Ухвала
від 08.06.2023 по справі 703/846/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/846/23

2-о/703/60/23

УХВАЛА

08 червня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Биченка І.Я.,

за участю секретаря судового засідання Литвин Г.Т.,

представника заявника Савости С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №703/846/23 за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Савоста Сергій Васильович, заінтересовані особи: Смілянська міська рада та ОСОБА_2 , про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні,

у с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Савоста С.В., звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою, в якій просить встановити факт утримання та виховання ним неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява мотивована тим, що 08 жовтня 2011 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровано шлюб. З моменту реєстрації шлюбу між подружжям, ОСОБА_1 фактично здійснює утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_2 від першого шлюбу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що спільно з ними проживає і на даний час.

Таким чином, фактичним вихованням та утриманням ОСОБА_3 займається його мати ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , оскільки біологічний батько ОСОБА_3 його не утримує.

Факт утримання ОСОБА_1 дитини ОСОБА_3 необхідно встановити для отримання статусу багатодітної сім`ї.

Як вбачається з листа Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради від 28 липня 2022 року №01-03/1375, ОСОБА_1 відмовлено у отриманні посвідчення батьків багатодітної сім`ї у зв`язку з відсутністю доказів, що підтверджують факт виховання ОСОБА_3 .

В судовому засіданні головуючим поставлено на обговорення питання щодо необхідності заміни заінтересованої особи по справі Смілянської міської ради на Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради.

Також головуючим суддею оголошено лист начальника Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про залучення центру до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи.

Представник заявника клопотав про заміну заінтересованої особи Смілянської міської ради на Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради. Вирішення питання щодо залучення до участі у розгляді справи як заінтересованої особи Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки залишив на розсуд суду.

Заявник ОСОБА_1 та заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися з невідомих суду причин, хоча про день, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Заслухавши пояснення представника заявника та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно із ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.3 ст.42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно з ч.3,4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.9 ст.10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Оскільки положеннями ЦПК України не передбачена заміна заінтересованої особи в окремому провадженні, суд за аналогією, застосовує положення ст.51 ЦПК України щодо заміни неналежного відповідача.

Відповідно до ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Таким чином, зважаючи на мету встановлення факту, суд вважає за необхідне замінити заінтересовану особу по справі Смілянську міську раду на Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради.

Разом з тим, відповідно до Положення «Про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» затвердженого Постановою КМУ № 154 від 23 лютого 2023 року, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки згідно покладених на них завдань в т. ч. ведуть військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів, а також облік громадян України, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, ветеранів війни та військової служби, та інших осіб, які мають право на пенсійне забезпечення відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Як вбачається з війського квитка серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 призваний у Збройні Сили України 29 квітня 2023 року.

Оскільки рішення суду по даній справі може вплинути на виконання ОСОБА_1 покладених на нього військових обов`язків, суд вважає за необхідне залучити до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Керуючись ст. 2, 53, 260, 261 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Замінити у справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Савоста Сергій Васильович, заінтересовані особи: Смілянська міська рада та ОСОБА_2 , про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні, заінтересовану особу Смілянську міську раду на Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради (20701, Черкаська область, Черкаський район, м. Сміла, вул. Перемоги, 18).

Залучити до участі у справі як заінтересовану особу ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_1 ).

Зобов`язати заявника надіслати на адреси залучених заінтересованих осіб копії заяви про встановлення факту з додатками.

Розгляд справи відкласти до 10 години 00 хвилин 24 липня 2023 року.

У судове засідання викликати заявника, його представника та заінтересованих осіб.

Копію ухвали направити заінтересованим особам.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя І.Я.Биченко

Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111434135
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту перебування фізичної особи на утриманні

Судовий реєстр по справі —703/846/23

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні