Рішення
від 05.03.2024 по справі 289/699/23
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/699/23

Номер провадження 2/289/31/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.03.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Кириленка О.О.,

з участю секретаря судового засідання Романенко К.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Радомишльського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Андрушівського відділу державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про оспорювання батьківства, припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати заборгованості по аліментам,

ВСТАНОВИВ:

Позивач просить суд виключити відомості про нього, як батька дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з актових записів про народження дітей, складених Пилиповицькою сільською радою Радомишльського району Житомирської області 06 квітня 2009 року за №2 та №3; припинити стягнення з нього аліментів на користь відповідача на утримання вказаних дітей за рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 27.11.2012 та на підставі виконавчого листа №2/620/795, виданого 27.11.2012; відкликати вказаний виконавчий лист; звільнити його від сплати заборгованості по аліментам, яка нараховувалась на підставі вищезгаданого виконавчого листа; звільнити його від сплати заборгованості по виконавчому збору та основній винагороді виконавця, які нараховувались на підставі наведеного виконавчого листа; стягнути з відповідачки на його користь судові витрати в сумі 17448 грн.

Свій позов обґрунтовує тим, що сторони перебували у шлюбі, однак рішенням Радомишльського районного суду від 04.07.2013 шлюб між сторонами розірвано. В період вказаного шлюбу відповідач народила двійнят, у зв`язку із чим позивача було записано батьком цих дітей. Однак, враховуючи те, що висновком експертизи встановлена відсутність кровного споріднення між дітьми та позивачем, останній оспорює своє батьківство, обов`язок зі сплати аліментів на утримання дітей та заборгованість зі сплати цих аліментів.

Ухвалою судді від 10.05.2023 справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

В судовому засіданні позивач свій позов підтримав з тих же підстав.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та пояснила суду, що позивач дійсно не є батьком дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , а також зазначила, що у позивача існує заборгованість зі сплати аліментів на утримання цих дітей. Окрім того, відповідач суму судових витрати визначених позивачем не заперечувала, однак вказала, що сплачувати їх не буде.

Представники третіх осіб в судове засідання не з`явилися, про час та місце судового засідання повідомлялися належним чином, причини неявки суду не повідомили, тому суд розглянув справу без їх участі, оскільки в справі достатньо матеріалів про права і взаємовідносини сторін.

Заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно наявних в матеріалах справи копій свідоцтв про народження сторони є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 10, 11).

Рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 27.11.2012, ухваленого у справі №2-260-795-12 з позивача на користь відповідачки стягуються аліменти на утримання вказаних вище дітей в розмірі 1/3 частини від усіх видів його заробітку (доходів), але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, починаючи з 13 листопада 2012 року до досягнення повноліття дітей (а.с. 12).

Довідкою Андрушівського відділу державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області №5267 від 27.03.2023 підтверджується те, що на виконанні у цьому відділі перебуває виконавчий лист Радомишльського районного суду від 07.12.2012, виданого з метою виконання вказаного рішення суду про стягнення аліментів (а.с. 35).

Згідно висновку генотипоскопічного експертного дослідження №37185 від 23.02.2023, наданого ТОВ «МАМА ПАПА», біологічне батьківство позивача відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в рамках проведеного дослідження, виключається. Ймовірність батьківства складає 0% (а.с. 13-34).

Аналогічні відомості містяться у висновку судово-медичного експерта-імунолога Київського міського клінічного бюро судово-медичних експертиз №103-164-2023 від 30.10.2023, який було надано на виконання ухвали суду від 29.06.2023 (а.с. 79-80, 91-94).

Таким чином, судом встановлено, що позивач не є біологічним батьком неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Статтею 136 СК України передбачено, що особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 встановлено, що судам слід ураховувати, що відповідно до ст. 136 СК України оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК України - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК України), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Враховуючи викладене вище, зокрема встановивши відсутність кровного споріднення позивача відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , суд дійшов висновку, що позовні вимоги про оспорювання батьківства і виключення відомостей про позивача, як про батька дітей, підлягають задоволенню.

Виходячи із змісту ст. 180 СК України, обов`язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття мають батьки.

Оскільки суд дійшов висновку про відсутність кровного споріднення і виключення з актового запису про народження відомостей про позивача як про батька неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , суд вважає, що позивач втратив обов`язок з утримання цих дітей.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

У відповідності до правової позиції, викладеної в постанові Верховного Суду від 21 липня 2021 року в справі №477/1165/20, наслідком ухвалення судом рішення про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про позивача як батька дитини є, зокрема, відсутність у позивача від самого початку існування спірних правовідносин обов`язку утримання дитини, адже за змістом положень статті 180 СК України обов`язок утримання дитини несуть лише її батьки. Аліментний обов`язок позивача був заснований на факті батьківства, а виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини у зв`язку з тим, що позивач не є біологічним батьком дитини, підтверджує, що позивач не є (і, відповідно, ніколи не був) батьком дитини. Отже, виключення запису про батьківство позивача є обставиною, що має істотне значення в розумінні 197 СК України, і відповідно, є підставою для звільнення його від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли він був записаний батьком дитини.

З огляду на викладене, ураховуючи те, що ОСОБА_1 не є біологічним батьком неповнолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , проте існує обов`язкове до виконання нескасоване судове рішення, яким з позивача на теперішній час стягуються аліменти на користь відповідача на утримання дітей, суд робить висновок про те, що позовні вимоги в частині припинення стягнення з позивача аліментів підлягають задоволенню, як і вимога про звільнення його від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли він був записаний батьком дитини, а також від сплати від виконавчого збору і винагороди державного виконавця.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Отже, з огляду на результат вирішенні спору, суд вважає, що наявні підстави для стягнення з відповідачки на користь позивача понесені ним судові витрати, які складаються з суми судового збору та витрат пов`язаних з залученням експерта в загальному розмірі 17447,20 грн. (а.с. 6 а, 36).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 122, 124, 126, 127, 136 СК України, ст. ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), з участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Радомишльського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (адреса: вул. 9-го Січня, 2а, м. Радомишль, Житомирської області, код ЄДРПОУ 22061752), Андрушівського відділу державної виконавчої служби у Бердичівському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (адреса: площа Т.Г. Шевченка, 1, м. Андрушівка, Житомирської області, код ЄДРПОУ 34747264), про оспорювання батьківства, припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати заборгованості по аліментам задовольнити повністю.

Виключити відомості про ОСОБА_1 , як батька дитини з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Пилиповицькою сільською радою Радомишльського району Житомирської області 06 квітня 2009 року за №2.

Виключити відомості про ОСОБА_1 , як батька дитини з актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Пилиповицькою сільською радою Радомишльського району Житомирської області 06 квітня 2009 року за №3.

Припинити стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 27.11.2012, ухваленого у справі №2-260-795-12.

Виконавчий лист у справі №2/620/795, виданий Радомишльським районним судом Житомирської області відкликати з дня набрання даним рішенням законної сили, долучивши його до матеріалів справи.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати заборгованості за аліментами, які стягуються за рішенням Радомишльського районного суду Житомирської області від 27.11.2012, ухваленого у справі №2-260-795-12, що утворилась за весь період її нарахування, а також від сплати виконавчого збору і винагороди державного виконавця.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати у сумі 17447,20 гривень.

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 12.03.2024.

Суддя Олег КИРИЛЕНКО

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117587143
СудочинствоЦивільне
Сутьоспорювання батьківства, припинення стягнення аліментів та звільнення від сплати заборгованості по аліментам

Судовий реєстр по справі —289/699/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні