що 12.05.2021 року відбулося засіданні спільного представницького органу, на якому, згідно другого питання порядку денного, ставилося питання про обрання голови спільного представницького органу, його заступника та секретаря.

При цьому, простою більшістю голосів вказані особи обрані не були, оскільки за них проголосували 2 профспілки з 8 присутніх, 3 проти та 3 утрималися.

Водночас, рішення було прийнято, оскільки, згідно позиції відповідача-1, голосування повинно було здійснюватися не на підставі простої більшості голосів присутніх представників профспілок, а на підставі пропорційності (репрезентативності)згідно кількості членів-учасників профспілки. Тому, оскільки кількість учасників профспілки відповідача-1 складає близько 70% членів профспілок підприємства, і він проголосував «за» обрання вищевказаних осіб, вони вважають, що голосування проведено відповідно до вимог Закону та рішення є прийнятим.

При цьому, згідно позиції позивачів, врахування голосів на підставі пропорційності(репрезентативності) відповідно до Закону, повинно бути враховано тільки при здійсненні переговорів щодо колективного договору та тільки з моменту повного створення спільного представницького органу, а вказаний орган на момент зазначеного голосування створений не був.

Просили позов задовольнити.

В судовому засіданні відповідачі, що з`явилися в зал суду, позов не визнали та пояснили, що на момент голосування спільний представницький орган вже був обраний та приступив до роботи. Отже, голосування повинно було здійснюватися згідно принципу пропорційності (репрезентативності)відповідно до кількості працівників-членів профспілки. Тому, оскільки у відповідача-1 кількість членів профспілки складає понад 70% кількості членів профспілок підприємства, і вони проголосували «за», рішення вони вважають прийнятим та таким, що відповідає вимогам закону.

Просили у позові відмовити.

Треті особи частково надали свої пояснення по суті спору.

Вислухавши в судовому засіданні пояснення учасників процесу, дослідивши документи та матеріали, що маються у справі, суд доходить наступних висновків:

Сам по собі факт проведення 12.05.2021 року засідання спільного представницького органу, на якому, згідно другого питання порядку денного, ставилося питання про обрання голови спільного представницького органу, його заступника та секретаря, ніким з учасників процесу не оспорюються.

Факт голосування за вказаним питанням також не оспорюється ніким.

Також ніким з учасників процесу не заперечується, що після створення спільного представницького органу при здійсненні його діяльності з проведення переговорів щодо укладання колективного договору голосування проводяться за принципом пропорційності (репрезентативності).

При цьому, позивачі вважають, що на момент вищевказаного голосування представницький орган, фактично, ще не був створений у повному обсязі, оскільки не був обраний його голова, заступник та секретар, і, отже, не було підстав для голосування за принципом пропорційності представництва (репрезентативності).

Водночас, відповідачі вважають, що представницький орган було створено, і, отже, усі подальші голосування повинні були відбуватися саме за принципом пропорційності представництва (репрезентативності).

Таким чином, суд доходить до висновку, що, спірним питанням, яке і є предметом даного позову та підлягає вирішенню в судовому засіданні, є питання про те, чи повинен був підрахунок голосів на голосуванні 12.05.2021 року на вказаному засіданні спільного представницького органу здійснюватися на підставі простої більшості голосів членів присутніх профспілок (за принципом 1 профспілка 1 голос), чи повинен був здійснюватися пропорційно кількості членів-учасників профспілки підприємства (тобто, за принципом репрезентативності чим більше кількість членів профспілки, тим більше її питома вага при голосуванні).

Вирішуючи дане питання, суд виходить з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи, на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» здійснює свою діяльність декілька профспілкових організацій.

17.02.2021 року вказанимипрофспілковими організаціями, було прийнято рішення про створення спільного представницького органу для ведення переговорів і укладення нового колективного договору, оформлене Протоколом № 1 організаційного засідання по створенню спільного представницького органу найманих працівників ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» для ведення переговорів і укладення колективного договору від 17.02.2021 року.

Про створення спільного представницького органу адміністрація ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» була повідомлена спільним листом профспілок, які приймали участь в організаційному засіданні (а.с.16).

У вказаному листі у першому ж абзаці прямо зазначено що спільний представницький орган «було створено».

Лист підписаний усіма присутніми представниками профспілок ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», у т.ч. позивачами.

Таким чином, пояснення позивача-1 в судовому засіданні про те, що на момент голосування 12.05.2021 рокуспільний представницький орган ще не було створено протирічать фактичним обставинам справи, зазначеним у листі-повідомленні адміністрації ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» за підписами (у тому числі) самих же позивачів.

Суд допускає, що поняття «створення спільного представницького органу» та «початок функціонування спільного представницького органу» можуть бути нерівнозначними, оскільки для початку його функціонування у повному обсязі дійсно може бути необхідним здійснення певних організаційно-розпорядчих дій, у т.ч., наприклад, обрання голови представницького органу, його заступника, секретаря, тощо.

Однак вказане жодним чином не заперечує того факту, що, незалежно від того, чи почав у повному обсязі на 12.05.2021 року діяти спільний представницький орган, на вказану дату він, безсумнівно, вже був створений і про вказаний факт ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» був належним чином повідомлений.

Згідно ч.2 ст.4 Закону України «Про колективні договори і угоди», якщо на підприємстві створено кілька первинних профспілкових організацій, вони повинні на засадах пропорційного представництва (згідно з кількістю членів кожної) утворити для ведення переговорів з укладення колективного договору спільний представницький орган шляхом укладення відповідної угоди та письмово повідомити про це роботодавця.

Таким чином, вказаною нормою Закону встановлено, зокрема, той факт, що спільний представницький орган профспілкових організацій створюється виключно для однієї мети - для ведення переговорів з укладення колективного договору.

Цією ж нормою прямо вказується на принцип утворення даного органу «засади пропорційного представництва».

Крім того, цією ж нормою прямо вказується на стадію, з якої спільний представницький орган розпочинає своє існування, як такий, а саме з моменту «утворення» (а не «початку діяльності») та «повідомлення роботодавця про це».

Як вбачається з матеріалів справи (а.с.16), спільним рішенням зборів представників профспілок від 17.02.2021 року вказаний орган був утворений, про що роботодавець був письмово повідомлений.

Крім того, на а.с.17-18 мається протокол №1 зборів від 17.02.2021 року, у якому, зокрема, зазначено пропорційний склад від загальної кількості робітників членів профспілок-учасників.

Згідно вказаного списку, профспілка Відповідач-1 має 77,3 % від загальної кількості членів профспілок.

Згідно ч.3 ст.4 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», для участі у колективних переговорах з укладення колективних договорів і угод, тристоронніх або двосторонніх органах та у міжнародних заходах склад суб`єктів профспілкової сторони та сторони роботодавців визначається за критеріями репрезентативності.

Отже, оскільки, відповідно до вищевказаних вимог Закону, єдиною метою діяльності спільного представницького органу є ведення переговорів з укладення колективного договору, і такі переговори ведуться виключно на засадах пропорційного представництва (репрезентативності), суд доходить до висновку, що будь-яка діяльність спільного представницького органу після його утворення є діяльність з кінцевою метою - укладення колективного договору, і, отже, уся вона повинна здійснюватися виключно на засадах пропорційного представництва (репрезентативності).

За таких обставин суд доходить до висновку про те, що голосування на зборах членів спільного представницького органу після моменту його «утворення» (а не «початку діяльності»), у тому числі голосування на зборах 12.05.2021 року (оскільки вони були проведені після «утворення» спільного представницького органу 17.02.2021 року) повинні були проводитися виключно на засадах пропорційного представництва (репрезентативності).

Таким чином, суд доходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні позову.

Відповідно дост. 141 ЦПК України, у разі відмови у задоволенні позову судові витати покладаються на позивача.

Керуючись ст.12,13,19,81,141,263-265,267,273,354,355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні позовної заяви Незалежної первинноїпрофспілкової організаціїПублічного акціонерноготовариства «АрселорМітталКривий Ріг»,Первинної профспілковоїорганізації «Територіязахисту» Публічногоакціонерного товариства«АрселорМіттал КривийРіг» доПервинної організаціїпрофспілки трудящихметалургійної ігірничодобувної промисловостіУкраїни Публічнеакціонерне товариство«АрселорМіттал КривийРіг»,Первинна профспілковаорганізація Незалежноїпрофспілки гірниківУкраїни Публічногоакціонерного товариства«АрселорМіттал КривийРіг»,Первинна профспілковаорганізація Незалежнапрофспілка трудящихПАТ «АрселорМітталКривий Ріг»,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет споруна стороніпозивачів:Первинна профспілковаорганізація Регіональноїпрофспілки робітничоїмолоді ПАТ«АрселорМіттал КривийРіг»,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог напредмет споруна стороніпозивачів абовідповідачів:Первинна профспілковаорганізація Всеукраїнськоїпрофспілки працівниківнауки,виробництва тафінансів ПАТ«АрселорМіттал КривийРіг»,Первиннапрофспілкова організаціяКриворізької міськоїпрофспілки працівниківпромисловості ПАТ«АрселорМіттал КривийРіг»,Первинна профспілковаорганізація Незалежноїпрофспілки КриворіжжяПАТ «АрселорМітталКривий Ріг»,Первинна профспілковаорганізація Всеукраїнськоїпрофесійної спілки«Свобода Праці»Публічного акціонерноготовариства «АрселорМітталКривий Ріг»,Первинна професійнаспілка виробництвата транспорту«ЩИТ»,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору:Публічне акціонернетовариство «АрселорМітталКривий Ріг»про визнаннянезаконним таскасування рішення відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом 15 днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текстрішення судускладено тапідписано суддею13лютого 2023року.

Суддя: В. Є. Сільченко

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111428798
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —210/3877/21

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Мірута О. А.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Мірута О. А.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні