Ухвала
від 16.06.2023 по справі 711/5289/21
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

711/5289/21

2/712/150/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2023 року суддя Соснівського районного суду м. Черкаси Борєйко О.М., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про відвід судді в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси з вказаною позовною заявою.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 27 серпня 2021 року цивільну справу передано до Соснівського районного суду м. Черкаси за підсудністю.

Згідно протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 20 вересня 2021 року, справу передано судді Соснівського районного суду м. Черкаси Борєйко О.М.

Ухвалою судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 24 вересня 2021 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 12 грудня 2022 року підготовче судове засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії закрито та призначено судове засідання.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 12 грудня 2022 року в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про призначення комплексної психолого-психіатричної експертизи в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії, - відмовлено.

16 червня 2023 року на адресу Соснівського районного суду м. Черкаси надійшла заява від позивача про відвід судді.

Згідно ч.2 ст. 40 ЦПК України, питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу.

Відповідно до ч.8 ст. 40 ЦПК України, суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід судді може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Згідно ч.7 ст. 40 ЦПК, відвід, який надійшов поза межами судового засідання, розглядається судом в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до вимог п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України, суддя не може брати участь в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Позивач в своїй заяві зазначає про наявність сумнівів щодо неупередженого та об`єктивного розгляду суддею Соснівського районного суду м. Черкаси Борєйко О.М. цивільної справи №711/5289/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії, в зв`язку з відмовою суду в задоволенні клопотання позивача про призначення у справі судово психологічної експертизи, закриттям підготовчого провадження та призначенням справи о судового розгляду по суті.

Позивач в своїй заяві зазначає, що, закриваючи підготовче судове засідання та відмовляючи в задоволенні клопотання про призначення експертизи, суд позбавив позивача на реалізацію його процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків відповідачами, що унеможливлює встановлення фактичних обставин справи та ухвалення законного рішення.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, ратифікованої Верховною Радою України (Закон України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР), закріплені основні процесуальні гарантії, якими може скористатися особа при розгляді її справи в національному суді, серед яких - розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейським судом з прав людини в рішенні у справі «Білуха проти України» (Заява № 33949/02) від 09 листопада 2006 року зазначено, що «особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного».

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Газета «Україна-центр» проти України» від 15 жовтня 2010 року, для забезпечення існування неупередженості суду для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини необхідно виключити будь-які обґрунтовані сумніви щодо безсторонності суду.

В рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Бочан проти України» від 03 травня 2007 року ЄСПЛ зазначив, що відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності суддів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

З огляду на те, що зовнішні прояви можуть мати певну важливість, ЄСПЛ у справі «De Cubber v. Belgium» зазначив, що «правосуддя має не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться». Важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти в громадськість у демократичному суспільстві («Wettstein v. Switzerland», «Castillo Algar v. Spain», «Білуха проти України»).

На підставі вищевикладеного, з метою уникнення сумнівів в неупередженості судді Борєйко О.М. при розгляді цивільної справи №711/5289/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії, керуючись ст.ст. 33, 36, 40, 212, 247, 263 Цивільного процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про відвід судді Соснівського районного суду м. Черкаси Борєйко О.М. від розгляду цивільної справи №711/5289/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії - задовольнити.

Відвести суддю Борєйко Олену Миколаївну від розгляду цивільної справи №711/5289/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії.

Цивільну справу №711/5289/21 за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Шполянської міської ради ОТГ, Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області, Служби у справах дітей Черкаської ОДА, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Служба у справах дітей та соціального захисту населення Шполянської міської ради ОТГ, про визнання дій та бездіяльності протиправними та зобов`язання вчинити дії передати до канцелярії Соснівського районного суду м. Черкаси для повторного автоматизованого розподілу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М. Борєйко

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111576720
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах про захист немайнових прав фізичних осіб, з них

Судовий реєстр по справі —711/5289/21

Рішення від 21.06.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Рішення від 13.06.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Борєйко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні