Ухвала
від 05.07.2023 по справі 693/738/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/738/23

Провадження № 2-о/693/34/23

У ХВ АЛ А

про зупинення провадження

05.07.2023 року

Жашківський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Коцюбинської Ю.Д.,

присяжних: Глух Т.В.,

Степанової О.В.,

за участю: секретаря судового засідання Олійник С.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: орган опіки та піклування Жашківської міської ради,

У С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до Жашківського районного суду Черкаської області із заявою про визнання малолітнього сина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, яка обґрунтована тим, що його син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має статус дитини інваліда.

На думку заявника, розлади психіки малолітнього ОСОБА_3 виключають його повну та належну і достатню адаптацію у суспільстві через нездатність логічного осмислення життєвих ситуацій для правильного вирішення поточних питань та проблем.

Також заявник повідомив, що «батько-опікун є особою котра зобов`язана повідомити РТ ЦУ та СП про вищевказану ситуацію по причині перебування на обліку, як військовозобов`язанного на предмет ініціювання відсточки від призову на 2 (два) роки бо опіка встановлюється тільки на 2 (два) роки».

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав свої вимоги та просив призначити судово-психіатричну експертизу.

Присутній в залі суду малолітній ОСОБА_3 повідомив, що він навчається в 7 класі школи № 1 м. Жашків, в нього є молодший брат та доросла сестра. Живе разом з батьками, до лікарів не ходить.

Представник третьої особи без самостійних вимог не заперечував проти призначення такої експертизи.

Згідно п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Згідно з ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи (п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України).

Як зазначається в п.4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.103, 104, 105, 197, 258, 259, 260, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити по цивільній справі №693/738/23 судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_3 хронічним і стійким?

3.Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ним?

4. Чи може ОСОБА_3 за станом психічного здоров`я брати участь у судових зсіданнях?

Проведення експертизи доручити Черкаській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (20700, Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

призначення судом експертизи

Головуючий: Ю. Д. Коцюбинська

Присяжні: Т. В. Глух

О. В. Степанова

05.07.2023

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112027065
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —693/738/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні