Постанова
від 31.08.2010 по справі 11/362-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 11/362-А Голов уючий у 1-й інстанції: Євсіков О.О.

Суддя-доповідач: Умнова О .В.

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" серпня 2010 р. м. Київ

Колегія суддів Київськог о апеляційного адміністрати вного суду у складі:

головуючого судді: Умново ї О.В.,

суддів: Маслія В.І., Кузьменко В.В.,

при секретарі: Олешко О.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Києві а пеляційну скаргу ДП «Завод « Генератор»на постанову Госп одарського суду м. Києва від 2. 11.2007 року по адміністративній с праві за позовом Державного підприємства «Завод «Генера тор»до ДПІ у Оболонському ра йоні м. Києва

- про визнання нечинним рі шення про застосування штраф них (фінансових) санкцій, -

В С Т А Н О В И Л А :

Позивач звернувся до суд у з позовом, в якому просив виз нати нечинним рішення відпов ідача від 7.05.2007 року №0004012305 про зас тосування до нього штрафних (фінансових) санкцій у розмір і 1407436,95 грн. за порушення п.1 ст.3 За кону України «Про застосуван ня реєстраторів розрахунков их операцій у сфері торгівлі , громадського харчування та послуг».

Постановою Господарсько го суду м. Києва від 2.11.2007 року в з адоволенні вказаного позову відмовлено.

Позивач, не погоджуючись з даним рішенням суду, подав а пеляційну скаргу, в якій, поси лаючись на його незаконність та необґрунтованість, проси ть скасувати оскаржувану пос танову та ухвалити нове ріше ння, яким задовольнити позов у повному обсязі.

Колегія суддів, заслухавш и суддю-доповідача, сторони, я кі з»явилися в судове засіда ння, перевіривши матеріали с прави, доводи апеляційної ск арги вважає, що апеляційну ск аргу слід задовольнити, вихо дячи з наступного.

З матеріалів справи вбача ється, що 7.05.2007 року працівникам и податкового органу була пр оведена перевірка господарс ької одиниці позивача - мага зину (м. Київ, вул.. Полярна, 20) з п итань дотримання порядку про ведення готівкових розрахун ків за товари (послуги), про що складений відповідний акт.

Згідно висновків акту, ск ладеного за результатами про ведення вказаної перевірки, податковим органом було вста новлено порушення позивачем вимог п.1 ст.3 Закону України «П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме : проведення розрахункових о перацій через РРО - Славутич ЕККА-М №РА00000033, на загальну суму 281487,39 грн., реєстрація якого ска сована з 12.12.2003 року.

На підставі вищевказаног о акту та виявленого в ході пе ревірки порушення норм чинно го законодавства, відповідач , на підставі п.1 ст.17 Закону вин іс рішення від 7.05.2007 року №0004012305/0, я ким, застосував до позивача ш трафні (фінансові) санкції у р озмірі 1407436,95 грн.

Позивач не погоджуючись з висновками акту перевірки т а рішенням про застосування до нього штрафних (фінансови х) санкцій звернувся до суду з відповідним позовом про виз нання його нечинним.

Колегія суддів не погоджу ється з висновками суду перш ої інстанції про обґрунтован ість прийнятого податковим о рганом рішення та відсутніст ь правових підстав для його с касування, виходячи з наступ ного.

Відповідно до п.1 ст.3 Закон у України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг», суб'єкти підприємницьк ої діяльності, які здійснюют ь розрахункові операції в го тівковій та/або в безготівко вій формі (із застосуванням п латіжних карток, платіжних ч еків, жетонів тощо) при продаж у товарів (наданні послуг) у сф ері торгівлі, громадського х арчування та послуг зобов'яз ані: проводити розрахункові операції на повну суму покуп ки (надання послуги) через зар еєстровані, опломбовані у вс тановленому порядку та перев едені у фіскальний режим роб оти реєстратори розрахунков их операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових д окументів, що підтверджують виконання розрахункових опе рацій, або у випадках, передба чених цим Законом, із застосу ванням зареєстрованих у вста новленому порядку розрахунк ових книжок.

Згідно п.1 ст.17 даного Закон у, до суб'єктів підприємницьк ої діяльності, які здійснюют ь розрахункові операції за т овари (послуги), за рішенням ві дповідних органів державної податкової служби України з астосовуються фінансові сан кції у таких розмірах: у п'ятик ратному розмірі вартості про даних товарів (наданих послу г), на які виявлено невідповід ність, - у разі проведення розр ахункових операцій на неповн у суму вартості проданих тов арів (наданих - послуг), у разі н епроведення розрахункових о перацій через реєстратори ро зрахункових операцій, у разі нероздрукування відповідно го розрахункового документа , що підтверджує виконання ро зрахункової операції, або пр оведення її без використання розрахункової книжки.

Відповідно до п.2 ст.17 Закон у України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг»у разі застосування при здійсненні розрахункових оп ерацій непереведеного у фіск альний режим роботи, незареє строваного, неопломбованого або опломбованого з порушен ням встановленого порядку ре єстратора розрахункових опе рацій до суб'єктів підприємн ицької діяльності, які здійс нюють розрахункові операції за товари (послуги) застосову ються фінансові санкції у ро змірі двадцяти неоподаткову ваних мінімумів доходів гром адян.

З положень вищевказаних п унктів ст.17 Закону та суті вст ановленого податковим орган ом порушення вбачається, що о станній безпідставно притяг нув позивача до відповідальн ості за п.1 ст.17 Закону, оскільки вказане в акті перевірки пор ушення не відповідає змісту порушення, за яке настає відп овідальність за даним пункто м статті.

Навіть у разі вчинення ни м встановленого в акті перев ірки порушення, відповідальн ість мала наступати за п.2 ст.17 З акону.

Крім того, рішення про зас тосування до позивача штрафн их (фінансових) санкцій прийн ято відповідачем з порушення м строку, визначеного ст.250 ГК У країни, оскільки згідно акту перевірки адміністративно-г осподарська санкція застосо вана до підприємства 7.05.2007 року , починаючи з 12.12.2003 року.

За таких обставин оскаржу ване позивачем рішення не ві дповідає вимогам закону, при йнято податковим органом з п еревищенням наданих йому пов новажень. Застосована до поз ивача санкція та розмір штра фу не обґрунтовані.

Вищевказані обставини є п ідставою для скасування ріше ння суб»єкта владних повнова жень.

Суд першої інстанції дав неналежну оцінку фактичним о бставинам справи, наданим ст оронами доказам та нормам ма теріального права, що регулю ють відносини, у зв»язку із чи м невірно вирішив спір.

Податковий орган, як суб» єкт владних повноважень, не д овів правомірність прийнято го ним рішення, його позиція ґ рунтується на невірному трак туванні норм матеріального п рава та фактичних обставинах справи.

Доводи апеляційної скарг и спростовують встановлені с удом першої інстанції обстав ини, підтверджуються зібрани ми по справі доказами та зазн аченими вище нормами чинного законодавства.

Обираючи шлях поновлення порушених прав позивача кол егія суддів вважає, що оскарж уване останнім рішення про з астосування штрафних (фінанс ових) санкцій слід скасувати , оскільки позовні вимоги про визнання його нечинним не уз годжуються з положеннями КАС України.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 3, 202 ч. 1 п . 4 КАС України, за наслідками р озгляду апеляційної скарги н а постанову суду першої інст анції суд апеляційної інстан ції скасовує її та ухвалює но ве рішення, якщо визнає, що суд ом першої інстанції порушено норми матеріального або про цесуального права, що призве ло до неправильного вирішенн я справи.

За таких обставин, апеляц ійна скарга підлягає задовол енню, постанову суду першої і нстанції слід скасувати та у хвалити нове рішення, яким за довольнити позов, шляхом ска сування рішення податкового органу про застосування до п озивача штрафних (фінансових ) санкцій.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 196, 198, 202, 205, 207 КАС Ук раїни, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Держа вного підприємства «Завод «Г енератор»задовольнити.

Постанову Господарськог о суду м. Києва від 2.11.2007 року ска сувати.

Ухвалити нове рішення, як им позов Державного підприєм ства «Завод «Генератор»до ДП І у Оболонському районі м. Киє ва про визнання нечинним ріш ення про застосування штрафн их (фінансових) санкцій задов ольнити.

Скасувати рішення ДПІ у О болонському районі м. Києва в ід 7.05.2007 року №0004012305 про застосува ння до Державного підприємст ва «Завод «Генератор» штрафн их (фінансових) санкцій за пор ушення п.1 ст.3 Закону України « Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Постанова набирає законн ої сили з моменту проголошен ня, може бути оскаржена протя гом двадцяти днів, шляхом под ачі касаційної скарги до Вищ ого адміністративного суду У країни.

Повний текст рішення суду виготовлений 6.09.2010 року.

Головуючий суддя:

Судді:

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено17.09.2010
Номер документу11185429
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11/362-а

Ухвала від 25.03.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Ухвала від 01.04.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Карась О.В.

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Умнова О.В.

Постанова від 02.11.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Євсіков О.О.

Ухвала від 16.08.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Євсіков О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні