Постанова
від 31.07.2023 по справі 669/910/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 669/910/21

Провадження № 22-ц/4820/1469/23

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Талалай О. І. (суддя-доповідач), Корніюк А. П., П`єнти І. В.,

секретар судового засідання Цугель А. О.

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Білогірського районного суду Хмельницької області від 15 червня 2023 року (суддя ДавидюкО. І.) у справі за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця Білогірського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Заслухавши доповідача, дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, суд

у с т а н о в и в :

У травні 2023 року ОСОБА_1 , звертаючись до суду із вказаною скаргою, зазначала, що 12.02.2023 отримала довідку-розрахунок заборгованості за аліментами. З розрахунком не погоджується, оскільки за рішенням суду має сплачувати аліменти у розмірі частини з усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно. Оскільки за станом здоров`я офіційно не працює, державний виконавець повинен був розраховувати заборгованість зі сплати аліментів з огляду на середню заробітну плату працівників у Білогірському районі. Державний виконавець у 2022 та 2023 роках нарахував аліменти у розмірі 4257 грн щомісячно з огляду на середню заробітну плату у сумі 17028 грн у Шепетівському районі. Однак середня заробітна плата змінюється щомісяця та за листопад 2022 року у Хмельницькій області становила 12352 грн. Відсутність достовірних даних унеможливлює встановити дійсну середню заробітну плату у Білогірському районі. Крім того, виконавець не врахував сплачені нею аліменти у розмірі 4500 грн.

Тому ОСОБА_1 просила визнати неправомірним розрахунок боргу від 12.05.2023 № 2006/25.17/35, складений державним виконавцем Білогірського відділу ДВС у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Міняйлом Г. В., та скасувати розрахунок боргу.

Ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 15 червня 2023 року у задоволенні скарги відмовлено.

ОСОБА_1 , не погоджуючись з ухвалою суду першої інстанції, в апеляційній скарзі просить її скасувати та ухвалити нове судове рішення про задоволення скарги. Посилається на незаконність ухвали суду. За відсутності інформації про середню заробітну плату у Білогірському районі суд безпідставно визнав правомірним нарахування заборгованості за аліментами за 2022-2023 роки на основі інформації за 4 квартал 2021 року у Шепетівському районі. Вважає, що за відсутності необхідної інформації державний виконавець повинен був обраховувати заборгованість, виходячи з прожиткового мінімум для дитини відповідного віку.

У засідання апеляційного суду учасники судового процесу не з`явилися, про розгляд справи повідомлені відповідно до вимог ЦПК України.

У зв`язку з чим на підставі частини 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини 1 статті 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Установлено, що рішенням Білогірського районного суду Хмельницької області від 27 січня 2022 року з ОСОБА_1 стягнуто на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі частини з усіх видів заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 жовтня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття (а.с. 52-53).

На виконання вищевказаного рішення Білогірський районний суд Хмельницької області видав виконавчий лист.

Постановою старшого державного виконавця Білогірського відділу ДВС у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Данилюка Д. О. від 25.04.2022 відкрито виконавче провадження № 68870110 з примусового виконання виконавчого листа № 669/910/21, виданого 16.03.2022 Білогірським районним судом Хмельницької області, про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання сина ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі частини з усіх видів заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 жовтня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

12 травня 2023 року державний виконавець Білогірського відділу ДВС у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) склав довідку-розрахунок заборгованості за аліментами станом на 01.02.2023 за виконавчим листом №669/910/21, відповідно до якої заборгованість зі сплати аліментів складає 68784, 41 грн.

Наведені обставини підтверджуються матеріалами справи.

Відмовляючи у задоволенні скарги, суд першої інстанції виходив з того, що державний виконавець при складанні довідки-розрахунку заборгованості за аліментами керувався нормами чинного законодавства та діяв в межах повноважень.

Такий висновок суду відповідає обставинам справи і вимогам закону.

Відповідно до частини 1 статті 447 ЦПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Згідно з частиною 1 статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» (далі-Закон № 1404-VIII) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії (частина 1 статті 18 Закону № 1404-VIII).

Положеннями статті71Закону №1404-VIIIпередбачено,що порядокстягнення аліментіввизначається законом.Виконавець стягуєз боржникааліменти урозмірі,визначеному виконавчимдокументом,але неменше мінімальногогарантованого розміру,передбаченого Сімейнимкодексом України.Визначення сумизаборгованості ізсплати аліментів,присуджених якчастка відзаробітку (доходу),визначається виконавцему порядку,встановленому Сімейнимкодексом України. Виконавець зобов`язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця, а також проводити індексацію розміру аліментів відповідно до частини першої цієї статті.

В силу частини 2 статті 195 СК України заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Пунктом 4 розділу XVI Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 02.04.2012 №512/5, передбачено, що виконавець зобов`язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця (додаток 15) та у випадках, передбачених частиною четвертою статті 71 Закону, повідомляти про розрахунок заборгованості стягувача і боржника. Розрахунок заборгованості обчислюється в автоматизованій системі виконавчого провадження на підставі відомостей, отриманих із: звіту про здійснені відрахування та виплати; квитанцій (або їх копій) про перерахування аліментів, наданих стягувачем чи боржником; заяв та (або) розписок стягувача; інформації про середню заробітну плату працівника для цієї місцевості; інших документів, що відображають отримання боржником доходу або сплату ним аліментів. Сума заборгованості зі сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому статтею 195 Сімейного кодексу України.

Матеріалами справи підтверджується та не оспорюється сторонами, що ОСОБА_1 офіційно не працює, проживає у селі Довгалівка Шепетівського району. Отже, державний виконавець, здійснюючи розрахунок заборгованості за аліментами, правильно визначав заборгованість з огляду на середню заробітну плату працівника для Шепетівського району.

Не заслуговують на увагу доводи апеляційної скарги про необхідність врахування середньої заробітної плати по Білогірському району.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-IX у Хмельницькій області утворено Кам`янець-Подільський, Хмельницький та Шепетівський райони, натомість ліквідовано, зокрема, Білогірський район. До складу Шепетівського району входить Білогірська селищна територіальна громада.

Крім того, у відповідь на запит Білогірського районного суду Хмельницької області Головне управління статистики у Хмельницькій області 26.05.2023 надало відповідь, відповідно до якої органи державної статистики на період дії воєнного стану призупинили оприлюднення статистичної інформації у зв`язку із відсутністю звітів та будь-яких інших документів, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства. Останніми даними державного статистичного спостереження середньомісячна заробітна плата по Шепетівському району за 4 квартал 2021 року становила 17028 грн.

Отже, правильним є висновок суду першої інстанції про правомірність здійснення державним виконавцем розрахунку, виходячи з середньої заробітної плати по Шепетівському району у розмірі 17028 грн.

Відповідно до частини 3 статті 451 ЦПК України якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

З огляду на викладене ухвала суду першої інстанції постановлена з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для її скасування у межах доводів апеляційної скарги немає.

Круючись статтями 374, 375, 382, 384 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишитибез задоволення.

Ухвалу Білогірськогорайонного судуХмельницької областівід 15червня 2023року залишитибез змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 31 липня 2023 року.

Суддя-доповідач О. І. Талалай

Судді А. П. Корніюк

І. В. П`єнта

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112551082
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —669/910/21

Постанова від 31.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Давидюк О. І.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Давидюк О. І.

Рішення від 27.01.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні