Ухвала
від 29.06.2023 по справі 289/699/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/699/23

Номер провадження 2/289/308/23

УХВАЛА

29.06.2023 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Кириленка О.О.,

за участю секретаря судового засідання Науменко І.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору - Радомишльського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про оспорювання батьківства та виключення з актового запису про народження дітей даних про батька дітей, зупинення та скасування стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вищевказаним позовом.

Ухвалою судді Радомишльського районного суду Житомирської області від 10.05.2023 відкрито загальне позовне провадження у вказаній справі та призначено підготовче засідання, визначено строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву.

29.06.2023 через канцелярію суду від відповідача надійшли додаткові пояснення, а також клопотання, в якому вона просить призначити у справі судово-біологічну експертизу молекулярно - генетичного аналізу ДНК, на вирішення якої поставити питання чи є відповідач батьком ОСОБА_3 , та ОСОБА_4 , а також чи існує між ними кровна спорідненість, проведення експертизи просить доручити експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи Головного управління охорони здоров`я та медичного забезпечення Київської міської державної адміністрації.

В підготовче засідання учасники справи не з`явилися, представник позивача надіслав до суду заяву, в якій зазначив, що останній та позивач не заперечують щодо проведення генетичної експертизи, а також просять розглянути справу без їх участі. Представники третіх осіб також надіслали до суду заяви, в яких просять провести розгляд справи без їх участі.

З урахуванням ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вирішуючи заявлене клопотання відповідача про призначення у справі судово-біологічну експертизу молекулярно - генетичного аналізу ДНК, виходить з наступного.

Відповідно до вимогст. 263 ЦПК Українирішення суду повинно бути законним та обґрунтованим. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно та всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Частиною третьою ст. 102 ЦПК України передбачено, що висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Частиною 1 статті 103 ЦПК України регламентовано, що суд призначає експертизу за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності..

Згідно ч.ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначається судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує спеціальних знань.

Враховуючи викладені норми права, суд, з метою всебічного, повного та неупередженого судового розгляду, прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі, дійшов висновку, що заявлене відповідачем клопотання сприятиме повноті з`ясування обставин справи на засадах змагальності і диспозитивності, а отже його слід задовольнити.

При цьому суд вважає за необхідне зазначити вірне найменування експертної установи, якій доручається проведення експертизи, а саме Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи.

Оскільки відбір матеріалів для судової молекулярно-генетичної експертизи може проводитись лише у присутності батька, матері та дитини, суд вважає необхідним зобов`язати експерта повідомити про час, дату та місце явки сторін для надання біологічних матеріалів для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи.

Згідно ч. 2 ст. 135 ЦПК України суд може зобов`язати учасника справи, який заявив клопотання про виклик свідка, призначення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача, забезпечення витребування або огляд доказів за їх місцезнаходженням, попередньо (авансом) оплатити витрати, пов`язані з відповідною процесуальною дією.

Враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження по справі слід зупинити у відповідності до вимог ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 102-104, п. 5 ч. 1 ст. 252, ст.ст. 260, 261 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання відповідача про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору - Радомишльського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про оспорювання батьківства та виключення з актового запису про народження дітей даних про батька дітей, зупинення та скасування стягнення аліментів, судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

2. Чи існує кровна спорідненість між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Проведення експертизи доручити експертам Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи (місцезнаходження: вул. Докучаєвська, буд. 4, м. Київ, 03141), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Оплату за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи та всі витрати пов`язані з її проведенням покласти на відповідача ОСОБА_2 .

Зобов`язати Київське міське клінічне бюро судово-медичної експертизи повідомити про час, дату та місце явки сторін для надання біологічних матеріалів для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи.

В зв`язку з проведенням судової молекулярно-генетичної експертизи зобов`язати позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 разом з дітьми ОСОБА_3 та ОСОБА_4 у визначений експертами час з`явитися в експертну установу для відібрання біологічних зразків.

Роз`яснити сторонам, що судова молекулярно-генетична експертиза може бути проведена лише за умови прибуття всіх учасників експертизи у визначений експертною установою час за наявності паспортів та свідоцтв про народження дітей.

Строк проведення експертизи не повинен перевищувати 3-х місяців, з дня надходження копії ухвали суду до виконання.

Роз`яснити сторонам у справі наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно дост.109 ЦПК України: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею в порядку передбаченому ст. 261 ЦПК України та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя О. О. Кириленко

Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено03.07.2023
Номер документу111872679
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька дітей, зупинення та скасування стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —289/699/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні