Ухвала
від 09.06.2023 по справі 192/720/23
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/720/23

Провадження № 2-о/192/31/23

Ухвала

09 червня 2023 року

Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Ковальчук Н.В.,

присяжних: Строгуш С.М., Філіпової Т.В.,

за участю секретаря судового засідання Фєтісової Ю.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради (як орган опіки та піклування) про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, у якій просить:

визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною;

призначити відповідно до подання органу опіки та піклування Святовасилівської сільської ради опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її рідного брата ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Незабудине Солонянського району Дніпропетровської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

У судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримав, просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Заслухавши учасників, перевіривши обґрунтованість клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи, суд дійшов висновку про його задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст. 39 ЦПК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може остання розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України передбачено право суду з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення експертизи, а згідно ст. 253 цього Кодексу провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки ЦПК України передбачає таке право суду, то з урахуванням обставин справи суд вважає за доцільне зупинити провадження на час проведення експертизи, оскільки без отримання висновків експерта неможливо вирішити питання про дієздатність особи.

На підставівикладеноготакеруючисьст.ст.104,105, п.5 ч.1 ст.252, 253, 260, 298 ЦПК України, суд

постановив:

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-медичної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (адреса: Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84).

На розгляд експертизи поставити запитання:

1. Чи страждає на психічний розлад ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та який психічний стан її здоров`я на даний період?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , з урахуванням стану її здоров`я фактично брати участь в судовому засіданні та особисто надавати пояснення по суті справі?

Для проведення експертизи надати експертові матеріали цивільної справи, копію ухвали суду та медичну амбулаторну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Експертизу провести у місячний строк з дня одержання ухвали суду.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвалу суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуюча суддя Н.В. Ковальчук

Присяжні: С.М. Строгуш С.М.,

Т.В. Філіпова

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111485078
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —192/720/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні