Ухвала
від 15.06.2023 по справі 669/910/21
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/910/21

Провадження № 4-с/669/1/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2023 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Давидюка О.І.,

з участю: секретаря судового засідання Дем`янюк Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в смт Білогір`я скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Марцоня В`ячеслава Борисовича на дії державного виконавця Білогірського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ),

ВСТАНОВИВ:

18 травня 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Марцонь В.Б. звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця Білогірського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (далі по тексту Білогірський відділ ДВС) Міняйла Г.В. щодо складання довідки-розрахунку заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35.

В обґрунтування скарги вказав, що на примусовому виконанні у Білогірському відділі ДВС перебуває виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа № 669/910/21 від 16 березня 2022 року, виданого Білогірським районним судом Хмельницької області про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліментів в розмірі 1/4 частини всіх видів її заробітку щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 08 жовтня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

Зазначив, що ОСОБА_1 за станом здоров`я офіційно не працевлаштована, тому державний виконавець мав би нараховувати заборгованість по середній заробітній платі працівника для Білогірського району. Відповідно до вищезазначеної довідки-розрахунку нараховано аліменти у однаковому розмірі 4257 грн щомісячно у 2022-2023 рр., тобто, на думку державного виконавця, середня заробітна плата для працівника у Білогірському районі є незмінною та складає у 2022 році та у 2023 році 17028 грн, хоча згідно сайту відділу статистики по Хмельницькій області середня заробітна плата за листопад 2022 року склала 12352 грн.

Крім того, вказав, що державним виконавцем при розрахунку заборгованості по аліментах не враховано сплачені ОСОБА_1 аліменти в сумі 4500 грн.

Вказані дії державного виконавця вважає неправомірними в силу безпідставного збільшення ним розміру аліментів.

Враховуючи вищезазначене, просив суд визнати неправомірною довідку-розрахунок заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35, складену державним виконавцем Білогірського відділу ДВС Міняйлом Г.В., та скасувати розрахунок боргу.

ОСОБА_1 та її представник адвокат Марцонь В.Б. в судове засідання не з`явилися, від представника надійшла заява, в якій він просив судове засідання проводити у його відсутності, вимоги, викладені в скарзі, підтримав повністю, просив скаргу задовольнити.

Представник Білогірського відділу ДВС Міняйло Г.В. в судове засідання не з`явився, однак щодо поданої скарги надав відповідне письмове пояснення (лист від 26 травня 2023 року № 2719/25.17/35).

Дослідивши матеріали скарги та виконавче провадження № 68870110, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні її вимог з огляду на наступні встановлені обставини.

Судом встановлено, що 16 березня 2022 року Білогірським районним судом Хмельницької області видано виконавчий лист по справі № 669/910/21 про стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини всіх видів її заробітку щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 08 жовтня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно ст. 5 вказаного Закону примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Частиною 1 ст. 18 цього ж Закону передбачено, що виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України «Про виконавче провадження», сторони зобов`язані невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після настання відповідних обставин, письмово повідомити виконавцю про повне чи часткове самостійне виконання рішення боржником, а також про виникнення обставин, що обумовлюють обов`язкове зупинення вчинення виконавчих дій, про встановлення відстрочки або розстрочки виконання, зміну способу і порядку виконання рішення, зміну місця проживання чи перебування (у тому числі зміну їх реєстрації) або місцезнаходження, а боржник - фізична особа - також про зміну місця роботи.

У відповідності до ст. 71 вищезазначеного Закону порядок стягнення аліментів визначається законом. Виконавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

Виконавець зобов`язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця.

Спори щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.

Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем на вимогу стягувача протягом трьох робочих днів у випадках, встановлених законом. Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів дійсна протягом одного місяця з дня її видачі. Форма довідки встановлюється Міністерством юстиції України.

Відповідно до п. 4 Розділу ХVІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02 квітня 2012 року № 512/5, виконавець зобов`язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця (додаток 15) та у випадках, передбачених частиною четвертою статті 71 Закону, повідомляти про розрахунок заборгованості стягувача і боржника.

Розрахунок заборгованості обчислюється в автоматизованій системі виконавчого провадження на підставі відомостей, отриманих із: звіту про здійснені відрахування та виплати; квитанцій (або їх копій) про перерахування аліментів, наданих стягувачем чи боржником; заяв та (або) розписок стягувача; інформації про середню заробітну плату працівника для цієї місцевості; інших документів, що відображають отримання боржником доходу або сплату ним аліментів. Спори щодо розміру заборгованості зі сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.

Згідно ст. 195 Сімейного кодексу України заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення, незалежно від того, одержано такий заробіток (дохід) в Україні чи за кордоном.

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

Пунктом 4 розділу XVI Інструкції з організації примусового виконання рішень, сума заборгованості зі сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому статтею 195 Сімейного кодексу України.

За нормами ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу. Виконання рішення, яке зобов`язує боржника вчинити певні дії, здійснюється виконавцем за місцем вчинення таких дій.

З аналізу даних норм права слід зробити висновок, що заборгованість по аліментам особі, яка не працювала на час виникнення заборгованості, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для місцевості за місцем виконання судового рішення.

Так, 25 квітня 2022 року постановою старшого державного виконавця Білогірського відділу ДВС Данилюка Д.О. за вищевказаним виконавчим листом по справі № 669/910/21 відкрито виконавче провадження № 68870110.

В ході примусового виконання державним виконавцем були направлені запити до Пенсійного фонду України, Державної податкової служби України та Міністерства внутрішніх справ України відповідно та згідно відповідей яких встановлено, що боржник як платник податків на обліку в органах ДФС не перебуває, інформація щодо джерел отримання доходів відсутня.

Станом на 01 травня 2023 року державним виконавцем аліменти нараховувались у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку ОСОБА_1 щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, а саме 4257 грн.

Вказаний розрахунок сторонами виконавчого провадження до цього часу не оспорювався, ОСОБА_1 періодично сплачувала аліменти у певних частинах, що підтверджується оскаржуваною довідкою-розрахунком заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35.

Однак, 18 травня 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Марцонь В.Б. звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця щодо складання довідки-розрахунку заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35, а саме щодо розміру нарахованих аліментів, який відповідно до середньої заробітної плати у Білогірському районі, яка за листопад 2022 року становила 12352 грн, має бути у меншому розмірі.

Слід зазначити, що постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» ліквідовано Білогірський район Хмельницької області та утворено Шепетівський район (з адміністративним центром у місті Шепетівка) у складі територій Берездівської сільської, Білогірської селищної, Ганнопільської сільської, Грицівської селищної, Ізяславської міської, Крупецької сільської, Ленковецької сільської, Михайлюцької сільської, Нетішинської міської, Плужненської сільської, Полонської міської, Понінківської селищної, Сахновецької сільської, Славутської міської, Судилківської сільської, Улашанівської сільської, Шепетівської міської, Ямпільської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Згідно інформаційної довідки Головного управління статистики у Хмельницькій області від 26 травня 2023 року № 1847 за останніми даними державного статистичного спостереження «Обстеження підприємств із питань статистики праці», середньомісячна заробітна плата, нарахована в середньому одному штатному працівнику (по юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) по Шепетівському району за ІV квартал 2021 року становила 17028 грн.

Що стосується твердження представника ОСОБА_1 адвоката Марцоня В.Б. стосовно того, що середня заробітна плата у районі з кожним роком має змінюватись, то відповідно до вказаної інформаційної довідки Головного управління статистики у Хмельницькій області від 26 травня 2023 року № 1847 нарахування заборгованості ОСОБА_1 проводилося із середньомісячної зарплати по Шепетівському районі, останні відомості взяті за ІV квартал 2021 року, а від початку війни за 2022 рік та 2023 рік відомості щодо середньої зарплати по Шепетівському районі у відділі ДВС відсутні, також у зазначеній інформаційній довідці повідомлено, що квитанції, які прикріплені до скарги, враховані у довідці-розрахунку, так як дані кошти сплачувались на рахунок відділу ДВС.

12 травня 2023 року державний виконавець здійснив розрахунок заборгованості ОСОБА_1 по сплаті аліментів за період з жовтня 2021 року по квітень 2023 року, яка становить станом на 01 травня 2023 року 68784,41 грн, при його проведенні застосовано середню заробітну плату по Шепетівському району Хмельницької області, яка становить 17028 грн, що узгоджується із статистичними даними по Шепетівському району.

Крім того, як вбачається з листа Білогірського відділу ДВС від 26 травня 2023 року № 2719/25.17/35, сплачені ОСОБА_1 аліменти в загальній сумі 4500 грн згідно квитанцій від 21 квітня 2023 року, про не зарахування яких звертає увагу представник у поданій ним скарзі, повністю враховані при обрахунку аліментів та видачі довідки-розрахунку заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35.

За таких обставин, оскільки виконавчі дії здійснюються за місцем проживання та перебування боржника ОСОБА_1 у смт Білогір`я Шепетівського району Хмельницької області Білогірським відділом ДВС, суд вважає, що дії державного виконавця щодо розрахунку заборгованості по сплаті аліментів, станом на 01 травня 2023 року за період з жовтня 2021 року по квітень 2023 року, із застосуванням середньої заробітної плати по Шепетівському району Хмельницької області є правомірними, в зв`язку з чим відсутні підстави для задоволення вимог скарги.

Керуючись ст. ст. 260-261, 450-451 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні скарги представника ОСОБА_1 адвоката Марцоня В`ячеслава Борисовича про визнання неправомірною та скасування довідки-розрахунку заборгованості по аліментам від 12 травня 2023 року № 2006/25.17/35, складеної державним виконавцем Білогірського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Міняйлом Г.В., відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О. І. Давидюк

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111717034
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —669/910/21

Постанова від 31.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Давидюк О. І.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Давидюк О. І.

Рішення від 27.01.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні