Постанова
від 05.12.2023 по справі 703/846/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1959/23Головуючий по 1 інстанціїСправа №703/846/23 Категорія: 331060000 Биченка І.Я. Доповідач в апеляційній інстанції Фетісова Т. Л.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів цивільної палати:

суддя-доповідачФетісова Т.Л. судді секретар Новіков О.М., Сіренко Ю.В. Широкова Г.К.

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Савости С.В. на рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023 (повний текст складено 15.09.2023, суддя в суді першої інстанції Биченко І.Я.) у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5, про встановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні,

в с т а н о в и в :

у лютому 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Савоста С.В. звернувся до суду із заявою про встановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні, мотивуючи тим, що ОСОБА_1 08.10.2011 зареєстрував шлюб з ОСОБА_2 . З моменту реєстрації шлюбу він фактично здійснює утримання та виховання неповнолітньої дитини своєї дружини від першого шлюбу - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Колишній чоловік дружини не бере жодної участі у вихованні дитини, не спілкується із сином, не цікавиться його навчанням, а з 2013 року не здійснює сплату стягнутих судом аліментів, у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 208395,78 грн.

У шлюбі з ОСОБА_2 у них народилось двоє спільних дітей. Зазначає, що син дружини від першого шлюбу проживає разом з ним, його дружиною та їхніми спільними дітьми. Всі права і обов`язки батька щодо нього фактично виконує заявник.

За наведених підстав просив суд встановити факти утримання та виховання ним неповнолітньої дитини ОСОБА_3 . Вказує, що становлення цих фактів необхідне для отримання статусу багатодітної сім`ї.

Рішенням Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023 вимоги заяви у справі задоволено частково та встановлено факт перебування на вихованні заявника ОСОБА_1 неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з жовтня 2011 року.

У задоволенні решти вимог - відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні вимог про встановлення факту утримання заявником неповнолітньої дитини, суд виходив з того, що заявник не довів, що встановлення такого факту має значення для охорони його прав, свобод та інтересів або створення умов здійснення ним немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні вимог про встановлення факту утримання заявником неповнолітньої дитини, представник ОСОБА_1 адвокат Савоста С.В. 31.10.2023 подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального права та неповне з`ясування фактичних обставин, просить рішення суду першої інстанції скасувати в частині відхилених вимог та новим рішенням їх задовольнити,

Зазначає, що процеси виховання та утримання є тісно пов`язаними між собою. Вважає, що заявник не може виховувати неповнолітнього сина дружини, але при цьому не утримуваним його, адже рідний батько не спілкується з сином, має заборгованість по сплаті аліментів, які не сплачує понад 10 років.

Відзиву на апеляційну скаргу до суду не надходило.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Ураховуючи доводи апеляційної скарги, предметом апеляційного перегляду є рішення суду в частині вирішення вимог про встановлення факту утримання заявником неповнолітньої дитини.

Відповідно до положень ч.ч.1, 2, 5 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши та обговоривши наявні докази по справі, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах вимог та доводів апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

При розгляді справи встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у шлюбі, який зареєстровано 08.10.2011 відділом ДРАЦС по м. Сміла Смілянського МРУЮ у Черкаській області, про що зроблено відповідний актовий запис №322.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком дитини зазначений ОСОБА_4 .

Шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 було розірвано 22.07.2008, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 .

Згідно з довідкою відділу державної реєстрації виконавчого комітету Смілянської міської ради від 16.01.2021 місце проживання ОСОБА_3 з 01.08.2014 зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Указана квартира зареєстрована на праві власності за ОСОБА_2 , що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 29.07.2014.

З акту про проживання осіб від 28.06.2022 вбачається, що у вказаній квартирі крім ОСОБА_3 зареєстровані та проживають ОСОБА_2 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 . Також у даній квартирі проживає без реєстрації ОСОБА_1 .

Згідно з довідкою Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 від 04.11.2022 та характеристикою від 03.11.2022 ОСОБА_3 навчається у вказаному навчальному закладі. Дитина завжди охайна, доглянута. Мати дитини спілкується з педагогами, які навчають сина, цікавиться шкільним життям дитини. Батько дитини контакту із школою не підтримує, із вчителями не спілкується. Вітчим дитини ОСОБА_1 брав участь у позакласних виховних заходах, ремонтних роботах у класі, здавав кошти у благодійний фонд класу та школи.

Відповідно до свідоцтв про народження серій НОМЕР_3 та НОМЕР_4 заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Зазначаючи про те, що дитини дружини від попереднього шлюбу ОСОБА_3 перебуває на утриманні та вихованні заявника у даній справі, ОСОБА_1 просить суд встановити зазначені юридичні факти.

Такими є фактичні обставини у справі. Правовідносини, наявні між сторонами на їх підставі, мають таке правове регулювання.

Статтею 293 ЦПК України передбачено, що суд, серед інших, розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У частині 1 статті 315 цього Кодексу наведено перелік фактів, справи про встановлення яких розглядаються судом. Хоча за змістом частини другої цієї статті зазначений перелік не є вичерпним, проте у судовому порядку можуть бути встановлені тільки ті факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб (якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення).

Заявник стверджує, що наразі він бажає отримати оформити статус багатодітної сім`ї, отримати відповідне посвідчення та скористатись пільгами, що гарантовані державою багатодітним сім`ям, що стало підставою для звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Правовідносини, що включають особисті немайнові та майнові відносини, які виникають між особами на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, опіки та піклування, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства, є сімейними.

При цьому, сімейні відносини, як вид суспільних відносин складаються з суб`єктів, об`єктів і змісту (прав та обов`язків). Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є юридичні факти, котрі поділяються на юридичні дії (спричинення яких залежить від волі людей і породжує певні правові наслідки) та юридичні події (юридичні факти, які настають незалежно від волі людини).

Основним нормативно-правовим актом, що регулює сімейні правовідносини є СК України.

Частиною 1 статті 121 СК України передбачено, що права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Сімейні права та обов`язки є такими, що тісно пов`язані з особою, а тому не можуть бути передані іншій особі (ч.1 ст. 14, ч.1 ст. 15 СК України).

Права та обов`язки батьків щодо виховання дитини передбачені ст.ст. 150-151 СК України.

Згідно зі ст. 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою цієї статті. При цьому, батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов`язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Також стаття 164 СК України регламентує підстави для позбавлення особи її батьківських прав.

З цього слідує, що підставою встановлення факту самостійного виховання та утримання неповнолітньої дитини особою, яка не має з нею кровного споріднення (як заявник у цій справі), є доведеність існування обставин, в силу яких обсяг прав матері або біологічного батька дитини обмежується або припиняється.

У даній справі заявник стверджує про те, що з моменту перебування у шлюбних стосунках з ОСОБА_2 її неповнолітній син від попереднього шлюбу ОСОБА_3 проживає разом з ними та знаходиться на його одноособовому утриманні. Зазначає, що рідний батько ОСОБА_3 не приймає участі в його утриманні та вихованні, а також не сплачує аліменти.

Однак за приписами ст. 141 СК України розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини. Батьківських прав рідни батько ОСОБА_3 не позбавлений та має обов`язки по його вихованню та утриманню, які зобов`язаний виконувати в силу вимог закону.

Фактичне не виконання батьком дитини зазначених обов`язків саме по собі не спричиняє їх перехід до іншої особи з якою така дитини проживає, як заявник у цій справі.

Саме тому суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку, з яким погоджується і апеляційний суд, про те, що за встановлених обставин не можна вважати, що заявник ОСОБА_1 є особою, яка самостійно утримує неповнолітнього сина дружини від першого шлюбу.

Положеннями ст. 268 СК України закріплений обов`язок вітчима утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів, сестер, або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.

Відносини, які виникають між дитиною та особами, у сім`ї яких вона виховувалась, є подібними до стосунків між рідними батьками та дітьми. Але наявність у дитини родичів за походженням при визначенні кола осіб, які мають обов`язки щодо її утримання, відповідно до законодавства підлягає врахуванню.

Тому обов`язок осіб, у сім`ї яких виховувалась дитина, щодо її утримання виникає за умови відсутності у неї батьків, баби, діда, повнолітніх братів і сестер.

Таким чином, у заявника ОСОБА_1 відсутній правовий обов`язок утримувати дитину дружини від шлюбу з іншим чоловіком і таке утримання ним здійснюється добровільно, отже відсутні підстави для встановлення судом юридичного факту перебування на утриманні заявника дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, суд першої інстанції обґрунтовано вказав, що заявник просить встановити відповідні юридичні факти для реалізації його особистих прав по отриманню посвідчення батьків багатодітної сім`ї та пов`язаних з цим пільг. Однак для цього достатньо встановити факт того, що неповнолітній ОСОБА_3 перебуває на вихованні заявника (п.3.1 Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї, затвердженого Постановою КМУ від 02.03.2010 №209), про що й вказав суд першої інстанції.

З повідомлення Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради від 28.07.2022 вбачається, що заявник ОСОБА_1 звертався до цього Управління із заявою про отримання посвідчення батьків багатодітної сім`ї, однак йому повідомили про неможливість видачі вказаного свідоцтва без надання документів, що підтверджують факт виховання ОСОБА_3 , що й встановлено судом у даній справі.

Тобто відповідне право заявника отримало належний захист.

Доводи апеляційної скарги суттєвими не являються і не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи.

Так міркування скаржника про те, що виховання та утримання дитини є тісно пов`язаними між собою процесами, враховуючи досягнення цілей даної заяви по реалізації права ОСОБА_1 на встановлення факту, що може слугувати підставою для отримання свідоцтва багатодітної сім`ї, не свідчить про помилковість висновків суду в цій справі.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Отже рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023 у даній справі належить залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст. ст. 367, 368, 374, 375, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в :

апеляційну скаргу - відхилити.

Рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11.09.2023 у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5, про встановлення факту перебування неповнолітньої дитини на утриманні та вихованні - залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає чинності з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення в порядку та за умов, визначених цивільним процесуальним законодавством.

Повну постанову складено 05.12.2023.

Суддя-доповідач

Судді

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115446609
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —703/846/23

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 05.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Биченко І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні