Рішення
від 09.06.2023 по справі 454/4067/21
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/4067/21

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 червня 2023 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Калиш В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сокаль питання про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Патронат-Плюс» про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень,

в с т а н о в и в:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Чайка Ю.Т. подав заяву про ухвалення додаткового рішення у справі, яким просив стягнути з позивача на його користь 14000грн. понесених ним витрат на правову допомогу.

Відповідно до ч.3 та ч.4 ст.270 ЦПК України, суд вважає за необхідне розглянути питання про ухвалення додаткового рішення без виклику сторін по справі.

Згідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення.

Відповідно до ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких відносяться і витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.6 ст.141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Рішенням суду від 23.05.2023р. позов ОСОБА_1 задоволено.

Витрат на правову допомогу з позивача на користь відповідача не стягнуто.

Згідно ст.137 ЦПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

В разі недотримання зазначених вимог суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Положеннями статті 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так у справі "Схід/Захід Альянс Лімітед" проти України" (заява N 19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п. 268).

У рішенні ЄСПЛ від 28 листопада 2002 року "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Частиною восьмою статті 141 ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

При цьому, склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження).

Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Зазначена правова позиція викладена зокрема у постановах Верховного Суду від 15 квітня 2020 року у справі № 199/3939/18-ц, від 09.06.2020р. у справі №466/9758/16-ц.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Згідно з частинами першою та третьою статті 27 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги укладається в письмовій формі.

До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

При цьому договір про надання правової допомоги повинен містити детальний опис правових послуг, що надаються, та їх вартість, порядок обчислення гонорару адвоката (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо.

Стороною відповідача надано суду договір №5-10/2021 від 06.10.2021р., замовлення від 06.10.2021р., замовлення від 02.03.2022р., акт від 25.05.2023р., згідно яких за надання правової допомоги ОСОБА_1 погодив та зобов`язався сплатити Адвокатському об`єднанню «Справедливість» винагороду в розмірі 14000грн. за наданням правової допомоги.

Так, згідно вказаних документів, адвокатом надавалися наступні послуги та їх вартість (виходячи з розрахунку 1 година роботи = 1500грн., одне судове засідання = 2000грн.):

- Консультація 0,5год. 750грн.;

- Ознайомлення з матеріалами, визначення способу та заходів захисту інтересів (в тому числі аналіз судової практики) 1год. 1500грн.;

- Підготовка та написання позовної заяви 3год. 4500грн.;

- Підготовка клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами суду 0,5год. 750грн.;

- Написання відповіді на відзив 3год. 4500грн.;

- представлення інтересів у суді 1 судове засідання 2000грн.

Разом з тим, суд не може погодитися з визначенням розміру оплати за участь в судових засіданнях з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що адвокатами адвокатського об`єднання «Справедливість» надавав позивачу правову допомогу у формі опрацювання наявних у позивача документів, підготовки позовної заяви.

На думку суду, виокремлення адвокатом «ознайомлення з матеріалами, визначення способу та заходів захисту інтересів клієнта (в тому числі аналіз судової практики Верховного Суду)» як самостійного виду адвокатської послуги є необґрунтованим та охоплюється діями адвоката з «підготовки та написання позовної заяви» у касаційному суді, а тому визначення оплати на суму 1500грн. є неспівмірним із фактично наданим обсягом юридичної допомоги та має бути виключено із загальної вартості наданих відповідачу послуг правничої допомоги.

Також, судове засідання в Сокальському районному суді Львівської області 31.05.2022р. з участю в режимі відеоконференції поза межами суду адвоката Чайка Ю.Т. тривало з 09.41год. по 09.45год. (загалом 4хв).

Як послугу, яка підлягає окремій оплаті, адвокат зазначає «підготовка клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції».

З огляду на вартість послуги за участь в судовому засіданні (2000грн.) та відсутності погодження сторонами транспортних витрат, суд виходить з того, вказана сума охоплює і витрати на доїзд до місцязнаходження суду.

Підготовка клопотання перед судом про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції суд та участь в судовому засіданні в такому режимі значно зменшують обсяг як фінансових, так і часових витрат адвокатав порівнянні з безпосередньою участю в судовому засіданні.

Окрім того, таке клопотання не вимагає значних витрат на аналіз законодавства, судової практики, а також не є складним та незначним в обсязі.

Тому, виокремлення послуги з підготовки клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції охоплюється діями адвоката «представництво інтересів клієнта у судовому засіданні», оскільки адвокат не поніс витрат часу та грошових витрат на прибуття до приміщення суду, а лише був присутній в судовому засіданні (тривалістю 4 хвилини) із зручного для нього місця.

Адвокатом до витрат на правову допомогу також віднесено «написання відповіді на відзив ТзОВ «Патронат-Плюс» вартістю 4500грн.

В даній відповіді адвокат вказав обставини, які за своєю суттю не відрізняються та є тотожними обставинам, вказаним в позовній заяві. У відповіді адвокат також покликався на висновок експерта і встановлені ним обставини, які вказані і в позовній заяві.

Поряд із цим, у цій відповіді адвокатом викладено мотиви щодо заперечення проти клопотання відповідача про призначення повторної експертизи.

Таким чином, визначення розміру витрат в розмірі 3000грн. за написання відповіді на відзив, буде співмірним з наданим обсягом робіт.

Решта заявлених стороною позивача витрат суд визнає обґрунтованими.

Тому, суд дійшов висновку про розподіл витрат на правову допомогу з виключенням вказаних вище сум із загальної суми вартості витрат на правову допомогу.

врахуванням розмірів,

На підставі викладеного, керуючись ст. 270 ЦПК України ,

в и р і ш и в:

Заяву задовольнити частково.

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі №454/4067/21 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Патронат-Плюс» про усунення перешкод в користуванні земельними ділянками, скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Патронат-Плюс» на користь ОСОБА_1 10250 (десять тисяч двісті п`ятдесят) грн. витрат на правничу допомогу.

Додаткове рішення набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення додаткового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього додаткового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Головуючий: М. Я. Адамович

Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111510855
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —454/4067/21

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Рішення від 09.06.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Постанова від 01.12.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 31.05.2022

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні