Ухвала
від 10.07.2023 по справі 459/2512/18
ЧЕРВОНОГРАДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 459/2512/18

Провадження № 1-кс/459/1245/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2023 року слідчий суддя Червоноградського міського суду Львівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Червонограді скаргу ОСОБА_3 на постанову слідчого Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області у кримінальному провадженні №12018140150000315 про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих дій,-

В С Т А Н О В И В :

07.07.2023 скаржник звернувся в суд з вищевказаною скаргою, в якій просить скасувати постанову слідчого Червоноградського РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 від 05.06.2023 за вх. № В-365 про відмову в допиті свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ..

В обґрунтування скарги вказав, що 30.06.2023 отримав постанову слідчого Червоноградського РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 від 29.06.023 про відмову в задоволенні клопотання № В-365 про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .. Вважає, що таку постанову не вмотивовано належним чином, оскільки слідчий послалась на те, що скаржник не обґрунтував необхідність проведення такого допиту, обставин, які необхідно з`ясувати у кожної особи.

ОСОБА_3 у судовому засіданні скаргу підтримав з підстав зазначених у ній, просив таку задовольнити. Вказав, що належно обгррунтував необхідність допиту зазначених свідків у попередньому клопотанні від 24.02.2023 вх. №В-116.

Слідча в судове засідання не з`явилась, про причини неявки не повідомила, заяв, клопотань та матеріалів кримінального провадження не надала.

Вислухавши пояснення скаржника, розглянувши скаргу, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно із ч.1 ст.304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Зокрема, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:рішення слідчого, дізнавача, прокурора про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником.

Вивчивши доводи скарги, дослідивши матеріали скарги у їх сукупності, з урахуванням наданих скаржником процесуальних документів, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість такої скарги з таких підстав.

Встановлено, що слідчим відділенням Червоноградського РВП ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018140150000315 від 13.02.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 185, ст. 356, ч.1 ст. 367, ч.1 ст. 365, ч.1 ст. 364 КК України.

В даному кримінальному провадженні скаржник має статус потерпілого від 12 червня 2020 року.

Скаржник вважає, що досудове розслідування за вказаним кримінальним провадження проводиться всупереч вимог КПК України, внаслідок чого він вимушений звертатися з відповідними скаргами до слідчого судді.

Відповідно до ч.1 ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. ч. 2, 3 ст. 55 КПК України права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв`язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

За змістом цієї норми права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення, або якщо особі кримінальним правопорушенням завдана шкода.

Пунктом 4 частини 1 ст.56 КПК України передбачено право потерпілого подавати клопотання протягом кримінального провадження.

Згідно із ч.1 ст.65 КПК України свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

Відповідно до ч.1 ст.223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

З матеріалів скарги встановлено, що 05.06.2023 ОСОБА_3 як потерпілий у криминальному провадженні №12018140150000315, подав у Червоноградський РВП ГУНП у Львівській області клопотання про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (вх.№ В-365).

Дане клопотання потерпілого було предметом розгляду скарги на бездіяльність слідчого щодо його не розгляду.

Ухвалою слідчого судді Червоноградського міського суду Львівської області від 27.06.2023 було зобов`язано слідчого розглянути клопотання ОСОБА_3 від 05.06.2023 вх.№ В-365 про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6

29.06.2023 слідчим було розглянуто зазначене клопотання та винесено постанову, якою відмовлено у даному клопотанні.

Зі змісту вказаної постанови вбачається, що ОСОБА_3 не обґрунтував необхідність проведення такого допиту, обставин, які необхідно з`ясувати у кожної особи.

Однак у матеріалах справи є клопотання ОСОБА_3 про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 від 24.02.2023 Вх.№ В-116, в якому наведено необхідність проведення такого допиту та зазначено обставин, які необхідно з`ясувати у кожної особи. Зазначене клопотання знаходиться у розпорядженні слідчого та остання не була позбавлена можливості ознайомитись із ним для визначення необхідності проведення такого допиту.

Так, згідно з приписами ч. ч. 1, 2 ст. 220 КПК України клопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій та у випадках, установлених цим Кодексом, іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав.

Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин надсилається їй.

Так, відповідно до ст. 110 КПК України процесуальними рішеннями є всі рішення органів досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду.

Постанова слідчого має бути вмотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам, встановленим матеріалами справ, зокрема, в ній має бути викладено суть заяви особи, яка звернулася з метою захисту своїх прав, та відповіді на всі постановлені нею питання, що є однією з гарантій забезпечення прав і законних інтересів учасників процесу.

Відповідно до статті 8 КПК України принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

З огляду на вищевказані положення процесуального закону порушені права скаржника підлягають захисту шляхом скасування постанови слідчого відповідно до повноважень слідчого судді згідно до ч. 2 ст. 307 КПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

На думку суду, слідча не в повній мірі використовує свої повноваження в ході проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні та безпідставно відмовила у клопотанні потерпілого про допит свідків, що перешкоджає встановленню об`єктивної істини у справі.

Такі обставини свідчать про обґрунтованість доводів скаржника щодо безпідставної відмови слідчим у задоволенні клопотання потерпілого про допит свідків.

Враховуючи вище викладене, скарга підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 303, 305 - 307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити.

Скасувати постанову слідчого СВ Червоноградського РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 від 29.06.2023 про відмову в задоволенні клопотання потерпілого ОСОБА_3 від 05.06.2023 за вх. № В-365 про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ..

Зобов`язати слідчого СВ Червоноградського РВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 повторного розглянути клопотання потерпілого ОСОБА_3 від 05.06.2023 за вх. № В-365 про допит свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ..

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Повний текст ухвали проголошено 11.07.2023.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЧервоноградський міський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено08.07.2024
Номер документу112112558
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій

Судовий реєстр по справі —459/2512/18

Ухвала від 11.10.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Дем'яновська Ю. Д.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 03.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Отчак Н. Я.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Червоноградський міський суд Львівської області

Новосад М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні