Рішення
від 25.01.2024 по справі 192/720/23
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/720/23

Провадження № 2-о/192/2/24

РІШЕННЯ

Іменем України

25 січня 2024 року

Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Ковальчук Н.В.,

присяжних: Строгуш С.М., Філіпової Т.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Фєтісової Ю.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_2 адвоката Усенко І.А.,

представника орган опіки та піклування Сафонова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт Солоному Солонянського району Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради (як орган опіки та піклування), про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною заявою, просить:

визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною;

призначити відповідно до подання органу опіки та піклування Святовасилівської сільської ради опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її рідного брата ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Незабудине Солонянського району Дніпропетровської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявник посилається на те, що має рідну сестру ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Сестра перебуває на диспансерному обліку у лікаря психіатра з діагнозом: «Олігофренія». У зв`язку із психіатричним захворюванням вона є інвалідом другої групи по психіатричному захворюванню, потребує стороннього догляду, допомоги та нагляду. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 не здатна розуміти значення своїх дій та керувати ними, а тому може бути визнана судом недієздатною. У разі визнання особи недієздатної у відповідності до ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над такою фізичною особою.

Заявник вважає, що може бути опікуном ОСОБА_2 , оскільки є її рідним братом, спільно з нею проживає, доглядає, позитивно характеризуюся за місцем свого проживання, не має медичних протипоказань бути її опікуном.

У судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримав з викладених у ній підстав.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не змогла надати пояснення.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_2 адвокат Усенко І.А. заяву підтримала, пояснила, що ОСОБА_2 проживає з братом, мати померла, батько, якому 72 роки, через стан здоров`я та похилий вік не може здійснювати догляд за донькою, догляд за нею здійснює заявник.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Виконавчого комітету Святовасилівської селищної ради також проти задоволення заяви не заперечував.

Заслухавши учасників справи, дослідивши наявні у справі докази, суд встановив такі обставини та дійшов таких висновків.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідними братом та сестрою, батьками яких є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвами про народження серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 (а.с. 10, 11).

Мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 ), (а.с. 21).

За інформацією КНП «Солонянська багатопрофільна лікарня» Солонянської селищної ради, наданою 13.04.2023, ОСОБА_2 перебуває на диспансерному обліку у психіатричному кабінеті з 1993 року, діагноз: Олігофренія (а.с. 12).

Згідно з довідкою Сер. МСЕ-ДНА-01 № 386196 від 04.12.2003, виданої ОСОБА_2 , їй встановлена ІІ група інвалідності з 01.11.2003 (а.с. 13).

Відповідно до висновку судового-психіатричного експерта № 317 ОСОБА_2 виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості з порушенням емоцій і поведінки, за своїм психічним станом в теперішній час іспитована не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (дата проведення експертизи: 18.09.2023, місце проведення експертизи: Дніпровська філія судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84), (а.с.53 55).

Згідно з актом обстеження матеріально-побутових умов сім`ї ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , склад сім`ї: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , - дружина, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , - батько, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - сестра, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , - син, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , - син (а.с. 17).

За місцем проживання ОСОБА_1 характеризується позитивно, згідно з характеристикою є фізичною особою підприємцем, займається товарним виробництвом вирощування зернових та олійних культур, чуйний, відвертий, доброзичливий, як і вся його родина, є гарним чоловіком для своєї дружини, зразковим батьком для двох синів, шанобливо ставиться до батька, а також опікується своєю сестрою, яка постійно потребує стороннього догляду. У сім`ї панує гармонійне відношення до кожного члена родини, створені ідеальні побутові умови для проживання родини. ОСОБА_1 є членом громадського формування по охороні правопорядку на території Наталівського старостинського округу. Бере активну участь у громадському житті села Незабудине, постійно надає як фінансову, так і фізичну (транспортні послуги) допомогу для благоустрою населених пунктів старостинського округу, надає посильну фінансову допомогу для воїнів ЗСУ для придбання тепловізорів, прицілів, генераторів, бронежилетів та іншого інвентарю, які закуповуються через волонтерські організації. Ні ОСОБА_1 , ні члени його родини не притягувалися до адміністративної або кримінальної відповідальності. За час проживання ОСОБА_1 на території Наталівського старостинського округу № 2 Святовасилівської ОТГ ніяких скарг або компрометуючих відомостей на нього чи на його сім`ю не надходило (а.с. 16).

Згідно з висновком ЛКК № 64 від 13.04.2023 ОСОБА_1 може бути опікуном сестри ОСОБА_2 (а.с. 18), на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті та у реєстрі наркологічних хворих КНП «Солонянська багатопрофільна лікарня» не перебуває та за медичною допомогою протягом останніх трьох не звертався (а.с. 14 - 15).

Згідно з поданням органу опіки та піклування Виконавчого комітету Святовасилівської сільської ради ОСОБА_1 доцільно призначити опікуном над ОСОБА_2 (а.с. 36).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

За правилами, передбаченими ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За таких обставин, у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості з порушенням емоцій і поведінки, за своїм психічним станом в теперішній час іспитована не може розуміти значення своїх дій та керувати ними суд вважає необхідним визнати її недієздатною.

З огляду на викладене, враховуючи, що ОСОБА_2 через стан свого здоров`я не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд доходить висновку про наявність визначених законом підстав для встановлення опіки над нею та призначення заявника ОСОБА_6 її опікуном.

Згідно з ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Беручи до уваги обставини, які були встановлені судом, суд вважає, що дію рішення потрібно визначити на строком на два роки, тобто до 25 січня 2026 року включно.

На підставі викладеного, керуючись ст. 39, ст. 41, ст. 58, ст. 60 ЦК України, ст.ст.12, 81, 247, 259, 263 - 265, 295 - 300 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради (як орган опіки та піклування), про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_9 у селі Незабудиному Солонянського району Дніпропетровської області та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_9 у селі Незабудиному Солонянського району Дніпропетровської області та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опіку.

Призначити опікуном недієздатної ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_9 у селі Незабудиному Солонянського району Дніпропетровської області та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , її брата ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Незабудиному Солонянського району Дніпропетровської області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатною до 25 січня 2026 року включно.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів після проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складене 01 лютого 2024 року.

Інформація про учасників справи:

заявник:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Святовасилівської сільської ради, місцезнаходження: 52433, Дніпропетровська обл., Дніпровський р-н, сел. Святовасилівка, вул. Центральна, 2; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 40207068.

Головуюча суддя Н.В. Ковальчук

Присяжні: С.М. Строгуш

Т.В. Філіпова

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено05.02.2024
Номер документу116724956
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —192/720/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні