Ухвала
від 13.06.2023 по справі 145/950/23
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 145/950/23

Провадження №1-кс/145/215/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" червня 2023 р. смт. Тиврів

Слідчий суддя Тиврівського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчої слідчоговідділення відділенняполіції №2Вінницького РУПГУНП уВінницькій областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тиврівського відділу Вінницької окружної прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідування за №12023020080000121 від 09.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчого відділення відділення поліції № 2 вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_5 звернулась до суду з клопотанням, в якому вказує, що 09.06.2023, близько 19:00 год., на автодорозі Т0216 при в`їзді в м. Гнівань зі сторони смт. Сутиски Вінницького району Вінницької області, водій ОСОБА_6 , керуючи автомобілем "ВАЗ 2106" д.н.з. НОМЕР_1 , не надавши перевагу у русі під час здійснення маневру повороту ліворуч, що неподалік АЗС по вул. Побузькій, допустив зіткнення із автомобілем "VOLKSWAGEN GOLF" д.н.з. НОМЕР_2 під керуванням водія ОСОБА_7 , який рухався у зустрічному напрямку. Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди, водій «ВАЗ 2106» ОСОБА_6 , водій «Volkswagen Golf» ОСОБА_7 та його пасажирка ОСОБА_8 отримали тілесні ушкодження, з якими госпіталізовані до КНП "Вінницька МКЛ ШМД".

Відомості про даний факт, 09.06.2023, відповідно до вимог ст. 214 КПК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12023020080000121, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Під час огляду місця події від 09.06.2023 року транспортний засіб марки "ВАЗ 2106" д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_9 , жителю АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 та перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , разом зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 було вилучено та поміщено на спеціальний майданчик для зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів сектору поліцейської діяльності №1 відділення поліції №2 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області, що розташований в смт. Тиврів вул. Шевченка, 2. Даний транспортний засіб та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 визнано та приєднано до даного кримінального провадження в якості речового доказу. Вилучений транспортний засіб містить на собі сліди дорожньо-транспортної пригоди і являється джерелом доказів при дослідженні яких необхідно буде встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження, щодо розвитку дорожньо-транспортної пригоди, а також в подальшому виникне необхідність у проведенні ряду експертиз а саме: авто-технічної, транспортно-трасологічної, технічного стану транспортного засобу.

Просить накласти арешт на тимчасово вилучене майно, з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження, настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, на вилучений 09.06.2023 речовий доказ, а саме:

- автомобіль марки "ВАЗ 2106" д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_9 , жителю АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 та перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , разом зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

В судове засідання слідчий не з`явилася, про місце та час розгляду клопотання повідомлена належним чином, згідно заяви просить справу розглянути у її відсутності, клопотання підтримує, просить його задоволити з викладених у ньому підстав.

Особи, яким може належати вилучене майно в судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлені в установленому законом порядку, а відтак клопотання розглядається у відповідності до ч.1 ст.170 КПК України.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчий слідчоговідділення відділенняполіції №2вінницького РУПГУНП уВінницькій областістарший лейтенантполіції ОСОБА_5 звернулася до суду з клопотанням про накладення арешту на тимчасово вилучене майно в строки, визначені ч. 5 ст. 171 КПК України.

З огляду на положення ст. 167, ч.2 ст. 168 КПК України вказане майно є тимчасово вилученим майном та на нього може бути накладений арешт в порядку та на умовах, передбачених ст.ст. 170-173 КПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з п.1 ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Відповідно дост.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.1ст.173 КПК Українислідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу.

Зважаючи на вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність накладення арешту на майно, зазначене в клопотанні, оскільки воно має значення речового доказу, може бути використано як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, є необхідним для проведення судових експертиз, незастосування заходів забезпечення кримінального провадження може призвести до знищення або пошкодження майна, що може перешкоджати кримінальному провадженню, а тому є необхідність в забезпеченні схоронності даного майна, тобто наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 КПК України, доведена.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.107, 131,132,170,171,172, 173,309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на тимчасово вилучене майно, з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження, настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, на вилучений 09.06.2023 речовий доказ, а саме:

- автомобіль марки "ВАЗ 2106" д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ОСОБА_9 , жителю АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 та перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_2 , разом зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 .

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали направити заінтересованим особам, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, роз`яснивши їм право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду, однак оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_10

СудТиврівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111486119
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —145/950/23

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 13.06.2023

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні