Ухвала
від 13.07.2023 по справі 308/11887/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/11887/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 липня 2023 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Хамник М.М. ознайомившись з матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «УКРПОШТА», третя особа: Закарпатська дирекція Акціонерного товариства «УКРПОШТА» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області з позовом до Акціонерного товариства «УКРПОШТА», третя особа: Закарпатська дирекція Акціонерного товариства «УКРПОШТА» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу.

Дослідивши зміст поданої заяви з додатками, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до норм ЦПК України існує загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК України), альтернативна підсудність за вибором позивача (ст.28 ЦПК України) та виключна підсудність (ст. 30 ЦПК України).

Процесуальний закон визначає підсудність справ, встановлюючи відповідні правила визначення суду, який має право розглядати справу.

Відповідно до ч. 2 ст.27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Разом з тим, вказана позовна заява може бути розглянута за правилом альтернативної підсудності, встановленої ч.1 ст.28ЦПК України, відповідно до якої позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Як вбачається з позовної заяви позивачка ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідачем в даному позові є Акціонерне товариство «УКРПОШТА», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 22.

Пунктом 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

З огляду на встановлене, підстав для розгляду справи Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області згідно вимог ст.27та ст.28 ЦПК Українине встановлено.

Відповідно до ч.9ст.187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3ст. 31 ЦПК України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

У відповідності до положеньст. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Таким чином, враховуючи значну віддаленість відповідача з статусом юридичної особи, вважаю, що вказану справу слід передати на розгляд до Рахівського районного суду Закарпатської області, який згідно правил альтернативної підсудності (позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача) уповноважений на розгляд цієї справи.

Керуючись ст.ст.27,28,31,187,260 ЦПК України, суддя-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «УКРПОШТА», третя особа: Закарпатська дирекція Акціонерного товариства «УКРПОШТА» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу разом з додатками надіслати за підсудністю до Рахівського районного суду Закарпатської області (вулиця Карпатська, 15, Рахів, Закарпатська область, 90600).

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Закарпатського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти діб з моменту винесення ухвали, через Ужгородський міськрайонний суд області

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду

Закарпатської області М.М. Хамник

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112167174
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —308/11887/23

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Рішення від 18.12.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Дочинець С. І.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Дочинець С. І.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Дочинець С. І.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Хамник М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні