Ухвала
від 12.06.2023 по справі 461/2084/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

12 червня 2023 року

м. Київ

справа № 461/2084/20

провадження № 61-3547св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Дундар І. О. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Русинчука М. М., розглянув відзив на касаційну скаргу ОСОБА_1 , поданий Галицькою районною адміністрацією Львівської міської ради за підписом Андріїв Галини Мар`янівни у справі за позовом Галицької районної адміністрації Львівської міської ради, як органу опіки та піклування, до ОСОБА_1 , треті особи: Середня загальноосвітня школа № 22 ім. В. Стефаника м. Львова, Львівський міський центр соціальних служб для дітей та молоді, Ліцей «Просвіта» Львівської міської ради, про відібрання дитини від матері без позбавлення її батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2023 року ОСОБА_1 подала до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Галицького районного суду м. Львова від 03 листопада 2022 року та постанову Львівського апеляційного суду від 02 лютого 2023 року.

Ухвалою Верховного Суду від 20 березня 2023 року відкрито касаційне провадження у справі № 461/2084/20, витребувано справу з суду першої інстанції.

У квітні 2023 року матеріали цивільної справи № 461/2084/20 надійшли до Верховного Суду.

У травні 2023 року Галицька районна адміністрація Львівської міської ради, як орган опіки та піклування, подала відзив на касаційну скаргу ОСОБА_1 .

Здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи (частина перша статті 47 ЦПК України).

Згідно частин першої, третьої статті 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

За змістом частини третьої статті 392 ЦПК України касаційна скарга підписується особою, яка її подає, або представником такої особи. До касаційної скарги, поданої представником, повинна бути додана довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника.

Відзив Галицької районної адміністрації Львівської міської радипідписаний Андріїв Г. М. До відзиву долучено копію довіреності від 14 березня 2023 року № 260001-вих-30058, якою Галицька районна адміністрація Львівської міської ради довіряє начальнику відділу «Служби у справах дітей» Галицького районного управління «Служби у справах дітей» департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Андріїв Г. М. представляти інтереси адміністрації, як органу опіки та піклування, в адміністративних установах та органах державного управління України. Андріїв Г. М. наділяється всіма правами та повноваженнями, що встановлені чинним законодавством для представника органу управління, підприємства, установи і організації, в тому числі повної або часткової відмови від позовних вимог, визнання позову, укладення мирової угоди, подавати докази, давати усні та письмові пояснення судові, подавати свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осію, знайомитися з журналом судового засідання, знімати з нього копії та подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, прослухувати запис фіксування судового засідання технічними засобами, робити з нього копії, подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, оскаржувати рішення і ухвали суду, отримувати виконавчі листи та судові накази, одержувати інші необхідні документи, їх копії, користуватися іншими процесуальними правами, встановленими законом. Довіреність дійсна до 14 березня 2023 року.

В ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 08 червня 2022 року у справі № 303/4297/20 (провадження № 14-105цс21) зазначено, що «з 29 грудня 2019 року самопредставництво юридичної особи, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування (в адміністративному судочинстві - також суб`єкта владних повноважень, який не є юридичною особою) у цивільному, господарському й адміністративному судочинствах можуть здійснювати будь-які фізичні особи, уповноважені на це саме відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту). У разі, якщо такого договору (контракту) у письмовій формі немає чи у ньому зафіксований неповний перелік трудових (посадових) обов`язків працівника (наприклад, є посилання на посадову інструкцію), то поряд із підтвердженням наявності трудових відносин, такий працівник подає відповідний документ юридичної особи (зокрема, посадову інструкцію), у якому визначений його обов`язок представляти інтереси цієї особи в суді (діяти за правилами її самопредставництва), а за наявності - також обмеження відповідних повноважень. Наявність або відсутність у ЄДР даних про такого працівника, який поряд із керівником має право вчиняти дії від імені юридичної особи, не впливає на обов`язок останньої підтвердити повноваження цього працівника діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), зокрема обсяг цих повноважень».

Письмові заяви, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником (частина друга статті 183 ЦПК України).

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду (частина четверта статті 183 ЦПК України).

До відзиву Галицької районної адміністрації Львівської міської радине додані докази повноважень Андріїв Г. М. діяти у судовому процесі на підставі закону, статуту, положення, трудового договору (контракту), тому відзив повертається без розгляду.

Керуючись статтями 183, 260 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відзив на касаційну скаргу ОСОБА_1 , поданий Галицькою районною адміністрацією Львівської міської ради за підписом Андріїв Галини Мар`янівни, повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді: І. О. Дундар

Н. О. Антоненко

М. М. Русинчук

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111709291
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —461/2084/20

Постанова від 12.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Постанова від 02.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Постанова від 02.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Копняк С. М.

Рішення від 03.11.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Рішення від 20.10.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні