Ухвала
від 17.07.2023 по справі 308/5966/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/5966/23

1-кс/308/2987/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 липня 2023 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород клопотання детектива підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, у рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за №72023070000000013 від 09.03.2023 року, про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

13.07.2023 року, детектив підрозділу детективів ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду з клопотанням, у рамках кримінального провадження №72023070000000013, про надання тимчасового доступу до особистого листування особи та інших записів особистого характеру.

Клопотання мотивовано тим, що підрозділом детективів ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №72023070000000013 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

Підставою для реєстрації кримінального провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань стало повідомлення президента ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 204 КК України.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, згідно повідомлення президента ІНФОРМАЦІЯ_4 здійснюється незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів.

В рамках кримінального провадження, в порядку ст. 40, 41 КПК України направлено доручення до ІНФОРМАЦІЯ_5 з оперативно-розшукової роботи з метою встановлення причетних осіб, що здійснюють незаконне придбання з метою збуту, транспортування з метою збуту та місць зберігання незаконно виготовлених підакцизних товарів.

В ході проведення комплексу оперативно-перевірочних заходів отримано дані щодо осіб, які можуть бути причетні до незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збуту чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів на території Закарпатської області.

Проведеними заходами встановлено що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , налагодив незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (тютюнових виробів) без марок акцизного податку України на території Закарпатської області та Угорщини, які він незаконно переміщує за допомогою літальних апаратів.

В подальшому, відповідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, врятування майна, встановлення фактичних даних, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, у період з 04 год. 40 хв. по 07 год. 05 хв. 02.06.2023 проведено огляд місця події, а саме кар`єру на околиці с. Мужієво, Берегівського р-ну (навпроти НОМЕР_1 прикордонного знаку ВПС Вилок на відстані 8000 м до державного кордону України), за географічними координатними 48.1849063, 22.7305875, в ході якого виявлено та вилучено:

- 21 пакунок по 16 блоків у кожному пакунку тютюнових виробів без марок акцизного податку України марки «Compliment Blue Demi Slim» - всього разом 3 360 пачок;

- безпілотний літальний апарат білого кольору, без будь-яких ідентифікуючих позначень та серійних номерів, маючий на верхній частині герб України та оснащений навігаційною системою а також зарядним пристроєм у носовій частині - 1 шт.;

- безпілотний літальний апарат білого кольору, без будь-яких ідентифікуючих позначень та серійних номерів, оснащений навігаційною системою а також зарядним пристроєм у носовій частині та маючий напис на крилах: MFE-UAV - 1 шт.;

- безпілотний літальний апарат білого кольору, без будь-яких ідентифікуючих позначень та серійних номерів, оснащений навігаційною системою а також зарядним пристроєм у носовій частині та маючий напис на крилах: MFE-UAV - 1 шт.;

- безпілотний літальний апарат білого кольору, без будь-яких ідентифікуючих позначень та серійних номерів, оснащений навігаційною системою а також зарядним пристроєм у носовій частині та маючий напис на крилах: FIGHTER - 1 шт.;

- пульт для дистанційного керування FCC ID: XYFX9126DK, білого кольору - 1 шт.;

- пульт для дистанційного керування FCC ID: XYFX9126DK, білого кольору - 1 шт.;

- 22 зарядні батареї виготовлені саморобним способом, без будь-яких позначень та ідентифікаційних номерів;

- 19 лопастей до безпілотних літальних апаратів;

- ноутбук чорного кольору марки "DELL" s/n: Н45TR21 - 1 шт.;

- ноутбук чорного кольору марки "DELL" s/n: B610G12 - 1 шт.;

- тепловізор iRay, чорного кольору s/n: 2J12A-2LH1251 - 1 шт.;

- ящик чорного кольору з інструментами та металевими проводами - 1 шт.;

- мобільний телефон маорки SAMSUNG, s/n: НОМЕР_2 - 1 шт.,

- грошові кошти в українській гривні у сумі 1 627 грн.;

- посвідчення водія ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , серія НОМЕР_3 ;

- паспорт громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , № НОМЕР_4 ;

- банківська картка ІНФОРМАЦІЯ_8 НОМЕР_5 ;

- мобільний телефон ОСОБА_4 марки: Apple, iPhone 13 Pro.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 активно спілкувався та листувався за допомогою програми-месенджера «WhatsApp» та можливо спілкувався та листувалися із іншими невстановленими досудовим слідством особами, які є учасниками злочинної схеми щодо придбання з метою збуту, транспортування з цією метою незаконно виготовлених тютюнових виробів, у тому числі за допомогою програм-месенджерів «WhatsApp», «Viber», «Telegram» з приводу обставин вчинення кримінального правопорушення, а відтак на вказаному мобільному телефоні ОСОБА_4 міститься інформація, яка має доказове значення у даному кримінальному провадженні, у зв`язку із чим виникла необхідність оглянути вказану інформацію.

Враховуючи викладене та те, що відомості, які містяться в мобільному телефоні ОСОБА_4 , можуть бути використані як докази, з огляду на необхідність дотримання процедури отримання доказів, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих відомостей, у сторони обвинувачення виникла необхідність в отриманні дозволу суду на тимчасовий доступ до особистого листування та інших записів особистого характеру ОСОБА_4 , які містяться у пам`яті мобільного телефону марки: Apple, iPhone 13 Pro, що був виявлений та вилучений 02.06.2023 в ході проведення огляду місця події, а саме кар`єру на околиці с. Мужієво, Берегівського р-ну (навпроти НОМЕР_1 прикордонного знаку ВПС Вилок на відстані 8000 м до державного кордону України), за географічними координатними НОМЕР_6 , 22.7305875.

Слідчий в судове засіданні не з`явився, однак надіслав на адресу суду клопотання в якому підтримав подане ним клопотання, просить його задовольнити та розглянути справу у його відсутності.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно з ч. 1 ст.92КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Відповідно дост.159КПК України, тимчасовийдоступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовийдоступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовийдоступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовийдоступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

У клопотаннізазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3) речі і документи, тимчасовийдоступ дояких плануєтьсяотримати; 4)підстави вважати,що речіі документиперебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 5)значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 162 КПК України, до охоронюваноїзаконом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листуванняособи таінші записиособистого характеру; 7)інформація,яка знаходиться в операторів та провайдерів\ телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; 8)персональні даніособи,що знаходятьсяу їїособистому володінніабо вбазі персональнихданих,яка знаходитьсяу володільцяперсональних даних; 9)державна таємниця; 10)таємниця фінансовогомоніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно доЗакону України"Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Згідно ч.ч.5,6ст.163КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ч.2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ч.3 ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно ч.ч.1,2,ст.264КПК України, пошук, виявлення і фіксація відомостей, що містяться в електронній інформаційній системі або їх частин, доступ до електронної інформаційної системи або її частини, а також отримання таких відомостей без відома її власника, володільця або утримувача може здійснюватися на підставі ухвали слідчого судді, якщо є відомості про наявність інформації в електронній інформаційній системі або її частині, що має значення для певного досудового розслідування.

Не потребує дозволу слідчого судді здобуття відомостей з електронних інформаційних систем або її частини, доступ до яких не обмежується її власником, володільцем або утримувачем або не пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Відповідно до наведених вище положеньКПК України, тимчасовий доступ до речей та документів передбачає форму збирання стороною обвинувачення доказів у кримінальному провадженні.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 08.01.2008 щодо прийнятності заяви №32671/02 у справі «Скорик проти України» зазначено, що право на суд, одним із аспектів якого є право доступу до суду, не є абсолютним, воно може підлягати обмеженням, особливо щодо умов прийнятності скарги. Однак ці обмеження не повинні впливати на користування правом у такий спосіб і до такої міри, що саму його суть буде порушено. Вони повинні відповідати законній меті, і тут має бути розумний ступінь пропорційності між засобами, що застосовуються, та метою, яку намагаються досягнути.

Захід забезпечення кримінального провадження, а саме тимчасовий доступ до речей та документів, здійснюється виключно на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду на територіальній юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування та передбачає надання володільцем таких речей та документів доступ до вже сформованих об`єктів матеріального або електронного характеру, тобто не передбачає надання стороні обвинувачення дозволу на втручання у спілкування, як форма динамічного обміну інформації.

З висновків ВС ККС у справах №991/461/20 від 06.04.2020 та №727/6578/17 від 09.04.2020 вбачається, що тимчасовий доступ надається до документів, які містять інформацію про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалість, зміст, маршрути передавання тощо. А зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж та електронних інформаційних мереж (статті263,264 КПК) є різновидами втручання у приватне спілкування, оскільки здійснюється доступ до змісту повідомлень будь-якого виду та інформації, що передається особою під час зв`язку.

При цьому слід вказати на те, що відповідно до абз.2 ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку,без їх вилучення.

У даному випадку при зверненні до слідчого судді, із клопотанням про тимчасовий доступ слідчий просить надати йому тимчасовий доступ до особистого листування та інших записів особистого характеру ОСОБА_4 , які містяться у пам`яті мобільного телефону марки: Apple, iPhone 13 Pro, що був виявлений та вилучений 02.06.2023 в ході проведення огляду місця події, а саме кар`єру на околиці с. Мужієво, Берегівського р-ну (навпроти НОМЕР_1 прикордонного знаку ВПС Вилок на відстані 8000 м до державного кордону України), за географічними координатними НОМЕР_6 , 22.7305875.

Згідно п. 2 ч. 2ст. 168 КПК Українизабороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Разом із тим клопотання, що є предметом розгляду не містить відомостей про те що надання тимчасового доступу із вилученням інформації є необхідним саме з метою забезпечення проведення експертного дослідження або такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення.

Окрім того, у клопотанні детектива відсутні посилання і з приводу того, що доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Слідчий суддя вважає за необхідне вказати і на те, що на даний мобільний телефон, власником якого є підозрюваний фактично перебуває у володінні сторони обвинувачення, відомостей щодо заперечення чи не надання дозволу ОСОБА_4 щодо належного йому мобільного телефону матеріали клопотання не містять.

Зважаючи на вищевикладене слідчий суддя, вважає що підстави для задоволення клопотання відсутні.

Керуючись ст.ст.93,159,-164, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання детектива підрозділу детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, у рамках кримінального провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за №72023070000000013 від 09.03.2023 року, про тимчасовий доступ до речей і документів, про тимчасовий доступ до речей і документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112252832
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/5966/23

Ухвала від 16.08.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 16.08.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні