Ухвала
від 30.05.2023 по справі 466/6078/13-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6078/13-ц

Провадження № 2/466/6/23

УХВАЛА

«30» травня 2023 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі : головуючого судді Кавацюка В.І

при секретарі Хомляк О.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові

цивільну справу за позовом Галицької окружної прокуратури міста Львова Львівської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державного агентства лісових ресурсів, Львівської міської ради до ОСОБА_1 , третіх осіб - ОСОБА_2 , Брюховицької селищної ради, Управління Держкомзему у м. Львові, Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про витребування майна від добросовісного набувача,

у с т а н о в и в :

У провадженні Шевченківського районного суду міста Львова знаходиться цивільна справа за позовом Галицької окружної прокуратури міста Львова Львівської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державного агентства лісових ресурсів, Львівської міської ради до ОСОБА_1 , третіх осіб - ОСОБА_2 , Брюховицької селищної ради, Управління Держкомзему у м. Львові, Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про витребування майна від добросовісного набувача.

30 травня 2023 року прокурор Галицької окружної прокуратури міста Львова Львівської області Мельник Н.В. подав заяву про заміну сторони у справі з Кабінету Міністрів України на Львівську обласну державну адміністрацію.

В обґрунтування клопотання покликається на те, що Шевченківським районним судом м. Львова розглядається вищевказана цивільна справа.

Із врахуванням змін до Земельного кодексу України, які вступили в дію з 27 травня 2021 року на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» наявний момент у часі, що має юридичне значення, який полягає у тому, що станом на дату прийняття рішень, укладення договорів та проведення реєстраційних дій щодо незаконного вибуття з державної власності вказаних земель лісового фонду діяла редакція статей Земельного кодексу України, відповідно до змісту яких, земельні ділянки що вибули з власності держави, вимагали погодження на вилучення Кабінету Міністрів України, а після 27 травня 2021 року діє редакція зазначеного Кодексу, відповідно до якої, погодження таких вилучень належить до компетенції обласних державних адміністрацій, у зв`язку з чим, випливає, що звертатись до суду з позовом про відновлення порушених прав уповноважені обласні державні адміністрації.

Зокрема, відповідно до вимог статей 122 та 149 Земельного кодексу України, (чинних на момент реєстрації правовстановлюючих документів на вказані земельні ділянки) «Кабінет Міністрів України передає земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у випадках, визначених статтею 149 цього Кодексу та вилучає земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, - ріллю, багаторічні насадження для несільськогосподарських потреб, ліси для не лісогосподарських потреб, крім випадків, визначених частинами п`ятою - восьмою цієї статті, та у випадках, визначених статтею 150 цього Кодексу».

Відповідно до чинної з 27.05.2021 редакції ч. 5 ст. 122 Земельного кодексу України обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частинами третьою, четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Також, згідно чинної з 27.05.2021 редакції ч. 1 ст. 149 Земельного кодексу України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що здійснюють розпорядження земельними ділянками відповідно до повноважень, визначених ст.122 цього Кодексу з урахуванням вимог ст. 150 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи наведене, наявні підстави для заміни у справі сторони - Кабінету Міністрів України на Львівську обласну державну адміністрацію.

В судове засідання, яке після оголошення перерви було призначено на 30 травня 2023 року о 11.30 год., сторони по справі не з`явились.

У відповідності до положень ч.2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, суд приходить до висновку, що слід залучити до участі в справі правонаступника сторони у справі.

У відповідності до положень ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Керуючись ст. ст. 55, 247, 258, 259, 260, 261 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Провести заміну сторони у цивільній справі №466/6078/13-ц за позовом Галицької окружної прокуратури міста Львова Львівської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Державного агентства лісових ресурсів, Львівської міської ради до ОСОБА_1 , третіх осіб - ОСОБА_2 , Брюховицької селищної ради, Управління Держкомзему у м. Львові, Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, Представництва Американського об`єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу про витребування майна від добросовісного набувача, виключивши з числа учасників справи Кабінет Міністрів України та залучивши в якості належної сторони Львівську обласну державну адміністрацію, (79000, м. Львів, вул. Винниченка, 18).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області протягом п`ятнадцяти днів з моменту її проголошення через Шевченківський районний суд м. Львова.

Суддя: В. І. Кавацюк

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111729978
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —466/6078/13-ц

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 13.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні