Рішення
від 11.09.2023 по справі 703/846/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/846/23

2-о/703/60/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Биченка І.Я.,

за участю

секретаря судового засідання Литвин Г.Т.,

представника заявника - ОСОБА_1 ,

представників заінтересованих осіб - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Сміла цивільну справу за заявою ОСОБА_4 , заінтересовані особи: Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради, ОСОБА_5 , Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, про встановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні,

установив:

ОСОБА_4 звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про встановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні.

В обґрунтування заяви зазначив, що він 08 жовтня 2011 року зареєстрував шлюб з ОСОБА_5 .

Заявник стверджує, що з моменту реєстрації шлюбу він фактично здійснює утримання та виховання неповнолітньої дитини своєї дружини від першого шлюбу - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Колишній чоловік дружини не бере жодної участі у вихованні дитини, не спілкується із сином, не цікавиться його навчанням, а з 2013 року не здійснює сплату аліментів, стягнутих за рішенням суду, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 208395,78 грн.

У шлюбі з ОСОБА_5 у них народилось ще двоє дітей.

ОСОБА_4 зазначає, що ОСОБА_6 проживає разом з ним, його дружиною та їхніми спілими дітьми. Всі права і обов`язки як батька щодо ОСОБА_6 , фактично виконує він. А тому просить суд встановити факт перебування ОСОБА_6 на його утриманні та вихованні.

Встановлення факту необхідне заявнику для отримання статусу багатодітної сім`ї. Оскільки ОСОБА_4 не є біологічним батьком ОСОБА_6 він позбавлений можливості оформити статус багатодітного батька та отримати відповідне посвідчення. Отримання цього статусу надасть заявнику отримати ряд соціальних пільг, які надаються багатодітним сім`ям.

Ухвалою від 27 лютого 2023 року суд постанови розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

Ухвалою від 08 червня 2023 року суд замінив заінтересовану особу - Смілянську міську раду на Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради та залучив до участі у справі як заінтересовану особу Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Представник заявника адвокат Савоста С.В. в судовому засіданні підтримав заяву ОСОБА_4 та просив її задовольнити. Зазначив, що біологічний батька ОСОБА_6 не займається виховання сина та понад 10 років не сплачує аліменти на його утримання. Хоча ОСОБА_4 є вітчимом ОСОБА_6 , однак він повністю виконує притаманні батьку обов`язки щодо виховання та утримання дитини. Враховуючи, що у шлюбі з ОСОБА_5 у заявника народилось ще двоє дітей, він бажає отримати пільги, які надаються державою багатодітним сім`ям. Наразі йому відмовлено у отриманні посвідчення багатодітного батька, оскільки ОСОБА_6 не є рідним сином ОСОБА_4 . А тому встановити іншим чином, окрім рішення суду, цей факт не можливо.

Заінтересована особа - ОСОБА_5 в судовому засіданні, що відбулось 10 травня 2023 року, заяву ОСОБА_4 підтримала повністю та пояснила, що заявник утримує її сина від першого шлюбу ОСОБА_6 з двох років. ОСОБА_4 мав намір усиновити дитину, однак усиновлення наразі не можливе, оскільки біологічний батько дитини проти. В подальшому ОСОБА_5 в судові засідання не з`являлась, подала заяву, в якій просила розгляд справи здійснити за її відсутності.

Представник Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради Лісанов В.М. не заперечував проти задоволення заяви ОСОБА_4 та пояснив, що факт перебування ОСОБА_6 на утриманні та вихованні ОСОБА_4 можливо довести лише в судовому порядку. Для отримання ОСОБА_4 та його сім`єю пільг, гарантованих державою для багатодітних сімей, достатньо встановлення факту перебування ОСОБА_6 на вихованні заявника.

Представник Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Компанієць О.В. просив відмовити у задоволенні заяви та пояснив, що встановлення факту необхідне заявнику для ухилення від мобілізації. В ході розгляду справи ОСОБА_4 не було доведено, що саме він утримує ОСОБА_6 . Можливо дитина перебуває на утриманні держави в разі, якщо батько ухиляється від виконання покладених на нього обов`язків. Офіційно дитину ніхто не передавав на утримання заявника, а тому відсутні підстави для задоволення заяви. Просив врахувати, що для отримання пільг і відповідного статусу багатодітної родини може звернутись безпосередньо дружина заявника, яка є матір`ю трьох дітей.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Як вбачається зі свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 перебувають у шлюбі, який зареєстровано 08 жовтня 2011 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Смілі Смілянського міськрайонного управління юстиції у Черкаській області, про що зроблено відповідний актовий запис №322.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_5 є матір`ю ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батьком дитини зазначений ОСОБА_7 .

Шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 було розірвано 22 липня 2008 року, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 .

Згідно з довідкою відділу державної реєстрації виконавчого комітету Смілянської міської ради від 16 січня 2021 року місце проживання ОСОБА_6 з 01.08.2014 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказана квартири зареєстрована на праві власності за ОСОБА_5 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 29.07.2014.

З акту про проживання осіб від 28 червня 2022 року вбачається, що у цій квартирі, окрім ОСОБА_6 , зареєстровані та проживають ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 . Крім того, у вказаній квартирі проживає без реєстрації ОСОБА_4 .

Згідно з довідкою Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 від 04.11.2022 та характеристикою від 03.11.2022 ОСОБА_10 навчається у вказаному навчальному закладі. Дитина завжди охайна, доглянута. Мати дитини спілкується з педагогами, які навчають сина, цікавиться шкільним життям дитини. Батько ОСОБА_11 контакту із школою не підтримує, із вчителями не спілкується. Вітчим ОСОБА_12 , брав участь у позакласних виховних заходах, ремонтних роботах у класі, здавав кошти у благодійний фонд класу та школи.

Відповідно до свідоцтв про народження серій НОМЕР_4 та НОМЕР_5 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є батьками ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно ст. 4 ЦПК кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.(ч.1 ст. 81 ЦПК України).

Статтею 293 ЦПК України передбачено, що суд, серед інших, розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У ч. 1 ст.315 цього Кодексу наведено перелік фактів, справи про встановлення яких розглядаються судом.

Хоча за змістом частини другої цієї статті зазначений перелік не є вичерпним, проте у судовому порядку можуть бути встановлені тільки ті факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб (якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення).

Заявник стверджує, що наразі він бажає отримати оформити статус багатодітної сім`ї, отримати відповідне посвідчення та скористатись пільгами, що гарантовані державою багатодітним сім`ям, що стало підставою для звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

За приписом пункту 6 частини 1 статті 92 Конституції України основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення визначаються виключно законами України.

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 № 2402-III багатодітна сім`я - сім`я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім`ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Відповідно до частини 7 статті 13 наведеного Закону батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення.

Постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї" від 02.03.2010 №209 затверджено Порядок виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї, який визначає механізм виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї багатодітної сім`ї.

Так, відповідно до пункту 2 Порядку №209 посвідчення є документами, що підтверджують статус багатодітної сім`ї і дітей з такої сім`ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства" та іншими актами законодавства.

Пунктом 3.1 наведеного Порядку №209 встановлено порядок оформлення вказаного посвідчення та визначено перелік необхідних для цього документів, в тому числі, у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв`язку з усиновленням).

В ході розгляду справи з досліджених судом доказів було встановлено, що ОСОБА_4 є вітчимом ОСОБА_6 , оскільки перебуває з його матір`ю в зареєстрованому шлюбі. Перевало ОСОБА_13 проживає разом з матір`ю, вітчимом та двома братами. Матеріали справи свідчать про те, що ОСОБА_14 бере участь у житті сина дружини - ОСОБА_11 , відвідує школу, де він навчається, та цікавиться його навчанням. Фактично заявник займається вихованням пасинка з моменту реєстрації шлюбу з ОСОБА_5 .

З повідомлення Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради від 28.07.2022 вбачається, що ОСОБА_4 звертався до цього Управління із заявою про отримання посвідчення батьків багатодітної сім`ї, однак йому повідомили про неможливість видачі вказаного свідоцтва без надання документів, що підтверджують факт виховання ОСОБА_11 .

З наведеного вбачається, що факт перебування на його вихованні дитини дружини від попереднього шлюбу, є юридично значимим, оскільки від його встановлення залежить виникнення особистих прав заявника та можливість безперешкодної реалізації його особистих прав по отриманню посвідчення батьків багатодітної сім`ї, а також впливає на захисту прав та інтересів його сім`ї, що передбачає можливість отримання передбачних законодаством пільг.

Тому, відповідно до встановлених обставин, суд приходить до висновку, що є достатньо підстав для встановлення факту того, що ОСОБА_10 перебуває на вихованні ОСОБА_4 .

Разом з тим, суд звертає увагу, що для реалізації зазначених заявником цілей достатньо встановлення факту перебування на його вихованні дитини дружини від попереднього шлюбу.

В ході розгляду справи представник заявника не зміг пояснити необхідність встановлення факту перебування ОСОБА_6 не тільки на його вихованні, а й на його утриманні.

Заявником не надано жодного доказу на підтвердження тієї обставини, що відсутність судового рішення про встановлення факту перебування на його утриманні дитини дружини від попереднього шлюбу унеможливить вирішення питання оформлення ним посвідчення багатодітних батьків та отримання відповідних пільг.

Заявником також не надано відповідної відмови компетентних органів у вирішенні вищевказаних питань за відсутності судового рішення про встановлення факту перебування на його утримання дитини дружини від попереднього шлюбу.

Таким чином, заявник не довів, що встановлення факту перебування на його утримання дитини дружини від попереднього шлюбу має значення для охорони його прав, свобод та інтересів або створення умов здійснення ним немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Крім того, суд зазначає, що правовідносини щодо утримання дітей, є предметом регулювання Сімейного кодексу України.

Статтею ст.51 Конституції України гарантовано, а ст. 180 СК України передбачено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Тобто, Закон покладає на батьків обов`язок щодо надання утримання своїм неповнолітнім дітям, тобто дітям, які не досягли 18 років. Обов`язок батьків утримувати своїх дітей виникає з моменту їх народження та зберігається до досягнення дітьми повноліття.

Обов`язок утримувати дитину є рівною мірою обов`язком як матері, так і батька, причому, обов`язком особистим, індивідуальним, а не солідарним. Батьки зобов`язані утримувати свою дитину незалежно від того, одружені вони чи ні, або чи розірвано їх шлюб.

Обов`язок по утриманню зберігається також і у випадку позбавлення батьківських прав батьків (ч. 2 ст. 166 СК).

У випадку невиконання батьками обов`язку утримувати неповнолітню дитину добровільно, аліменти можуть стягуватися за рішенням суду. При злісному ухиленні батьків від сплати аліментів вони підлягають притягненню до кримінальної відповідальності, відповідно до ст.164 КК України.

Визнання батьків або одного із них недієздатними не припиняє їх обов`язку утримувати свою неповнолітню дитину. Водночас, смерть матері або батька чи оголошення їх померлими припиняє їх обов`язок по утриманню дитини. До спадкоємців померлих батьків обов`язок по утриманню дитини не переходить.

Отже, аналізуючи викладене, суд доходить висновку, що у батьків дитини зберігається обов`язок утримання своєї дитини з моменту її народження до досягнення нею повноліття, при чому такий обов`язок не залежить від наявності зареєстрованого шлюбу між батьками, факту позбавлення батьківських прав, визнання батьків недієздатними, тощо, а припиняється лише фактом смерті батьків.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 є вітчимом ОСОБА_6 .

Вітчим має особливий правовий статус, що істотно відрізняється від статусу батька, усиновлювача, опікуна та піклувальника, характеризується мінімально необхідним набором прав та обов`язків щодо пасинка, падчерки.

Так, відповідно до ст. 268 СК України мачуха, вітчим зобов`язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

Матеріали справи свідчать про те, що пасинок заявника має рідного батька - ОСОБА_7 .

На підтвердження факту перебування ОСОБА_6 на його утриманні ОСОБА_4 надано розрахунок державного виконавця заборгованості зі сплати аліментів, відповідно до якого заборгованість ОСОБА_7 зі сплати аліментів на утримання сина ОСОБА_6 становить 208395,78 грн. Однак, той факт, що ОСОБА_7 не сплачує аліменти на утримання сина, не свідчить про відсутність обов`язку такого утримання та не виключає стягнення з нього аліментів в майбутньому в процесі здійснення державним виконавцем виконавчих дій.

Матеріали справи також не містять жодних даних щодо місця роботи або ж роду занять заявника та щодо розміру отриманих ним доходів, що не дозволяє суду встановити, чи дійсно заявник мав фактичну можливість надавати матеріальну допомогу пасинку, тобто утримувати його.

Наданий до суду акт проживання осіб підтверджує лише факт спільного проживання заявника з дружиною та дітьми, проте такий акт не свідчить про утримання заявником ОСОБА_6 .

Суд також критично оцінює наявні у матеріалах справи письмові заяву ОСОБА_6 та ОСОБА_5 про те, що утримання ОСОБА_6 займається ОСОБА_4 , оскільки ОСОБА_5 є дружиною заявника, безпосередньо зацікавленою у задоволенні вимог свого чоловіка, що обґрунтовано ставить під сумнів об`єктивність змісту зазначеної заяви, а ОСОБА_6 є неповнолітнім, який не був безпосередньо допитаний судом, а отже такі заяви не можуть бути визнані судом допустимими та достовірними доказами у розумінні статей 78,79 ЦПК України.

Суду також не надано жодної довідки про доходи дружини заявника, на яку також покладено обов`язок по утриманню дитини на рівні з батьком, відповідно, не можливо встановити, що утриманням ОСОБА_6 займається лише ОСОБА_15 .

Враховуючи наведене, суд вважає, що відсутні підстави для задоволення заяви ОСОБА_16 в частині встановлення факту того, що на його утриманні перебуває син дружини від попереднього шлюбу.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі наведеного, керуючись ст. 10, 11, 60, 213-215, 259 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву задовольнити частково.

Встановити факт перебування на вихованні ОСОБА_4 неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з жовтня 2011 року.

У решті заяви - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного тексту.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 15.09.2023.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 ;

заінтересовані особи:

Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради, адреса: 20701, Черкаська область, Черкаський район, м. Сміла, вул. Кармелюка, буд.82, код в ЄДРПОУ 38627941;

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ;

Черкаський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, адреса: 18008, м. Черкаси, вул. Хоменка, 19, код в ЄДРПОУ 07735288.

Суддя І.Я. Биченко

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113517140
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні

Судовий реєстр по справі —703/846/23

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні