Ухвала
від 16.10.2023 по справі 693/738/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 693/738/23

Провадження № 2-о/693/34/23

У Х В А Л А

іменем України

16.10.2023 року м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області в складі: судді - Коцюбинської Ю.Д., присяжних - Степанової О.В., Глух Т.В. розглянувши питання про відвід судді Коцюбинської Ю.Д. за заявою заявника у справі ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судових засідань Чумак Р.М., заявника - ОСОБА_1 ,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Жашківського районного суду Черкаської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , в інтересах малолітнього ОСОБА_2 , зацікавлені особи: орган опіки та піклування Жашківської міської ради, КНП «Жашківська багатопрофільна лікарня», про визнання недієздатним малолітнього ОСОБА_2 та призначення опікуна.

В день судового засідання від заявника надійшла заява про відвід судді, по факту злодіянь судді, судової тяганини, залякування заявника, зловживання службовим становищем, шельмування та моральних знущань з заявника, антидержавних дій судді, залучення прокурора самозванця тощо.

В судовому засіданні заявник підтримав вказану заяву та зазначив, що на його думку суддя повинна була призначити експертизу та задовольнити його заяву. Одночасно визнав, що судовий розгляд жодного разу не відкладався. Пояснив, що на його думку представник органу опіки, який брав участь у попередньому судовому засіданні, є прокурором самозванцем, тому що зазначив про роботу з великою кількістю документів. Стверджував, що суддя силою примушувала його відмовитись від позову. Як саме це відбувалось пояснити не зміг. Також зазначав, що з невідомих причин суддя дійшла висновку, що метою заяви є ухилення від призову до лав ЗСУ, але він з таким висновком не погоджується, ухилятися не має наміру.

Крім того, заявник стверджує, що злодіяння судді виражаються також в тому, що йому не надано копію висновку судово-психіатричної експертизи, проте підтвердив, що із відповідним клопотанням до суду не звертався, з матеріалами ознайомитись не намагався.

За приписами ч. 3 ст. 40 ЦПК України, якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

У відповідності до ч. 5 ст. 40 ЦПК України якщо на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів, вирішення питання про відвід здійснюється в нарадчій кімнаті суддею, який розглядає справу чи вчиняє іншу процесуальну дію, про що виноситься ухвала. У такому разі положення частин третьої та четвертої цієї статті не застосовуються.

Вирішуючи питання про відвід судді, суд виходить з наступного.

Головна мета відводу - гарантування безсторонності суду, зокрема, щоб запобігти упередженості судді (суддів) під час розгляду справи. Безумовно, сторони можуть побоюватися, що суддя є небезстороннім, але вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими.

Згідно із ч. 3 ст. 39 ЦПК України відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу) за наявності інших обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно із ч. 2 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених у статтях 36, 37 і 38 цього Кодексу, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи.

Тобто, окрім прямо визначених підстав для відводу, самовідводу судді, передбачених у статтях 36, 37 і 38 ЦПК України, відвід судді може бути заявлений й з інших підстав (п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України). У будь-якому разі оцінюватися має саме те, чи викликають певні обставини розумний сумнів у неупередженості або об`єктивності судді у стороннього спостерігача.

Стандарт безсторонності ґрунтується, насамперед, на тому, що судді мають розглядати справи на основі фактів та згідно з законом, без жодних обмежень, неналежного впливу, спонукання, тиску, погроз чи втручань, прямих чи непрямих, з будь-чийого боку або з будь-якої причини. Також неупередженість стосується способу мислення або ставлення суду до питань і сторін у конкретній справі. Тож слово «неупереджений» передбачає виключення (усунення) розумних та обґрунтованих сумнівів щодо упередженості судді, як реальної, так і суб`єктивної.

Варто зауважити, що жодна норма національного права не визначає зміст нормативної конструкції «неупередженість («безсторонність») судді», а тому під час з`ясування основних критеріїв неупередженості необхідно керуватися джерелами міжнародного права, зокрема принципами, сформульованими у практиці Європейського суду з прав людини.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини обґрунтованість підстав для надання висновку щодо безсторонності суду для мети пункту 1 статті 6 Конвенції має встановлюватися згідно з:

(і) «об`єктивним критерієм», який передбачає, що встановлення наявності упередженості суду (суддів) має бути визначено окремо від поведінки судді, тобто має бути з`ясовано, чи є очевидні факти, що можуть поставити під сумнів його безсторонність. Своєю чергою вирішальне значення має саме наявність відповідних обставин, підтверджених належними та допустимими доказами, які свідчать про обґрунтованість сумніву в неупередженості суду, а позиція зацікавленої сторони є важливою, але не вирішальною;

(іі) «суб`єктивним критерієм», який вимагає оцінки реальних дій окремого судді під час розгляду конкретної справи і тільки після встановлення фактів у поведінці судді, які можна кваліфікувати як прояв упередженості, можливо поставити під сумнів його безсторонність.

Тому особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів іншого.

Отже, для підтвердження порушення (або можливого порушення) суддею принципу неупередженості, заявнику потрібно довести наявність відповідних зазначених вище суб`єктивних та/або об`єктивних елементів стандарту неупередженості (зокрема, але не винятково, йдеться про такі ознаки як особисте переконання та поведінка конкретного судді, що вказують на його безпосередню зацікавленість у результатах розв`язання справи, неналежне забезпечення конкретним судом та його складом, визначеним для розгляду справи, дотримання процесуальних прав і свобод сторін та осіб, які беруть участь у справі тощо).

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні «Веттштайн проти Швейцарії» (Wettstein v. Switzerland, заява N33958/96, п. 42, ЄСПЛ 2000-XII) зазначив, що особиста безсторонність суду презумується, поки не надано доказів протилежного. Застосовуючи об`єктивний критерій, слід з`ясувати, чи існують певні факти, які можуть служити підставою для сумніву в його безсторонності. Вирішальне значення при цьому матиме можливість вважати такі сумніви об`єктивно обґрунтованими.

На думку суду сумніви щодо безсторонності судді Коцюбинської Ю.Д., висловлені заявником, об`єктивно не обґрунтовані. Жодних клопотань, заперечень після судового засідання, яке відбулось 05.07.2023 року, від заявника не надходило.

Одночасно слід підкреслити, що не можуть бути підставою для відводу судді заява, яка містить тільки припущення про існування відповідних обставин, не підтверджених належними, достатніми, достовірними і допустимими доказами. Тому відвід має бути вмотивований, тобто в ньому неодмінно мають бути наведені аргументи, а до самої заяви долучені відповідні докази, які підтверджують наявність підстав для відводу.

Керуючись ст.ст.36, 39, 40 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву заявника ОСОБА_1 про відвід судді Коцюбинської Ю.Д. залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 16.10.2023 року.

Суддя: Ю.Д. Коцюбинська

Присяжні: Т.В. Глух

О.В. Степанова

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено17.10.2023
Номер документу114172251
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —693/738/23

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Рішення від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні