Ухвала
від 16.06.2023 по справі 219/8727/20
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/229/795/2023

ЄУН 219/8727/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2023 р.

Дружківський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді Погрібної Н.М., за участю секретаряЧирватюк В.О., представника позивача Савченко С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дружківка Донецької області в режимі відеоконференції цивільну справу за позовною заявою ТОВ «Востокагро» до ОСОБА_1 , Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області, державного реєстратору Строєнко Лілії Олексіївни про визнання недійсним договору оренди та скасування державної реєстрації,

встановив:

позивачзвернувся досуду здійсним позовом.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 01.10.2020 р. відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання, яке неодноразово відкладалось.

Від представника позивача надійшло клопотання про виключення Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області з числа співвідповідачів та залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача, та залучення в якості співвідповідача ОСОБА_2 , мотивуючи тим, що 10.01.2022 р. від Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області надійшли документи, що стали підставою для державної реєстрації права оренди земельної ділянки, кадастровий номер 1420984500:01:012:0006, в тому числі спірний договір оренди землі від 07.02.2020 р. без номеру. Отже, стороною спірного договору оренди, а саме покупцем, виступав ОСОБА_2 , який на думку позивача є співвідповідачем у справі.

Крім того, до суду надійшов уточнений позов.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача підтримала клопотання та уточнений позов.

Відповідачі у підготовче судове засідання не з`явились, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялись.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до ч. 2ст.51ЦПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Відповідно до ч. 3ст.53ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спора.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст.198ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи, що орендарем у спірного договору оренди землі від 07.02.2020 р. виступав ОСОБА_2 , суд вважає необхідним залучити останнього в якості співвідповідача та виключити Бахмутську районну державну адміністрацію Донецької області з числа співвідповідачів та залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, оскільки, рішення може вплинути на її права та обов`язки, у зв`язкуз чим,згідновимогст.198ЦПК України,відкласти підготовчийрозгляд справи, повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення підготовчого засідання.

Крім того, згідно ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

З матеріалівсправи вбачається,що ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Приписами ч. 2, ч. 4-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб" затверджений Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (далі Порядок), у п.5 якого визначено, що з метою обліку внутрішньо переміщених осіб уповноважений орган веде Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб, держателем якої є Міністерство соціальної політики України, до якої вноситься зокрема відомості про останнє зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи на території, де виникли обставини, зазначені у статті 1 Закону, та її фактичне місце проживання/перебування.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», яка передбачає реєстрацію місця проживання внутрішньо переміщеної особи, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

Відповідно до абз. 7 ч.1 ст.3 Положення про Національну соціальну сервісну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.08.2020 року № 783, основними завданнями Нацсоцслужби є, зокрема, реалізація державної політики у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Згідно з ч.13 ст.4 цієї Постанови Нацсоцслужба для виконання визначених для неї завдань з питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, зокрема, узагальнює статистичні дані щодо внутрішньо переміщених осіб. Як виходить з ч.18 ст.4 цієї Постанови Нацсоцслужба для виконання визначених для неї завдань використовує інформаційні системи єдиної інформаційної бази даних внутрішньо переміщених осіб.

З метою встановлення зареєстрованого місця проживання (перебування) співвідповідача ОСОБА_2 , для належного повідомлення про судові засідання і недопущення порушення її прав, суд вважає за необхідне зобов`язати Міністерство соціальної політики України надати суду відомості з ЄІБД ВПО щодо співвідповідача.

Керуючись ст.ст.53, 84, 197, 198, 247, 260 ЦПК України, суд -

ухвалив:

клопотання представника позивача задовольнити.

Залучити ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , співвідповідачем у справі.

Виключити Бахмутську районну державну адміністрацію Донецької області з числа співвідповідачів та залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Зобов`язати Міністерство соціальної політики України (адреса знаходження: вул.Еспланадна,8/10,м.Київ,01601, infozapit@mlsp.gov.ua)надати судувідомості зЄдиної інформаційноїбази данихпро те,чи входитьдо перелікувзятих наоблік осіб,які переміщуютьсяз тимчасовоокупованої територіїУкраїни,району проведенняантитерористичної операціїчи населеногопункту,розташованого налінії зіткнення: ОСОБА_2 ,число,місяць тарік народженняне відомо,іпн НОМЕР_1 ,останнє відомезареєстроване місцепроживання:АДРЕСА_1 , із зазначенням фактичної адреси проживання, засобів зв`язку (номер телефону, електронна адреса тощо) за наявності.

З метою оперативного розгляду справи витребувана судом інформація має бути надіслана на електронну адресу Дружківського міського суду Донецької області: inbox@dr.dn.court.gov.ua, з приміткою «для судді Погрібної Н.М. справа № 219/8727/20».

Відкласти підготовче засідання до 08 год. 30 хв.,13 липня 2023 року.

Відповідач у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали має право подати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

У строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов (ч.1ст. 193 ЦПК України).

Позивач у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву має право подати відповідь на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст. 178 ЦПК України та копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Відповідач у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив має право подати заперечення,яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Третя особа має право подати пояснення щодо позову у строк протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали, а щодо відзиву - протягом десяти днів із дня його отримання, а також, протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали подати заяви з процесуальних питань, передбачені ст. ст.182,183 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: https:// dr.dn.court.gov.ua.

Копію ухвали надіслати сторонам разом з уточненою позовною заявою та до Міністерства соціальноїполітики Українив частині зобов`язання надати інформацію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М. Погрібна

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111576996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —219/8727/20

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Погрібна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні