Ухвала
від 23.06.2023 по справі 643/1811/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.06.2023Справа № 643/1811/21 Провадження № 2/554/6133/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 червня 2023 р. м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

Головуючого судді- Г.В.Андрієнко,

за участю секретаря- О.Ю.Звігольської

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Агенство нерухомості « Естейт-Стор», ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Стрельченко Олени Володимирівни, третя особа- ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, скасування рішення приватного нотаріуса,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Московського районного судум.Харкова знаходилась цивільнасправа запозовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Агенство нерухомості « Естейт-Стор», ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Стрельченко Олени Володимирівни, третя особа- ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, скасування рішення приватного нотаріуса.

По справі суддею було відкрито провадження.

Навиконання розпорядженняВерховного Судувід 08.03.2022Київ №2/0/9-22«Про змінутериторіальної підсудностісудових справв умовахвоєнного стану»,відповідно дочастини сьомоїстатті 147Закону України«Про судоустрійі статуссуддів»,враховуючи неможливістьсудами здійснюватиправосуддя підчас воєнногостану зміненнотериторіальну підсудністьсудових справ підсуднихМосковському районномусуду м.Харкова до Октябрського районногосуду м.Полтави,тому цивільнусправу запозовом

ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Агенство нерухомості « Естейт-Стор», ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Стрельченко Олени Володимирівни, третя особа- ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, скасування рішення приватного нотаріуса було направлено до Октябрського районного суду м. Полтави за підсудністю.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями цивільна справа №643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Агенство нерухомості « Естейт-Стор», ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Стрельченко Олени Володимирівни, третя особа- ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, скасування рішення приватного нотаріуса розподілена на суддю Г.В. Андрієнко із присвоєнням номеру провадження 2/554/6133/2023.

04 травня2023 року ухвалою судді Октябрського районного суду м. Полтави прийнято до провадження цивільну справу за позовом №643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « Агенство нерухомості « Естейт-Стор», ОСОБА_2 , приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Стрельченко Олени Володимирівни, третя особа- ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири, скасування рішення приватного нотаріуса розподілена.

23 червня 2023 року на адресу суду від ОСОБА_1 надійшло клопотання про передачу даної справи для подальшого розгляду до Московського районного суду м. Харкова.

Дослідивши матеріали клопотання, суд дійшов наступних висновків.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист. Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950), а також практики Європейського суду з прав людини, які, відповідно достатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року, застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Як роз`яснив Європейський суд з прав людини у справах «Верітас проти України» та «Сокуренко та Стригун проти України», суд не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні п.1 ст.6 Конвенції у разі перевищення ним своїх повноважень, визначених процесуальним законодавством. Зокрема, повноваження суду на розгляд конкретної справи, заяви або скарги визначається правилами підвідомчості та підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст.8 Закону України"Про судоустрій та статус суддів" ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст. 378 ч. 1 ЦПК України).

Відповідно до ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно норм ЦПК України існує загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК України), альтернативна підсудність за вибором позивача (ст.28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст. 30 ЦПК).

Позов було подано до Московського районного суду м. Харкова .

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року № 65 про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області відновлено територіальну підсудність судових справ Комінтернівського, Ленінського, Московського, Орджонікідзевського, Фрунзенського, Червонозаводського районних судів м. Харкова, Чугуївського міського суду Харківської області, Дергачівського, Харківського районних судів Харківської області, змінену розпорядженнями Голови Верховного Суду від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», від 10 березня 2022 року № 4/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», від 14 березня 2022 року № 7/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)», від 16 березня 2022 року № 10/0/9-22 «Про скасування розпорядження від 16 березня 2022 року № 9/0/9-22, зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Миколаївської та Харківської областей)», із 23 листопада 2022 року.

Київському, Ленінському, Октябрському районним судам м. Полтави, Глобинському, Котелевському, Полтавському районним судам Полтавської області забезпечити розгляд справ (проваджень), які до 22 листопада 2022 року включно надійшли на розгляд цих судів відповідно до розпоряджень Голови Верховного Суду від 08 березня 2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», від 10 березня 2022 року № 4/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», від 14 березня 2022 року № 7/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Запорізької та Харківської областей)», від 16 березня 2022 року № 10/0/9-22 «Про скасування розпорядження від 16 березня 2022 року № 9/0/9-22, зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Миколаївської та Харківської областей).

Цивільна справа №643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю« Агенствонерухомості «Естейт-Стор», ОСОБА_2 ,приватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округуСтрельченко ОлениВолодимирівни,третя особа- ОСОБА_3 провизнання недійснимдоговору купівлі-продажуквартири,скасування рішенняприватного нотаріусарозподіленабула передана до Октябрського районного суду м. Полтави на виконання розпорядження Верховного Суду від 08.03.2022 № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», однак на даний час Московський районний суд м. Харкова відновив роботу.

Оскільки справа № 643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю« Агенствонерухомості «Естейт-Стор», ОСОБА_2 ,приватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округуСтрельченко ОлениВолодимирівни,третя особа- ОСОБА_3 провизнання недійснимдоговору купівлі-продажуквартири,скасування рішенняприватного нотаріусарозподіленапо суті в Октябрському районному суді м. Полтави не розглядалась, всі учасники справи знаходяться у м. Харкові, а позивач бажає приймати участь у судових засіданнях особисто, однак через введений на всій території України режим воєнного стану та значну віддаленість м. Харкова від м.Полтава має труднощі у прибутті на судові засідання до м. Полтава , як фінансово так і фізично, при цьому гарантування присутності при проведенні судового засідання в режимі відеоконференції неможливе у зв`язку із непередбаченими, тривалими та систематичними відключеннями світла, при яких інтернет не працює та навіть будь-який зв`язок, тому з метою оперативності розгляду даної справи, враховуючи волевиявлення позивача, суд вважає за можливе передати справу № 643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю« Агенствонерухомості «Естейт-Стор», ОСОБА_2 ,приватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округуСтрельченко ОлениВолодимирівни,третя особа- ОСОБА_3 провизнання недійснимдоговору купівлі-продажуквартири,скасування рішенняприватного нотаріусарозподіленана розгляд Московському районному суду м. Харкова.

Суд вважає, що в умовах воєнного стану введеного в Україні, судовий розгляд позовної заяви за місцем проживання всіх учасників процесу, враховуючи волевиявлення позивача цілком забезпечить ефективність, оперативність, розумність строків розгляду справи судом, та дотримання прав учасників справи, а саме брати участь у судових засіданнях та реалізовувати свої процесуальні права та обов`язки визначені статтею 43 ЦПК України, що буде сприяти забезпеченню права сторін на доступ до суду.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 31 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Цивільну справу № 643/1811/21 за позовом ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю« Агенствонерухомості «Естейт-Стор», ОСОБА_2 ,приватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округуСтрельченко ОлениВолодимирівни,третя особа- ОСОБА_3 провизнання недійснимдоговору купівлі-продажуквартири,скасування рішенняприватного нотаріусарозподіленапередати на розгляд Московському районному суду м. Харкова за підсудністю.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави протягом 15 діб.

Суддя Г.В.Андрієнко

Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111841402
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —643/1811/21

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Постанова від 31.01.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 29.07.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Сугачова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні