Рішення
від 14.07.2023 по справі 468/1710/21-ц
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 468/1710/21-ц

2/468/74/23

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД


56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

Р І Ш Е Н Н Я

іменем У К Р А Ї Н И

(вступна та резолютивна частини)

14.07.2023 року Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Муругова В.В., за участю секретаря судового засідання - Серака Д.В., представника позивача Тараненко Р.Ю. (в режимі відеоконференції), розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Баштанка справу № 468/1710/21-ц за позовом Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про встановлення права земельного сервітуту (треті особи: Приватне підприємство «Гео-Прайм»; Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області),

керуючись ст.ст. 12; 13; 81; 264; 265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про встановлення права земельного сервітуту та визнання технічної документації погодженою - задовольнити частково.

Встановити за Приватним акціонерним товариством «Національна енергетична компанія «Укренерго», в подальшому іменоване «Сервітуарій», право на строковий земельний сервітут (для забезпечення проведення робіт з реконструкції опорної конструкції повітряної лінії електропередачі 330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати»), на наступних умовах:

1. Предмет сервітуту

1.1. Власник надає Сервітуарію право обмеженого безоплатного користування земельною ділянкою (її частинами), зазначені у пункті 1.3, без зміни її цільового призначення.

1.2. Сервітут встановлюється з метою влаштування будівельного майданчика для проведення будівельно-монтажних робіт з реконструкції опорної конструкції повітряної лінії електропередачі 330кВ Криворізька ТЕС - Трихати.

1.3. Відомості про об`єкт права земельного сервітуту:

кадастровий номер земельної ділянки - 4820686500:04:000:0038;

місце розташування - за межами населених пунктів на території Баштанської міської територіальної громади Миколаївської області (колишня Явкинська с/рада);

форма власності - приватна власність;

загальна площа земельної ділянки - 4,9163 га;

загальна площа земельної ділянки (її частин), на які встановлюється земельний сервітут, складає - 0,0121 га (частина 1 - 0,0079 га, частина 2 - 0,0042 га);

цільове призначення земельної ділянки - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ - 01.01);

право на земельну ділянку підтверджується: Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯО№ 302139 виданий 26.12.2012 р.

1.4. Графічне зображення земельної ділянки (її частини), право користування якою надається на умовах сервітуту, вказано у складеному інженером-землевпорядником Плані земельної ділянки.

2. Умови встановлення та дія земельного сервітуту

2.1. Право земельного сервітуту полягає у наданні Власником Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям наступних прав стосовно земельної ділянки (її частини) на яку встановлений сервітут:

- проходу; - проїзду; - перевезення будівельних та інших матеріалів через земельну ділянку (її частини), зазначені в п. 1.3 та їх складання на ній;

2.2. Земельний сервітут є неподільним та зберігає чинність у разі переходу права на земельну ділянку Власника, щодо якої встановлений даний земельний сервітут, до іншої особи.

2.3. Сервітуарій відшкодовує збитки, які фактично заподіяні Власнику/Орендарю внаслідок дій пов`язаних з користуванням земельною ділянкою (її частинами), які зазначені в п. 1.3, на праві сервітуту відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 (далі - Порядок).

3. Строк дії та умови припинення дії земельного сервітуту

3.1. Земельний сервітут є строковим. Земельний сервітут встановлюється строком до 31.12.2023 року.

3.2. Право земельного сервітуту набуває чинності з моменту його державної реєстрації в порядку встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно і діє протягом періоду дії земельного сервітуту.

3.3. Дія встановленого земельного сервітуту може бути припинена за згодою Сторін або в інших випадках, передбачених законодавством України.

4. Права та обов`язки Сторін

4.1.Дія земельного сервітуту поширюється виключно на земельну ділянку (її частин) визначені п. 1.3. Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, забороняється користування землеволодіннями Власника, на які не встановлений сервітут.

4.2.Сервітуарій зобов`язаний:

4.2.1використовувати право земельного сервітуту в спосіб і в порядку передбаченому рішенням суду;

4.2.2не передавати будь-яким способом право земельного сервітуту іншим фізичним і юридичним особам;

4.2.3згідно Порядку відшкодувати Власнику/Орендарю понесені збитки;

4.2.4користуватись земельним сервітутом способами, найменш обтяжливими для Власника;

4.2.5при користуванні земельним сервітутом дотримуватись вимог протипожежної, екологічної санітарно-епідеміологічної безпеки, охорони земель, охорони праці тощо;

4.2.6у день припинення дії сервітуту припинити користування ним;

4.2.7письмово повідомляти Власника про проведення робіт з розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування об`єкту передачі електричної енергії не пізніше ніж за десять днів до початку таких робіт.

4.3.Сервітуарій має право:

4.3.1. користуватись земельним сервітутом на умовах, визначених рішенням суду;

4.3.2. вимагати від Власника користуватись земельною ділянкою (її частинами) з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, інших нормативних та законодавчих актів України;

4.3.3. відповідно до вимог нормативних та законодавчих актів України здійснювати заходи, спрямовані на захист об`єкту передачі електричної енергії;

4.3.4. не відшкодовувати збитки, завдані Власнику внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частин), встановлених згідно з законодавством України;

4.3.5. у випадках настання аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з Власником земельної ділянки Сервітуарій вправі:

-безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

-здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі, без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

4.4.Власник зобов`язаний:

4.4.1. не перешкоджати використанню Сервітуарієм та/або залученими до виконання робіт підрядними організаціями земельної ділянки в межах встановленого земельного сервітуту;

4.4.2. попередити Сервітуарія про особливі властивості та недоліки земельної ділянки (її частини), які в процесі їх використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану об`єкту передачі електричної енергії.

4.5.Власник/Орендар має право:

4.5.1. вимагати від Сервітуарія належного виконання своїх обов`язків за рішенням суду;

4.5.2. володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою (належить Власнику), не порушуючи при цьому прав Сервітуарія, у тому числі не перешкоджаючи останньому або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, розміщувати, будувати, експлуатувати та обслуговувати об`єкт передачі електричної енергії, проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначених об`єктів;

4.5.3. здійснювати контроль та вимагати від Сервітуарія дотримання вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України;

4.5.4. на відшкодування Сервітуарієм фактично нанесених збитків, відповідно до умов сервітуту.

4.6. Сторони зобов`язані дотримуватись правил добросусідства.

5. Зміна умов сервітуту і припинення його дії

5.1. Зміна умов сервітуту здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов сервітуту спір вирішується у судовому порядку.

5.2. Дія сервітуту припиняється у разі:

5.2.1. закінчення терміну дії земельного сервітуту;

5.2.2. придбання Сервітуарієм земельної ділянки у власність;

5.2.3. викупу земельної ділянки / частини земельної ділянки, на яку встановлений сервітут для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

5.2.4. ліквідації юридичної особи - Сервітуарія.

Право земельного сервітуту припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

5.3. Дія сервітуту припиняється за:

5.3.1. взаємною згодою сторін;

5.3.2. рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених рішенням суду, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження земельної ділянки (її частин), яке істотно перешкоджає її використанню, з інших підстав, визначених законом.

5.4. Перехід права власності на земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - Сервітуарія не є підставою для зміни умов сервітуту.

6. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов сервітуту.

6.1. За невиконання або неналежне виконання умов сервітуту сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

6.2. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7. Прикінцеві положення

7.1. Якщо протягом дії права земельного сервітуту Сторони змінять свою назву, місцезнаходження, реквізити або будуть реорганізовані, а також при переході права до іншої особи, вони повинні негайно повідомити про це другу Сторону.

Встановити за Приватним акціонерним товариством «Національна енергетична компанія «Укренерго», в подальшому іменоване «Сервітуарій», право на постійний земельний сервітут (для забезпечення експлуатації лінії електропередачі 330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати»), на наступних умовах:

1. Предмет сервітуту

1.1. Власник надає Сервітуарію право обмеженого безоплатного користування земельною ділянкою (її частиною), зазначеною у пункті 1.3, без зміни її цільового призначення.

1.2. Сервітут встановлюється з метою забезпечення експлуатації лінії електропередачі.

1.3. Відомості про об`єкт права земельного сервітуту:

кадастровий номер земельної ділянки - 4820686500:04:000:0038;

місце розташування - за межами населених пунктів на території Баштанської міської територіальної громади (колишня Явкинська с/рада);

форма власності - приватна власність;

загальна площа земельної ділянки - 4,9163 га;

загальна площа земельної ділянки (її частини), на яку встановлюється земельний сервітут, складає - 0,2443га;

цільове призначення земельної ділянки - для товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ - 01.01 );

право власності земельної ділянки підтверджується - Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯО№ 302139 виданий 26.12.2012 р.;

1.4. Графічне зображення земельної ділянки (її частини), право користування якою надається на умовах сервітуту, вказано у складеному інженером-землевпорядником Плані земельної ділянки.

2. Умови встановлення та дія земельного сервітуту

2.1. Право земельного сервітуту полягає у наданні Власником Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям наступних прав стосовно земельної ділянки (її частини) на яку встановлений сервітут:

- проходу;

- проїзду;

- перевезення будівельних та інших матеріалів через земельну ділянку (її частину), зазначену в п. 1.3;

- для експлуатації ліній електропередачі.

2.2. Земельний сервітут є неподільним та зберігає чинність у разі переходу права на земельну ділянку Власника, щодо якої встановлений даний земельний сервітут, до іншої особи.

2.3. Сервітуарій відшкодовує збитки, які фактично заподіяні Власнику внаслідок дій пов`язаних з користуванням земельною ділянкою (її частиною), яка зазначена в п. 1.3, на праві сервітуту відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284 (далі - Порядок).

3. Строк дії та умови припинення дії земельного сервітуту

3.1. Земельний сервітут є постійним.

3.2. Право земельного сервітуту набуває чинності з моменту його державної реєстрації в порядку встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно і діє протягом періоду дії земельного сервітуту.

3.3. Дія встановленого земельного сервітуту може бути припинена за згодою Сторін або в інших випадках, передбачених законодавством України.

4. Права та обов`язки Сторін

4.1.Дія земельного сервітуту поширюється виключно на земельну ділянку (її частину) визначену п. 1.3. Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, забороняється користування землеволодіннями Власника, на які не встановлений сервітут.

4.2.Сервітуарій зобов`язаний:

4.2.1.використовувати право земельного сервітуту в спосіб і в порядку передбаченому рішенням суду;

4.2.2. не передавати будь-яким способом право земельного сервітуту іншим фізичним і юридичним особам;

4.2.3.згідно Порядку відшкодувати Власнику понесені збитки;

4.3.4.користуватись земельним сервітутом способами, найменш обтяжливими для Власника;

4.2.5.при користуванні земельним сервітутом дотримуватись вимог протипожежної, екологічної санітарно-епідеміологічної безпеки, охорони земель, охорони праці тощо;

4.2.6.у день припинення дії сервітуту припинити користування ним;

4.2.7.письмово повідомляти Власника про проведення робіт з розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування об`єкту передачі електричної енергії не пізніше ніж за десять днів до початку таких робіт.

4.3. Сервітуарій має право:

4.3.1. користуватись земельним сервітутом на умовах, визначених рішенням суду;

4.3.2. вимагати від Власника користуватись земельною ділянкою (її частиною) з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, інших нормативних та законодавчих актів України;

4.3.3. відповідно до вимог нормативних та законодавчих актів України здійснювати заходи, спрямовані на захист об`єкту передачі електричної енергії;

4.3.4. не відшкодовувати збитки, завдані Власнику внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частини), встановлених згідно з законодавством України;

4.3.5. у випадках настання аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з Власником земельної ділянки Сервітуарій вправі:

-безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

-здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі, без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

4.4.Власник зобов`язаний:

4.4.1. не перешкоджати використанню Сервітуарієм та/або залученими до виконання робіт підрядними організаціями земельної ділянки в межах встановленого земельного сервітуту;

4.4.2. попередити Сервітуарія про особливі властивості та недоліки земельної ділянки (її частини), які в процесі їх використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану об`єкту передачі електричної енергії.

4.5. Власник/Орендар має право:

4.5.1. вимагати від Сервітуарія належного виконання своїх обов`язків за рішенням суду;

4.5.2. володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою, не порушуючи при цьому прав Сервітуарія, у тому числі не перешкоджаючи останньому або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, розміщувати, будувати, експлуатувати та обслуговувати об`єкт передачі електричної енергії, проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначених об`єктів;

4.5.3. здійснювати контроль та вимагати від Сервітуарія дотримання вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України;

4.5.4. на відшкодування Сервітуарієм фактично нанесених збитків, відповідно до умов сервітуту.

4.6. Сторони зобов`язані дотримуватись правил добросусідства.

5. Зміна умов сервітуту і припинення його дії

5.1. Зміна умов сервітуту здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов сервітуту спір вирішується у судовому порядку.

5.2. Дія сервітуту припиняється у разі:

5.2.1. закінчення терміну дії земельного сервітуту;

5.2.2. придбання Сервітуарієм земельної ділянки у власність;

5.2.3. викупу земельної ділянки / частини земельної ділянки, на яку встановлений сервітут для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

5.2.4. ліквідації юридичної особи - Сервітуарія.

Право земельного сервітуту припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

5.3. Дія сервітуту припиняється за:

5.3.1. взаємною згодою сторін;

5.3.2. рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених рішенням суду, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження земельної ділянки (її частини), яке істотно перешкоджає її використанню, з інших підстав, визначених законом.

5.4. Перехід права власності на земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - Сервітуарія не є підставою для зміни умов сервітуту.

6. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов сервітуту.

6.1. За невиконання або неналежне виконання умов сервітуту сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

6.2. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7. Прикінцеві положення

7.1. Якщо протягом дії права земельного сервітуту Сторони змінять свою назву, місцезнаходження, реквізити або будуть реорганізовані, а також при переході права до іншої особи, вони повинні негайно повідомити про це другу Сторону.

В задоволенні вимог позову Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про визнання технічної документації погодженою - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» 1135 (одну тисячу сто тридцять п`ять) гривень в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Стягнути з Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича на користь Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» 1135 (одну тисячу сто тридцять п`ять) гривень в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана Миколаївському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» (місце знаходження юридичної особи: вул. Симона Петлюри, 25, м. Київ, 01032, ідентифікаційний номер 00100227).

Відповідачі:

ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий);

Фермерське господарство «Володимир» Ященка Валерія Васильовича (вул. Жовтнева, 1А с. Явкине Баштанського району Миколаївської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Треті особи:

Приватне підприємство «Гео-Прайм» (місце знаходження юридичної особи: провулок Торговий, буд. 16, с. Степанівка, м. Херсон, 56101, ідентифікаційний номер 37465689);

Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області (місце знаходження юридичної особи: пр. Миру, 34, м. Миколаїв, 54034, ідентифікаційний номер 39825404).

Повне судове рішення буде складене 19.07.2023 року.

суддя:

Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено18.07.2023
Номер документу112195573
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення права земельного сервітуту (

Судовий реєстр по справі —468/1710/21-ц

Рішення від 14.07.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Рішення від 14.07.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні