Ухвала
від 08.06.2023 по справі 308/5966/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/5966/23

1-кс/308/2356/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання прокурора відділу Закарпатської обласної прокуратури ОСОБА_3 , у рамках кримінального провадження №72023070000000013, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.03.2023 року, про накладення арешту на майно, -

В С Т А Н О В И В :

З внесеного прокурором клопотання та доданих матеріалів вбачається, що відділом детективів Територіального управління БЕБ у Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №72023070000000013 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

Підставою для реєстрації кримінального провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань стало повідомлення президента Американської Торгівельної Палати в Україні.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 204 КК України.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, згідно повідомлення президента Американської Торгівельної Палати в Україні на території Закарпатської області здійснюється незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів.

В рамках кримінального провадження, в порядку ст. 40, 41 КПК України направлено доручення до Західного регіонального управління НОМЕР_1 прикордонного загону з оперативно-розшукової роботи з метою встановлення причетних осіб, що здійснюють незаконне придбання з метою збуту, транспортування з метою збуту та місць зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів.

В ході проведення комплексу оперативно-перевірочних заходів отримано дані щодо осіб, які можуть бути причетні до незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збуту чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів на території Закарпатської області.

Проведеними заходами встановлено що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , налагодив незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів) без марок акцизного податку України на території Закарпатської області та Угорщини, які він незаконно переміщує за допомогою літальних апаратів.

ОСОБА_4 , здійснює зберігання та реалізацію незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів), за місцем фактичного проживання, за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, право власності за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_5 , РНОКПП НОМЕР_2 .

З метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, на виконання ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, 02.06.2023 співробітниками ТУ БЕБ у Закарпатській області проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено:

- тютюнові вироби без марок акцизного податку України марки «Compliment Blue Demi Slim» - 30 пачок;

- блок живлення S-600-15 - 1 шт.;

- блок живлення MN-500-24V-20.83A - 1 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та ще одним приєднаним допоміжним блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-500-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-48603 - разом 3 шт.;

- блок живлення S-500-24 - 1 шт.; блок живлення S-360-24 - 1 шт.;

- зарядні акумулятори виготовлені саморобним способом, обмотані скотчем, які не мають розпізнавальних знаків (два синіх, два сірих, один білого кольору) - разом 5 шт.

Вказані вилучені тютюнові вироби та речі можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, являються предметами кримінального правопорушення, а тому у відповідності до ст. 98 КПК України, мають значення у кримінальному провадженні як речові докази.

Враховуючи, що вилучені у ході огляду незаконно виготовлені тютюнові вироби без марок акцизного податку України, зарядні пристрої, що використовуються на безпілотних літальних апаратах, інші речі та документи, мають доказове значення по даному кримінальному провадженню і може бути використані як доказ, а також те, що є достатні підстави вважати, що у разі не накладення арешту, на вищевказані речі та документи, такі можуть бути приховані або пошкодження, що може перешкодити встановленню істини у кримінальному провадженні, прокурор з метою забезпечення збереження речових доказів, просить накласти арешт на вищеперераховані речі та предмети.

У судове засідання прокурор подав письмову заяву про розгляд клопотання без його участі.

ОСОБА_4 та його адвокат ОСОБА_6 подали до суду спільну заяву про розгляд внесеного прокурором клопотання у їх відсутності. Залишили розгляд даного клопотання на розсуд суду.

Відповідно до ч.1 ст.172 КПК України неявка вказаних осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Зважаючи на неявку в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, фіксування за допомогою технічних засобів, відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, не здійснювалося.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно п.7 ч.2 ст.131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

В частині 1 статті 170 КПК України визначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 цієї ж статті арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За змістом ч.3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу. Згідно ч.1 ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.10 ст.170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу (ч. 1 ст. 173 КПК України).

З матеріалів клопотання слідує, що відділом детективів Територіального управління БЕБ у Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №72023070000000013 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

З матеріалів клопотання встановлено, що ОСОБА_4 , налагодив незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів) без марок акцизного податку України на території Закарпатської області та Угорщини, які він незаконно переміщує за допомогою літальних апаратів.

Встановлено, що в рамках даного кримінального провадження, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, на виконання ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, 02.06.2023 співробітниками ТУ БЕБ у Закарпатській області проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено:

- тютюнові вироби без марок акцизного податку України марки «Compliment Blue Demi Slim» - 30 пачок;

- блок живлення S-600-15 - 1 шт.;

- блок живлення MN-500-24V-20.83A - 1 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та ще одним приєднаним допоміжним блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-500-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-48603 - разом 3 шт.;

- блок живлення S-500-24 - 1 шт.; блок живлення S-360-24 - 1 шт.;

- зарядні акумулятори виготовлені саморобним способом, обмотані скотчем, які не мають розпізнавальних знаків (два синіх, два сірих, один білого кольору) - разом 5 шт.

Прокурором доведено, що вилучені речі та предмети мають значення речових доказів у кримінальному проваджені №72023070000000013 та відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, оскільки могли зберегти на собі сліди кримінального правопорушення, можуть містити інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На виконання вимог ч.1 ст.173 КПК України прокурор довів слідчому судді необхідність такого арешту майна з метою збереження речових доказів, а також наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.170 КПК України.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя враховує можливість використання вказаних у клопотанні речей, як доказів у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту вищезазначеного майна, а тому клопотання слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора - задоволити.

Накласти арешт у рамках кримінального провадження №72023070000000013 на тимчасово вилучене майно, в ході проведення обшуку від 02.06.2023 року, за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема на:

- тютюнові вироби без марок акцизного податку України марки «Compliment Blue Demi Slim» - 30 пачок;

- блок живлення S-600-15 - 1 шт.;

- блок живлення MN-500-24V-20.83A - 1 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та ще одним приєднаним допоміжним блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-500-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-4860S - разом 3 шт.;

- блок живлення модель: S-480-24 з допоміжним блоком ISDN Q8 Smart Cmarger та блоком РС-48603 - разом 3 шт.;

- блок живлення S-500-24 - 1 шт.; блок живлення S-360-24 - 1 шт.;

- зарядні акумулятори виготовлені саморобним способом, обмотані скотчем, які не мають розпізнавальних знаків (два синіх, два сірих, один білого кольору) - разом 5 шт.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111491694
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —308/5966/23

Ухвала від 16.08.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 16.08.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні